
In articol:
- Când și unde se poate face gratuit vaccinul anti HPV în România
- Importanța vaccinului anti HPV pentru femei
Când și unde se poate face gratuit vaccinul anti HPV în România. Vezi de ce este important acest vaccin pentru femei și până la ce vârstă trebuie făcut.
Când și unde se poate face gratuit vaccinul anti HPV în România
Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin. Vaccinul anti-HPV este disponibil la medicii de familie și la Direcțiile de Sănătate Publică. De asemenea, acesta poate fi achiziționat de la farmacie, pa bază de prescripție medicală.
Vaccinarea împotriva HPV se realizează în cabinetele medicilor de familie, gratuit, la fetele cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani. În unele cazuri, vaccinarea poate avea loc și la vârsta de 9 ani.
Pentru imunizarea persoanelor de până la 14 ani sunt necesare două doze de vaccin, iar pentru cele ce depășesc această vârstă câte trei doze, pentru rezultate optime.
Conform Raportului privind vaccinarea anti-HPV realizat de către Institutul Național de Sănătate Publică, în perioada 1 ianuarie 2022- 31 iulie 2022, au fost înregistrate la cabinetele medicilor de familie aproximativ 30 de mii de solicitări de vaccinare (16.545
solicitări la vaccinarea anti HPV pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11- 14 ani și 13.665 solicitări la vaccinarea anti HPV pentru fetele între 15-18 ani).Când și unde se poate face gratuit vaccinul anti HPV în România. Vezi de ce este important acest vaccin pentru femei
Importanța vaccinului anti HPV pentru femei
S-a demonstrat științific faptul că o persoană activă sexual are șansa de a se infecta pe parcursul vieţii cu acest virus în proporție de 70-80%.
În cazul în care infecția cu HPV persistă peste această perioadă, creşte semnificativ riscul de apariţie a leziunilor precanceroase şi a cancerului de col uterin.
Nu există nici o modalitate de a ști cine va dezvolta cancer sau alte probleme de sănătate din cauza virusului HPV. Persoanele cu sisteme imunitare slabe (inclusiv cei cu HIV) pot fi mai puțin capabili să lupte împotriva HPV și pot avea mai multe șanse să dezvolte probleme de sănătate.
Când și unde se poate face gratuit vaccinul anti HPV în România. Vezi de ce este important acest vaccin pentru femei
Pe lângă vaccinarea împotriva virusului, femeile au posibilitatea de a preveni și de a descoperi o posibilă infecție, la timp. Iată care sunt procedurile pentru a evita cancerul de col uterin:
- examene citologice,
- testări pentru HPV,
- combinații ale celor două teste de screening,
- markeri imunocitochimici.
Vaccinarea HPV se realizează pe parcursul unei perioade de 6 luni, prin administrarea intramusculară a 2 sau 3 doze identice de vaccin, distanța dintre doze fiind specifică fiecărui tip de vaccin.