Când se pune busuioc sub pernă și cum îți poți afla ursitul în anul 2022

Când se pune busuioc sub pernă și cum îți afli ursitul în 2022. Vezi la ce sărbători se pune busuioc sub pernă.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Când se pune busuioc sub pernă și cum îți afli ursitul în 2022.

Vezi care sunt cele mai importante sărbători la care se practică acest ritual pentru ca fetele nemăritate să își viseze alesul.

Când se pune busuioc sub pernă și cum îți afli ursitul în 2022

Fetele nemăritate își pot pune busuioc sub pernă ca să își viseze ursitul, la anumite sărbători precum: Boboteaza, Sânzienele sau Sfântul Andrei.

Prima sărbătoare din 2022 în care se pune busuioc sub pernă este sărbătoarea Botezului Domnului, care în termeni populari se mai numește și Boboteaza. 

Sărbătoarea Bobotezei are loc în fiecare an la data de 6 ianuarie, ziua în care se sfințesc apele și se face agheasma mare.

Citeste si: Sărbători calendarul ortodox 2022. Cele mai importante sărbători religioase, marcate cu cruce roșie în calendarul creștin

Când se pune busuioc sub pernă și cum îți afli ursitul în 2022

Când se pune busuioc sub pernă și cum îți afli ursitul în 2022

[Sursa foto: Shutterstock]

În ajun de Bobotează, fetele îşi pot vedea ursitul

În Ajunul Bobotezei, fetele nemăritate își pun busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul. În noaptea dinaintea marii sărbători se practică o mulțime de ritualuri, care nu au neapărat legătură cu sărbătoarea, ci cu partea obscură a magiei și a vrăjitoarelor.

”Dimineaţă, înainte de aprinderea focului, se strângeau cenuşa din sobă şi gunoiul din casă pentru a fi păstrate până în primăvară, când se presărau pe straturile cu legume „pentru a le face rodnice şi a le proteja de gujulii”.

Fânul de sub faţă de masă şi bulgării de sare se adăugau în hrana animalelor „pentru a le feri de farmece, de boli şi de duhurile rele”. În acelaşi scop era folosită şi agheasma luată de la preotul care venea cu Iordanul. În ajunul Bobotezei se ţine post – chiar post negru, cine poate. Apoi, de Bobotează, după ce au băut agheasmă, cei care au ţinut post se pot delecta cu bucate – de care însă nu se atinge nimeni până nu sunt sfinţite de preot! Acesta soseşte cu Iordanul sau Chiralesa, adică „Doamne, miluieşte!”, în
neogreacă. Strigând Chiralesa, se spune că oamenii capătă putere şi toate relele fug, iar anul va fi curat până la Sfântul Andrei (30 noiembrie). În ajunul Bobotezei se pregăteşte o masă asemănătoare cu masă din ajunul Crăciunului”
, scrie crestinortodox.ro.

Citeste si: „Îmi place să greșesc”. Jador, indecis între fosta și actuala iubită- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Totodată, o altă superstiție spune că fetele trebuie să își lege pe inelar un fir de ață roșu pentru a-și visa alesul.

Din bătrâni se spune că fetele care alunecă pe gheaţă şi cad în această zi se vor mărita sigur până la sfârşitul anului. La fel și băieții care alunecă și cad pe gheață.

În ziua de Bobotează nu se spală rufe, fiindcă toate apele sunt sfinţite, şi nu se dă nimic cu împrumut, ca să nu se lege vrăjile de tine.

În anumite zone ale țării se crede că nu e bine să speli nici în următoarele opt zile de după Bobotează.

Creștinii cred cu tărie că apa sfinţită de Bobotează, numită agheasma mare, are puteri miraculoase. Cu doar câteva picături de agheasmă poţi vindeca deochiul, alcoolismul, sterilitatea sau crizele de nervi.

De asemenea, se poate curăţa casa de duhurile rele prin stropirea cu apa sfințită. Agheasma mare se ia dimineaţa, pe stomacul gol, timp de 8 zile, până la 14 ianuarie.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox IANUARIE 2022. Vezi care sunt cele mai importante sărbători ale lunii ianuarie

Când se pune busuioc sub pernă și cum îți afli ursitul în 2022

Când se pune busuioc sub pernă și cum îți afli ursitul în 2022

[Sursa foto: Shutterstock]

Busuioc sub pernă, în noaptea de Sânziene

Noaptea de Sânziene este învăluită în mister, magie și misticism, la fel ca și cea de Bobotează. De asemenea, fetele își pot pune busuioc sub pernă ca să își viseze alesul, în această noapte. Sânzienele sau Nașterea Sf. Ioan Botezătorul se prăznuiește în fiecare an la data de 24 iunie.

Citeste si: Semnificația fiecărui an de căsnicie. Idei de cadouri pentru partenerul de cuplu

Fetele nemăritate pot pune sub pernă busuioc sau flori de sânziene pentru a-și visa ursitul în ajun de Sânziene. Înainte de culcare, se face o rugăciune și nouă mătănii pentru ca ursitul să apară în vis.

Busuioc sub pernă, în ajun de Sf. Andrei

Fecioarele care vor să îți afle ursitul trebuie să își pună sub pernă busuioc sfințit, în noaptea de Sfântul Andrei. Sărbătoarea Sf. Andrei are loc pe 30 noiembrie.

 În unele regiuni, se crede că ursitul va fi dezvăluit dacă fata se aşază goală între două oglinzi, cu o lumânare în mână.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cum să atragi banii în viața ta. Trucuri simple care aduc succes, prosperitate și bogăție

Ce sunt mantrele și cum îți pot schimba modul în care transmiți mesaje către Univers

Sărbători calendarul ortodox 2022. Sărbători religioase marcate cu cruce roșie în calendar

Zodiile care vor câștiga mulți bani în luna Iulie. Marte intră în zodia Taur în luna Iulie

Trebuie SĂ DEA BANII! Vestea momentului pentru acești români. Guvernul a făcut anunțul

Urina umană, folosită ca îngrășământ în diferite culturi! Care sunt rezultatele experimentului

Armata rusă şi-a anunţat retragerea din Insula Şerpilor. Forțele ucrainene au distrus un important sistem de rachete amplasat în zonă

Anamaria Prodan, lipsită de inhibiții. Impresara a vorbit despre viața intimă: „Am încercat absolut tot!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies