Când se deschide Transalpina 2023. E oficial! Data la care se deschide cea mai înaltă șosea din România

Data la care se deschide Transalpina în 2023. Unul dintre cele mai frumoase trasee din România este foarte vizitat în perioada caldă a anului.

Autor: Alina Petre

In articol:

Când se deschide Transalpina în 2023. Vezi aici când se deschide oficial cea mai înaltă șosea din România și când poate fi traversată de către turiști anul acesta.

Când se deschide Transalpina în 2023

Update: Anul acesta, turiștii pot parcurge Transalpina începând cu data de 20 iunie 2023, potrivit mesajului transmis de autorități.

Transalpina este cea mai înaltă șosea din România și una dintre cele mai importante atracții turistice. Deși suntem în luna mai, traseul este în continuare acoperit de zăpadă, iar circulația este interzisă.

Drumarii au început deszăpezirea șoselei, o misiune dificilă în zonele în care zăpada are câțiva metri înălțime. La ieșirea din stațiunea Rânca stratul de zăpadă este de aproximativ un metru și jumătate, în timp ce la granița dintre Gorj și Vâlcea nămeții au chiar și 5 metri.

Conform legii, Transalpina este închisă până pe 30 iunie, pentru evitarea accidentelor cauzate de vreme. Autoritățile speră ca deszăpezirea să fie gata în două- trei săptămâni, iar traseul să fie redeschis chiar în minivacanța de Rusalii.

Eclipsă penumbrală de Lună: 5 mai 2023. Vezi la ce oră va avea loc fenomenul astronomic

Când se deschide Transalpina în 2023. Acest traseu este destinația perfectă pentru vacanța de vară

Când se deschide Transalpina în 2023. Acest traseu este destinația perfectă pentru vacanța de vară

[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: „Nu faceți decât să mă ambiționați mai tare!” Bogdan Mocanu răspunde comentariilor negative, după ce a lansat noua piesă- kanald.ro

Citeste si: Imagini din dronă de la locul exploziei din Vrancea. Localnic: „Ne-au spus să fim pregătiți să plecăm”- stirileprotv.ro

Transalpina este destinația perfectă pentru vacanța de vară

Transalpina este cea mai înaltă șosea din România, situată în Munții Parâng. Traseul trece prin Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba – traversând Munții Parâng de la sud la nord, altitudinea cea mai mare având-o pe o porțiune de aproximativ 20 de km, în județele Gorj și Vâlcea.

Istoria acestui drum are mai multe povești legate de vechime.

Unele surse susțin că a fost construit prima dată de legiunile romane în timpul războaielor cu dacii. Localnicii spun că a Transalpina a fost construită la începutul secolului XIX, de către familiile din zonă, cu propriile forțe și resurse.

Șoseaua din inima munților a fost reabilitată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când germanii aveau nevoie de această cale de acces din motive militare.

După revoluție, drumul nu a mai fost întreținut, o parte a zidurilor de sprijin au fost stricate, piatra fiind furată și utilizată la realizarea fundațiilor unor vile.

Transalpina este o destinație perfectă pentru vacanța de vară, datorită peisajelor de vis din zonă, a aerului curat de munte și a locurilor de poveste din vârf de munte.

Citește și: Calendarul Fazelor Lunii Mai 2023: Date și informații utile despre Luna Plină

Citeste si: „Eu vreau psihic să fiu bine, ca în egală măsură, psihic să îl fac bine pe copilul meu. Dacă vreau mâine, eu stau cu unul de 18 ani, că așa vreau eu.” Marcela Fota a vorbit despre partenerul său- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV- O profesoară i-a rugat pe părinți să doneze banii de flori în scop caritabil: ”Am vrut să aduc o fărâmă de speranță în sufletul acestei mame”- stirilekanald.ro

Citeste si: "Acum văd cum karma lucrează. Doriane ești la fel de țepar ca Donca, doar că tu ca personaj faci mai mult rău copiilor". Dorian Popa, pus la zid! Ce a făcut și de ce este aspru criticat- radioimpuls.ro

Când se deschide Transalpina în 2023. Acest traseu este destinația perfectă pentru vacanța de vară

Când se deschide Transalpina în 2023. Acest traseu este destinația perfectă pentru vacanța de vară

[Sursa foto: Shutterstock]

Lucrări de reabilitare pe Transalpina

În anul 2009, au început lucrările de reabilitare pe Transalpina, dar au fost sistate în 2013. Traseul tronsonului de gol alpin (Rânca-Obârșia Lotrului), care trece prin Pasul Urdele și Pasul Muntinu, a fost în întregime rectificat, dar nu s-au finalizat lucrările la rigolele de preluare a apelor de pe versanți și la instalarea elementelor de siguranță.

Pe data de 15 august 2015, Transalpina (DN67C) a fost deschisă oficial circulației rutiere pe porțiunea dintre Rânca și Obârșia Lotrului, regimul juridic al drumului continuând să fie „Drum în lucru”, pe care se circulă, doar pe timp de zi, în regim de șantier.

La data de 11 iunie 2016, s-a redeschis circulația rutieră pe DN 67C, pe sectorul de drum cuprins între km 34+500 – km 59+800, adică Transalpina. Turiștii care ajung în zonă, au acces între orele 7-20, iar viteza maximă permisă este de doar 30 km/oră.

Surse: observatornews.ro, ro.wikipedia.org

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Zile libere Mai și Iunie 2023. 2 iunie este liber doar pentru bugetari

Veritabilul oraș-muzeu Sighișoara

Imagini din dronă de la locul exploziei din Vrancea. Localnic: „Ne-au spus să fim pregătiți să plecăm”

„Nu faceți decât să mă ambiționați mai tare!” Bogdan Mocanu răspunde comentariilor negative, după ce a lansat noua piesă

UPDATE. FOTO/VIDEO. Explozie de proporții în Călimănești. 4 muncitori s-au stins din viață pe loc, după ce magistrala de gaz a sărit în aer. Autoritățile au deschis un dosar penal

„Nu doresc nimănui să simtă ceea ce simţim noi în momentele astea şi ce am simţit noi în aceste patru săptămâni.” Ce s-a întâmplat cu mama lui Sebi, tânărul care a pierit în...

"Atât de magic!" Val de reacții după ce Ana-Maria Geoană a publicat imagini în premieră de la nunta cu Garret Cayton de la Veneția

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies