Când se deschide Transalpina 2023. E oficial! Data la care se deschide cea mai înaltă șosea din România

Data la care se deschide Transalpina în 2023. Unul dintre cele mai frumoase trasee din România este foarte vizitat în perioada caldă a anului.

Autor: Alina Petre

In articol:

Când se deschide Transalpina în 2023. Vezi aici când se deschide oficial cea mai înaltă șosea din România și când poate fi traversată de către turiști anul acesta.

Când se deschide Transalpina în 2023

Update: Anul acesta, turiștii pot parcurge Transalpina începând cu data de 20 iunie 2023, potrivit mesajului transmis de autorități.

Transalpina este cea mai înaltă șosea din România și una dintre cele mai importante atracții turistice. Deși suntem în luna mai, traseul este în continuare acoperit de zăpadă, iar circulația este interzisă.

Drumarii au început deszăpezirea șoselei, o misiune dificilă în zonele în care zăpada are câțiva metri înălțime. La ieșirea din stațiunea Rânca stratul de zăpadă este de aproximativ un metru și jumătate, în timp ce la granița dintre Gorj și Vâlcea nămeții au chiar și 5 metri.

Conform legii, Transalpina este închisă până pe 30 iunie, pentru evitarea accidentelor cauzate de vreme. Autoritățile speră ca deszăpezirea să fie gata în două- trei săptămâni, iar traseul să fie redeschis chiar în minivacanța de Rusalii.

Eclipsă penumbrală de Lună: 5 mai 2023. Vezi la ce oră va avea loc fenomenul astronomic

Când se deschide Transalpina în 2023. Acest traseu este destinația perfectă pentru vacanța de vară

Când se deschide Transalpina în 2023. Acest traseu este destinația perfectă pentru vacanța de vară

[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: Se dau 1.500 de lei de persoană! Banii intră direct pe card. Cine sunt beneficiarii- kanald.ro

Citeste si: UPDATE/FOTO/VIDEO- O tânără a fost descoperită decedată pe o plajă din Mamaia. Ea a fost văzută de mai mulți trecători care au apelat 112: „S-ar fi putut întâmpla peste noapte”- stirilekanald.ro

Transalpina este destinația perfectă pentru vacanța de vară

Transalpina este cea mai înaltă șosea din România, situată în Munții Parâng. Traseul trece prin Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba – traversând Munții Parâng de la sud la nord, altitudinea cea mai mare având-o pe o porțiune de aproximativ 20 de km, în județele Gorj și Vâlcea.

Istoria acestui drum are mai multe povești legate de vechime.

Unele surse susțin că a fost construit prima dată de legiunile romane în timpul războaielor cu dacii. Localnicii spun că a Transalpina a fost construită la începutul secolului XIX, de către familiile din zonă, cu propriile forțe și resurse.

Șoseaua din inima munților a fost reabilitată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când germanii aveau nevoie de această cale de acces din motive militare.

După revoluție, drumul nu a mai fost întreținut, o parte a zidurilor de sprijin au fost stricate, piatra fiind furată și utilizată la realizarea fundațiilor unor vile.

Transalpina este o destinație perfectă pentru vacanța de vară, datorită peisajelor de vis din zonă, a aerului curat de munte și a locurilor de poveste din vârf de munte.

Citește și: Calendarul Fazelor Lunii Mai 2023: Date și informații utile despre Luna Plină

Citeste si: Noi detalii ies la iveală în urma decesului Laurei Roșca! Obiectele personale ale lui DJ Lalla au fost găsite pe o plajă din Mamaia. Tatăl fetei, mărturisiri dureroase despre decesul fiicei sale!- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro

Citeste si: ”Îmi pare foarte rău” Cum a reacționat fosta iubită a lui Andre Bîrleanu, după ce modelul a fost acuzat că și-a răpit, bătut și abuzat actuala parteneră în centrul Capitalei- radioimpuls.ro

Când se deschide Transalpina în 2023. Acest traseu este destinația perfectă pentru vacanța de vară

Când se deschide Transalpina în 2023. Acest traseu este destinația perfectă pentru vacanța de vară

[Sursa foto: Shutterstock]

Lucrări de reabilitare pe Transalpina

În anul 2009, au început lucrările de reabilitare pe Transalpina, dar au fost sistate în 2013. Traseul tronsonului de gol alpin (Rânca-Obârșia Lotrului), care trece prin Pasul Urdele și Pasul Muntinu, a fost în întregime rectificat, dar nu s-au finalizat lucrările la rigolele de preluare a apelor de pe versanți și la instalarea elementelor de siguranță.

Pe data de 15 august 2015, Transalpina (DN67C) a fost deschisă oficial circulației rutiere pe porțiunea dintre Rânca și Obârșia Lotrului, regimul juridic al drumului continuând să fie „Drum în lucru”, pe care se circulă, doar pe timp de zi, în regim de șantier.

La data de 11 iunie 2016, s-a redeschis circulația rutieră pe DN 67C, pe sectorul de drum cuprins între km 34+500 – km 59+800, adică Transalpina. Turiștii care ajung în zonă, au acces între orele 7-20, iar viteza maximă permisă este de doar 30 km/oră.

Surse: observatornews.ro, ro.wikipedia.org

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Zile libere Mai și Iunie 2023. 2 iunie este liber doar pentru bugetari

Veritabilul oraș-muzeu Sighișoara

Mai multe obiecte care aparţineau DJ-iței Lalla, găsite pe plajă în apropierea locului unde a fost descoperit trupul femeii

Lorena va izbucni în lacrimi! „Va rog frumos să mă votați în Gală să plec acasă!” Aflați cum va reacționa Laurențiu și ce se va întâmpla, sâmbătă, 30 septembrie, în Casa...

Un matematician celebru spune că lumea riscă să fie anihilată din cauza a cinci oameni

„Eu am lăsat totul în urmă și am plecat doar cu hainele mele!” Alex Ashraf a dat cărțile pe față! Ce a spus despre divorțul de Oana Zăvoranu, după ce bruneta l-a acuzat de...

”A venit cu o piedică de mort acasă” Noi detalii șocante ies la iveală despre mariajul dintre Oana Zăvoranu și Alex Ashraf

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies