Când se trece la ora de vară în 2022? Ceasurile se vor da înainte cu o oră

Când se trece la ora de vară în 2022? Vezi când va trece România la ora de vară.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Când se trece la ora de vară în 2022? Vezi pe ce dată se vor da ceasurile înainte cu o oră, mai exact, atunci când ora 03:00 devine ora 04:00.  

Când se trece la ora de vară în 2022?

România trece la ora de vară în noaptea de 26 spre 27 martie 2022. Astfel, ceasurile se dau înainte cu oră, iar ora 03:00 devine ora 04:00.  

Totodată, aceasta este și cea mai scurtă zi din an, dat fiind că ziua de 27 martie va avea 23 de ore, în loc de 24 de ore.

Trecerea la ora de vară se face în fiecare an, în ultima săptămână a lunii martie, dar și după echinocțiul de primăvară, care va avea loc pe 20 martie 2022 și va marca sfârșitul iernii astronomice.

Citeste si: Când începe Postul Paștelui 2022? Vezi care sunt zilele cu dezlegare la pește

Când se trece la ora de vară în 2022

Când se trece la ora de vară în 2022

[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

Tradiții echinocțiu de primăvară

Echinocţiul de primăvară era asociat de strămoși cu creşterea fertilităţii pământului şi a naturii. Aceștia aveau o mulțime de ritualuri pâgâne pe care le practicau atunci când avea loc fenomenul astronomic.

De exemplu, se crede că la Șinca Veche, dacii aveau un locaș de cult, în grotă, unde făceau dansuri ritualice, cu ocazia echinocțiului de primăvară.

Însă după trecerea la creștinism, ritualurile din jurul echinocţiului de primăvară s-au schimbat și au luat o altă semnificație.

Pe la sate se obișnuiește să se aprindă focuri la echinocțiu, ca ”să se ardă iarna”. Acest ritual este cunoscut sub numele de Focurile Sfinților.

Tradiția populară spune că focurile şi rugăciunile către sfinţi ajută ca lumina să învingă și iarnă să fie doborâtă.

O dată cu echinocțiul de primăvară are loc și începutul anului agrar. Potrivit tradiției, copiii trebuie să bată ritualic pământul cu bețe sau ciomage, ca să alunge frigul, în timp ce rostesc: ”Intră frig să ieși căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”.

Citeste si: Când NU se fac nunți în 2022? Vezi zilele în care nu se organizează cununii religioase

Când se trece la ora de vară în 2022

Când se trece la ora de vară în 2022

[Sursa foto: Shutterstock]

Evenimente astronomice 2023

  • Echinocțiul de primăvară- 20 Martie, ora 23:25
  • Solstițiul de vară- 21 Iunie, ora 17:58
  • Echinocțiul de toamnă- 23 Septembrie, ora 09:50
  • Solstițiul de iarnă- 22 Decembrie, ora 05:28

Parlamentul European a votat pentru încetarea schimbării orei în fiecare primăvară şi toamnă

Europarlamentarii nu mai doresc să se facă trecerea la ora de vară sau la cea de iarnă și au votat în acest sens, însă Consiliul UE încă nu a ajuns la o poziție comună în acest sens.

Citeste si: Impozit auto 2022. Cât trebuie să plătești în funcție de motorizare

”Este important să ascultăm cererea cetăţenilor noştri de a înceta schimbarea orei; 4,6 milioane de oameni au răspuns la consultarea publică pe acest subiect, cel mai mare număr întrunit vreodată. Este un subiect important pentru cetăţenii noştri şi trebuie să le arătăm cu Uniunea Europeană ţine cont de preocupările lor. Circa 20% din populaţie suferă de probleme fizice sau mintale legate de schimbarea orei. Este vorba de multe ori de grupuri sociale vulnerabile, cum ar fi copiii, bătrânii şi bolnavii cronici. Sper într-adevăr că ţările UE nu vor mai tergiversa şi vor veni la masa negocierilor pentru a pune capăt fără întârziere schimbării orei în UE”, a spus raportorul PE Johan Danielsson, social-democrat din Suedia, relatează Agerpres, citat de digi24.ro.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies