Când pică Paștele ortodox în 2023? Data la care credincioșii ortodocși sărbătoresc Învierea Domnului

Paștele ortodox este o sărbătoarea creștină, care nu are o dată fixă. Vezi pe ce dată pică Învierea Domnului în 2023.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Când este Paștele ortodox în 2023? Vezi data la care are loc Învierea Domnului în anul următor, dar și cum se calculează data Paștelui.

Când pică Paștele ortodox în 2023?

Paștele este una din cele mai importante sărbători creștine, practic Învierea Domnului stă la baza credinței creștine.

În fiecare an, Paștele ortodox se sărbătorește la o dată diferită de Paștele catolic, fiindcă cele două biserici calculează data Paștelui după calendare diferite.

Paștele ortodox va avea loc pe 16 aprilie 2023, în timp ce Paștele catolic va avea loc pe 9 aprilie 2023. La această sărbătoare a creștinătății, oamenii merg în număr mare la biserică, în noaptea de Înviere.

Credincioșii de pretutindeni iau Lumină și participă la Sfânta Liturghie în noaptea Paștelui. De asemenea, salutul din noaptea Învierii este: „Hristos a înviat”, iar răspunsul: „Adevărat a înviat!”.

Citește și: Când începe Postul Paștelui 2023. Vezi pe ce dată are loc sărbătoarea Învierii Domnului

Când pică Paștele ortodox în 2023?

Când pică Paștele ortodox în 2023?

[Sursa foto: Shutterstock]

De ce Paștele ortodox de sărbătorește la o dată diferită de Paștele catolic

Paștele catolic și cel ortodox se sărbătoresc la date diferite deoarece reprezentanții celor două biserici țin cont de două fenomene naturale atunci când calculează data Paștelui, respectiv echinocțiul de primăvară și Luna Plină.

Citeste si: Mesajele emoționante primite de mama Geta de la fiicele sale, cu ocazia zilei de naștere: „Ești o mamă cum rar există în lume”. Surorile Sterp se mândresc cu cea care le-a dat viață- kanald.ro

Citeste si: O femeie gardian, filmată în timp ce sugea degetul unui deținut într-o închisoare. Imaginile au fost făcute publice| VIDEO- stirileprotv.ro

Paștele Ortodox se sărbătorește la o dată diferită de Paștele Catolic fiindcă cele două culte religioase nu folosesc același calendar. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi).

Astfel, catolicii calculează data Paștelui după o formulă de calcul a lunii pline de după echinocțiul de primăvară, în timp ce ortodocșii calculează în funcție de Luna Plină astronomică.

Cum se calculează data Paștelui

Paștele este o sărbătoare cu dată variabilă. În funcție de data la care pică Paștele, se stabilește data altor sărbători, precum Înălțarea Domnului sau Rusaliile. În Sinodul de la Niceea din anul 325 s-a stabilit regula după care se calculează data Paștelui.

Astfel, Paștele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în prima duminică de lună plină, după echinocțiul de primăvară. În cazul în care în duminica respectivă se sărbătorește și Paștele Iudeilor, Paștele Ortodox se decalează cu o săptămână.

În Bisericile Ortodoxe echinocțiul de primăvară este fixat pe 21 martie în calendarul iulian (care este ziua de 3 aprilie în calendarul gregorian), în timp ce Biserica Catolică și cele Protestante iau în considerare echinocțiul real de primăvară. Din această cauză data Paștilor în Biserica Ortodoxă nu poate fi mai devreme de 4 aprilie, iar în Bisericile Catolică și Protestante mai devreme de 22 martie.

Biserica Catolică și Bisericile Protestante iau în considerare echinocțiul real de primăvară, bisericile ortodoxe și greco-catolice pornesc calculul de la ziua de 3 aprilie, socotită drept echinocțiu (21 martie pe stil vechi).

Citește și: Câte săptămâni durează Postul Paștelui 2023. Vezi ce tradiție trebuie să respecți cu sfințenie în Postul Mare

Citeste si: „S-a chinuit!” Văduva artistului a rupt tăcerea despre moartea lui Nosfe și a dezvăluit ce s-a întâmplat, de fapt, în ultimele sale clipe!- kfetele.ro

Citeste si: Buna Vestire 2023. Ce este bine să faci în această zi importantă pentru a avea parte de sănătate?- stirilekanald.ro

Citeste si: Andreea Popescu, fosta dansatoare a Deliei, dezvăluiri neașteptate despre artistă:”Lumea a judecat-o foarte greșit, fără să se știe motivul. Vrea copii”- radioimpuls.ro

Când pică Paștele ortodox în 2023?

Când pică Paștele ortodox în 2023?

