Când și unde se poate face gratuit vaccinul anti HPV în România. Acesta poate preveni cancerul de col uterin

Vaccinul anti HPV se poate face gratuit în România. Vezi de ce este important acest vaccin pentru femei și până la ce vârstă trebuie făcut.

Autor: Alina Petre

In articol:

Când și unde se poate face gratuit vaccinul anti HPV în România. Vezi de ce este important acest vaccin pentru femei și până la ce vârstă trebuie făcut.

Când și unde se poate face gratuit vaccinul anti HPV în România

Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin. Vaccinul anti-HPV este disponibil la medicii de familie și la Direcțiile de Sănătate Publică. De asemenea, acesta poate fi achiziționat de la farmacie, pa bază de prescripție medicală.

Vaccinarea împotriva HPV se realizează în cabinetele medicilor de familie, gratuit, la fetele cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani. În unele cazuri, vaccinarea poate avea loc și la vârsta de 9 ani.

Pentru imunizarea persoanelor de până la 14 ani sunt necesare două doze de vaccin, iar pentru cele ce depășesc această vârstă câte trei doze, pentru rezultate optime.

Conform Raportului privind vaccinarea anti-HPV  realizat de către Institutul Național de Sănătate Publică, în perioada 1 ianuarie 2022- 31 iulie 2022, au fost înregistrate la cabinetele medicilor de familie aproximativ 30 de mii de solicitări de vaccinare (16.545

solicitări la vaccinarea anti HPV pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11- 14 ani și 13.665 solicitări la vaccinarea anti HPV pentru fetele între 15-18 ani).

Citeste si: Mădălina Crețan, adevărul despre moartea soțului ei: "A avut perioade în care s-a chinuit" Iris, fiica lui Nosfe, a presimțit moartea tatălui său- kanald.ro

Citeste si: O polițistă și-a dat în judecată șefii și colegii, acuzându-i că au obligat-o la sex oral, ca ritual de inițiere. Sunt trei inculpați în boxa acuzaților iar amănuntele sunt scandaloase- stirileprotv.ro

Citește și: Soția lui Bruce Willis, mesaj dur pentru cei care îi urmăresc soțul bolnav! Ce a transmis despre starea actorului: „Vă rog să nu țipați la soțul meu”

Când și unde se poate face gratuit vaccinul anti HPV în România. Vezi de ce este important acest vaccin pentru femei

Când și unde se poate face gratuit vaccinul anti HPV în România. Vezi de ce este important acest vaccin pentru femei

[Sursa foto: shutterstock]

Importanța vaccinului anti HPV pentru femei

S-a demonstrat științific faptul că o persoană activă sexual are șansa de a se infecta pe parcursul vieţii cu acest virus în proporție de 70-80%.

În aproximativ 90% din cazuri, infecția dispare într-un interval cuprins între 6 luni şi 2 ani.
În cazul în care infecția cu HPV persistă peste această perioadă, creşte semnificativ riscul de apariţie a leziunilor precanceroase şi a cancerului de col uterin.

Nu există nici o modalitate de a ști cine va dezvolta cancer sau alte probleme de sănătate din cauza virusului HPV. Persoanele cu sisteme imunitare slabe (inclusiv cei cu HIV) pot fi mai puțin capabili să lupte împotriva HPV și pot avea mai multe șanse să dezvolte probleme de sănătate.

Citește și: Ce gest vrea să facă Adda pentru un fan care suferă de aceeași boală cu care se confruntă și ea? Artista și-a urmat părinții pentru a-l încuraja pe copil

Citeste si: „Nu mă interesează unde stă el, nici pe ea nu o interesează.” Tatăl Loredanei Groza, declarații despre despărțirea fiicei sale de Andrei Boncea- kfetele.ro

Citeste si: Buna Vestire 2023. Ce este bine să faci în această zi importantă pentru a avea parte de sănătate?- stirilekanald.ro

Citeste si: Andreea Popescu, fosta dansatoare a Deliei, dezvăluiri neașteptate despre artistă:”Lumea a judecat-o foarte greșit, fără să se știe motivul. Vrea copii”- radioimpuls.ro

Când și unde se poate face gratuit vaccinul anti HPV în România. Vezi de ce este important acest vaccin pentru femei

Când și unde se poate face gratuit vaccinul anti HPV în România. Vezi de ce este important acest vaccin pentru femei

[Sursa foto: shutterstock]

Pe lângă vaccinarea împotriva virusului, femeile au posibilitatea de a preveni și de a descoperi o posibilă infecție, la timp. Iată care sunt procedurile pentru a evita cancerul de col uterin:

  • examene citologice,
  • testări pentru HPV,
  • combinații ale celor două teste de screening,
  • markeri imunocitochimici.

Vaccinarea HPV se realizează pe parcursul unei perioade de 6 luni, prin administrarea intramusculară a 2 sau 3 doze identice de vaccin, distanța dintre doze fiind specifică fiecărui tip de vaccin.

Surse: cdc.gov, ms.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ce sunt verucile și cum poți scăpa de ele?

Cum sa te feresti de cancer in 3 pasi

Profesorul care a inventat vaccinul împotriva cancerului de col uterin dă o veste năucitoare: “Nu se poate face un vaccin împotriva Codiv-19!”

Ömer din serialul Totul pentru familia mea, apariție de senzație alături de partenera lui de platou, Susen! Iată cum au fost surprinși recent, Lizge Cömert și Yiğit Koçak, în...

Ora de vară 2023. Cum ne afectează sănătatea schimbarea de oră? Efectele asupra organismului!

Sora mai mică a Deliei, decizie de ultimă oră în legătură cu iubitul său! Ce se întâmplă între ea și Radu Siffredi

Un bărbat a rămas șocat după descoperirea făcută în podul casei. A pozat totul și a arătat peste ce a putut să dea

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies