Când se pune busuioc sub pernă și cum îți afli ursitul în 2021

Când se pune busuioc sub pernă și cum îți afli ursitul în 2021. Zilele în care se pune busuioc sub pernă.

Când se pune busuioc sub pernă
Autor: Elena Popescu

In articol:

Când se pune busuioc sub pernă și cum îți afli ursitul în 2021.

Prima sărbătoare din 2021 când se pune busuioc sub pernă pentru ca fetele nemăritate să îți viseze ursitul este de Bobotează. Sărbătoarea Bobotezii se prăznuiește în fiecare an la data de 6 ianuarie. De Bobotează se sfințesc toate apele din lume, fiind o sărbătoare plină de tradiții și semnificații.

Mai sunt și alte sărbători din an în care fetele nemăritate își pot pune busuioc sub pernă: de Sânziene sau de Sfântul Andrei. Aceste sărbători sunt pline de însemnătate și se respectă tot felul de tradiții păstrate din bătrâni.

Când se pune busuioc sub pernă și cum îți afli ursitul în 2021

În Ajunul Bobotezei, fetele nemăritate își pun busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul. În noaptea dinaintea marii sărbători se farmece și descântece în diferite zone ale țării.

Citeste si: Ce înseamnă când visezi că îți cad dinții. Legătura dintre vis și realitate

”Dimineaţă, înainte de aprinderea focului, se strângeau cenuşa din sobă şi gunoiul din casă pentru a fi păstrate până în primăvară, când se presărau pe straturile cu legume „pentru a le face rodnice şi a le proteja de gujulii”. Fânul de sub faţă de masă şi bulgării de sare se adăugau în hrana animalelor „pentru a le feri de farmece, de boli şi de duhurile rele”. În acelaşi scop era folosită şi agheasma luată de la preotul care venea cu Iordanul.

În ajunul Bobotezei se ţine post – chiar post negru, cine poate. Apoi, de Bobotează, după ce au băut agheasmă, cei care au ţinut post se pot delecta cu bucate – de care însă nu se atinge nimeni până nu sunt sfinţite de preot! Acesta soseşte cu Iordanul sau Chiralesa, adică „Doamne, miluieşte!”, în neogreacă. Strigând Chiralesa, se spune că oamenii capătă putere şi toate relele fug, iar anul va fi curat până la Sfântul Andrei (30 noiembrie).
În ajunul Bobotezei se pregăteşte o masă asemănătoare cu masă din ajunul Crăciunului”
, scrie crestinortodox.ro.

Citeste si: Când scăpăm de purtarea măștii în spațiile deschise. Iată ce spune ministrul Sănătății- bzi.ro

Citeste si: Jocurile vechi ale copilăriei. Ce se jucau tinerii înainte și imediat după Revoluție

Când se pune busuioc sub pernă
Când se pune busuioc sub pernă[Sursa foto: Shutterstock]

În ajun de Bobotează, fetele îşi pot vedea ursitul

În credința populară se spune că în ajunul Bobotezei, fetele își pot visa ursitul dacă își pun busuioc sub pernă. O altă superstiție spune că fetele trebuie să își lege pe inelar un fir de ață roșu pentru a-și visa alesul. Se mai spune că fetele care alunecă pe gheaţă şi cad în această zi se vor mărita sigur până la sfârşitul anului. Se pare că este valabil şi pentru băieţi. În această zi nu se spală rufe, fiindcă toate apele sunt sfinţite, şi nu se dă nimic cu împrumut. În anumite zone se spune că nu e bine să speli nici în următoarele opt zile. Se spune că apa sfinţită, numită agheasma mare, adusă în această zi de la biserică, e miraculoasă. Cu doar câteva picături poţi vindeca deochiul, alcoolismul, sterilitatea sau crizele de nervi. De asemenea, se poate curăţa casa de duhurile rele. Agheasma mare se ia dimineaţa, pe stomacul gol, timp de 8 zile, până la 14 ianuarie.

Când se pune busuioc sub pernă
Când se pune busuioc sub pernă

Busuioc sub pernă în noaptea de Sânziene

La fel ca și de Bobotează, noaptea de Sânziene este una magică. Fetele își pot pune busuioc sub pernă ca să își viseze alesul. Sânzienele sau Nașterea Sf. Ioan Botezătorul se prăznuiește în fiecare an la data de 24 iunie.

Fetele nemăritate pot pune sub pernă busuioc sau flori de sânziene pentru a-și visa ursitul în ajun de Sânziene. Înainte de culcare, se face o rugăciune și nouă mătănii pentru ca ursitul să apară în vis.

Busuioc sub pernă în ajun de Sf. Andrei

Fecioarele care vor să îți afle ursitul trebuie să își pună sub pernă busuioc sfințit. Astfel, bărbatul cu care se vor căsători le va apărea în vis. În unele regiuni, se crede că ursitul va apărea dacă fata se aşază goală între două oglinzi, cu o lumânare în mână.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ce înseamnă când visezi că îți cad dinții. Legătura dintre vis și realitate

Rugăciunea puternică pentru dezlegare blestem și de toată lucrarea diavolească

Jocurile vechi ale copilăriei. Ce se jucau tinerii înainte și imediat după Revoluție

Horoscop Zilnic Duminică 9 Mai 2021: Pentru Gemeni este o zi foarte bună, si o zi productivă pentru nativii Capricorn

Șoc la Pro Tv! Un cunoscut prezentator și-a bătut soția: Mi-a dat un pumn în cap

BOMBĂ! Cine este IUBITUL actual al Danei Budeanu! Este ȘOC TOTAL în lumea politică

China înfruntă SUA și în Oceanul Atlantic. Avertismentul comandantului forțelor SUA din Africa

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies