
In articol:
- Când se deschide Transalpina în 2023
- Transalpina este destinația perfectă pentru vacanța de vară
- Lucrări de reabilitare pe Transalpina
Când se deschide Transalpina în 2023. Vezi aici când se deschide oficial cea mai înaltă șosea din România și când poate fi traversată de către turiști anul acesta.
Când se deschide Transalpina în 2023
Update: Anul acesta, turiștii pot parcurge Transalpina începând cu data de 20 iunie 2023, potrivit mesajului transmis de autorități.
Transalpina este cea mai înaltă șosea din România și una dintre cele mai importante atracții turistice. Deși suntem în luna mai, traseul este în continuare acoperit de zăpadă, iar circulația este interzisă.
Drumarii au început deszăpezirea șoselei, o misiune dificilă în zonele în care zăpada are câțiva metri înălțime. La ieșirea din stațiunea Rânca stratul de zăpadă este de aproximativ un metru și jumătate, în timp ce la granița dintre Gorj și Vâlcea nămeții au chiar și 5 metri.
Conform legii, Transalpina este închisă până pe 30 iunie, pentru evitarea accidentelor cauzate de vreme. Autoritățile speră ca deszăpezirea să fie gata în două- trei săptămâni, iar traseul să fie redeschis chiar în minivacanța de Rusalii.
Eclipsă penumbrală de Lună: 5 mai 2023. Vezi la ce oră va avea loc fenomenul astronomic
Când se deschide Transalpina în 2023. Acest traseu este destinația perfectă pentru vacanța de vară
Citeste si: Se dau 1.500 de lei de persoană! Banii intră direct pe card. Cine sunt beneficiarii- kanald.ro
Transalpina este destinația perfectă pentru vacanța de vară
Transalpina este cea mai înaltă șosea din România, situată în Munții Parâng. Traseul trece prin Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba – traversând Munții Parâng de la sud la nord, altitudinea cea mai mare având-o pe o porțiune de aproximativ 20 de km, în județele Gorj și Vâlcea.
Istoria acestui drum are mai multe povești legate de vechime.
Șoseaua din inima munților a fost reabilitată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când germanii aveau nevoie de această cale de acces din motive militare.
După revoluție, drumul nu a mai fost întreținut, o parte a zidurilor de sprijin au fost stricate, piatra fiind furată și utilizată la realizarea fundațiilor unor vile.
Transalpina este o destinație perfectă pentru vacanța de vară, datorită peisajelor de vis din zonă, a aerului curat de munte și a locurilor de poveste din vârf de munte.
Citește și: Calendarul Fazelor Lunii Mai 2023: Date și informații utile despre Luna Plină
Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro
Când se deschide Transalpina în 2023. Acest traseu este destinația perfectă pentru vacanța de vară
Lucrări de reabilitare pe Transalpina
În anul 2009, au început lucrările de reabilitare pe Transalpina, dar au fost sistate în 2013. Traseul tronsonului de gol alpin (Rânca-Obârșia Lotrului), care trece prin Pasul Urdele și Pasul Muntinu, a fost în întregime rectificat, dar nu s-au finalizat lucrările la rigolele de preluare a apelor de pe versanți și la instalarea elementelor de siguranță.
Pe data de 15 august 2015, Transalpina (DN67C) a fost deschisă oficial circulației rutiere pe porțiunea dintre Rânca și Obârșia Lotrului, regimul juridic al drumului continuând să fie „Drum în lucru”, pe care se circulă, doar pe timp de zi, în regim de șantier.
La data de 11 iunie 2016, s-a redeschis circulația rutieră pe DN 67C, pe sectorul de drum cuprins între km 34+500 – km 59+800, adică Transalpina. Turiștii care ajung în zonă, au acces între orele 7-20, iar viteza maximă permisă este de doar 30 km/oră.
Surse: observatornews.ro, ro.wikipedia.org