[Sursa foto: Shutterstock]

Rugăciunea care se citește la Învierea Domnului

Doamne Iisuse Hristoase, dulce Mântuitorul sufletelor noastre, mărturisim înaintea Ta, întru această zi a răstignirii Tale, în care ai pătimit și ai primit moarte pe Cruce pentru păcatele noastre, că noi suntem cei ce Te-am răstignit cu păcatele noastre cele multe și cu fărădelegile noastre cele rele. De aceea, ne rugăm bunătății Tale celei nemărginite să ne faci și pe noi părtași sfintelor Tale Patimi, cinstitelor răni și morții Tale celei de viață făcătoare, ca să ne învrednicim, prin darul Tău, să câștigăm și noi asemenea Ție, pentru dragostea Ta, precum Tu, Cel Milostiv, le-ai răbdat pentru mântuirea noastră, întărindu-ne pururea cu aceeași putere și răbdare ce ai avut când Te-au răstignit nemulțumitorii evrei.

Și ne înviază simțirile noastre cele sufletești, ca să cunoaștem moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut și zidirile cele neînsuflețite, care s-au mișcat la răstignirea Ta, cum Te-a cunoscut tâlharul cel credincios și, rugându-Ți-se, l-ai primit în Rai. De aceea întărește-ne, Doamne, ca să putem ridica cu bucurie, de astăzi înainte, Crucea Ta cu deplină pocăință. Întristarea morții Tale să o simțim, precum au simțit-o Preasfânta Ta Maică, ucenicii Tăi și mironosițele femei.

Dă-ne, Doamne, și nouă, darul Tău, precum ai dat atunci tâlharului celui rău, și iartă păcatele noastre pentru sfintele Tale Patimi, și ne primește prin pocăință împreună cu el în Rai, ca un Dumnezeu și Ziditor ce ne ești. Asemenea fă cu toți creștinii, vii și morți, precum se roagă Ție, în toate zilele, Sfânta Biserică și le iartă lor toate păcatele și-i învrednicește pe ei de Împărăția Ta ca să vadă lumina Ta și să mărească slava Ta. Ne închinăm Crucii Tale, Hristoase, și zicem către dânsa: mărire ei pentru dragostea Ta.

Bucură-te, Preacinstită Cruce a lui Hristos, că prin tine s-a mântuit lumea, ridicând asupra ta pe Iisus țintuit. Bucură-te, pom preamărit, pentru că Tu ai ținut Rodul vieții Ce ne-a mântuit din moartea păcatului.

Bucură-te, toiagul cel tare care ai sfărâmat ușile iadului. Bucură-te, cheia împărătească ce ai deschis ușa Raiului. Ne bucurăm și noi pentru că vedem pe vrăjmașii Tăi surpați jos, iar pe prietenii Tăi că împărățind în ceruri, pe vrăjmașii Tăi biruiți de puterea Ta, iar pe creștinii ce Ți se închină, înarmați cu puterea Ta. O, Răstignitul meu Hristoase, câte ai pătimit pentru noi, câte răni, câte scuipări, câte batjocuri și câtă necinste ai răbdat pentru păcatele noastre, ca să ne dai pildă de adevărată răbdare! De aceea, cum putem noi să fugim de Cruce, văzând pe Hristos că este ridicat pe ea? Cum să ne pară grele chinurile, văzând pe Stăpânul nostru că le iubește și le cere și le socotește Lui de mare cinste? Rușine ne este, cu adevărat, de ne vom întrista de relele ce ne pricinuiesc oamenii sau de ispitele ce ni le aduc diavolii, trupul și gândurile noastre cele rele, sau pentru sărăcia și bolile ce ne vin din voia lui Dumnezeu pentru păcatele noastre, deoarece acestea toate le trimite ca să ne apropie mai mult de El, ca să-L slăvim și să ne pedepsim în această viață pentru binele nostru, ca să ne odihnim cu mai multă mărire întru Împărăția Lui cea veșnică. Și, de vreme ce este așa, înmulțește-ne, Doamne, ostenelile, ispitele și durerile, dar să ne înmulțești împreună și să ne prisosești și răbdarea și puterea, ca să putem răbda toate câte ni s-ar întâmpla. Pentru că recunoaștem că suntem neputincioși de nu ne vei întări, orbi de nu ne vei lumina, legați de nu ne vei dezlega, fricoși de nu ne vei face îndrăzneți, răi de nu ne vei preface în buni, pierduți de nu ne vei ierta, robi de nu ne vei răscumpăra cu bogata și dumnezeiasca Ta putere și cu darul Sfintei Tale Cruci, căreia ne închinăm și o mărim, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Surse: doxologia.ro, wikipedia.org, historia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Calendar Ortodox IANUARIE 2023. Vezi când are loc sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi

Când începe Postul Paștelui 2023? Data la care începe Postul Mare al Sfintelor Paști pentru creștinii ortodocși

Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Spiridon. Îți aduce noroc și te scapă de necazuri

Ömer din serialul Totul pentru familia mea, apariție de senzație alături de partenera lui de platou, Susen! Iată cum au fost surprinși recent, Lizge Cömert și Yiğit Koçak, în...

Ora de vară 2023: Cum ne afectează sănătate schimbarea de oră?

„Nu-ți pui un clește de plastic, când noi ni-l punem atunci când mergem să spălăm vase sau să măturăm pe jos, doar acolo îți pui moțul ăla în cap.” Oana Roman a desființat-o pe...

Un bărbat a rămas șocat după descoperirea făcută în podul casei. A pozat totul și a arătat peste ce a putut să dea

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies