Când sunt Moșii de toamnă 2021? Sărbătoarea se mai numește și Sâmbăta Morților

Când pică Moșii de toamnă 2021? Tradiții care se respectă în Sâmbăta Morților.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Când sunt Moșii de toamnă 2021? Vezi pe ce dată se face pomenirea morților anul acesta, dar și ce tradiții se respectă în Sâmbăta Morților.

Când sunt Moșii de toamnă 2021?

În fiecare an, în calendarul creștin ortodox se pomenesc Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților. Sărbătoarea are ca scop pomenirea celor dragi, care au plecat dintre noi, însă pe care nu i-am uitat.

În 2021, Moșii de toamnă se pomenesc sâmbătă, 30 octombrie, cu o zi înainte de sărbătoarea americană, numită Halloween.

La sărbătoarea Moșilor de toamnă, creștinii merg la biserică cu pachete și colivă, care sunt sfințite de preot și mai apoi sunt împărțite persoanelor nevoiașe, spre pomenirea celor dragi care au plecat de pe această lume.

Sâmbătă dimineața, preoții săvârșesc Sfânta Liturghie și se roagă, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice.

Totodată, oamenii merg la mormintele celor dragi și aprind lumânări, dau cu tămâie și aduc flori.

Citeste si: Pelerinaj Sf Dumitru 2021. Programul slujbelor, dar şi condiţiile de participare la pelerinajul organizat în Bucureşti

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

Moșii de toamnă 2021. Sărbătoarea de mai numește și Sâmbăta Morților

Moșii de toamnă 2021. Sărbătoarea de mai numește și Sâmbăta Morților

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Moșii de toamnă 2021. Tradiții care se respectă în Sâmbăta Morților

Tradiția ne spune că în dimineața Moșilor de toamnă, creștinii trebuie să meargă la biserică cu colivă, vin și prescuri, ca să fie sfințite și mai apoi împărțite.

Pe lângă colivă, vin și prescuri, creștinii pot împărți vase cu mâncare, fructe, plăcinte sau diverse alimente care i-au plăcut persoanei răposate.

Pomana trebuie împărțită în primul rând persoanelor sărmane, dar poate fi oferită și celor prezenți în biserică, rudelor sau vecinilor.

În unele zone, după slujba de pomenire de la biserică, creștinul merge alături de preot la mormântul celui drag care a decedat, iar acolo, preotul săvârșește o slujbă mică, în care mormântul este stropit cu vin.

Potrivit tradiției populare, la mormânt se aprind cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele celor adormiți.

În tradiția populară se mai spune că orice se dă de pomană trebuie să fie însoțit de o lumânare aprinsă.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox OCTOMBRIE 2021. Sfântul Dumitru, printre cele mai importante sărbători ale lunii octombrie

Moșii de toamnă 2021. Sărbătoarea de mai numește și Sâmbăta Morților

Moșii de toamnă 2021. Sărbătoarea de mai numește și Sâmbăta Morților

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Moșii de toamnă 2021. Rețetă colivă

Ingrediente:

 • 500 g grâu decorticat sau arpacaș,
 • 375 g zahăr, aproximativ 250 g nuci curățate,
 • vanilie,
 • coajă rasă de lămâie (opțional),
 • o cană și jumătate pesmet din pâine albă sau biscuiți,
 • zahăr pudră,
 • 1 linguriță rasă cu sare
 • puțină cacao, bomboane, pentru ornat coliva.

Mod de preparare:

 1. Eliminăm de toate corpurile străine din grâu, apoi îl spălam în mai multe ape (de regula șapte).
 2. Punem grâul într-o oală mai mare, peste care turnăm apă, ca să acopere boabele de grâu cam de un lat de palma și se fierbe cel puțin o oră. Trebuie să amestecăm din când în când, ca să nu se prindă.
 3. Dăm oala jos de pe foc și o acoperim cu un șervet curat, apoi o învelim cu o pătură, sau ceva gros, ca să-și mențină căldură cât mai mult.
 4. După 4-5 ore, adaugăm zaharul și fierbem din nou, până se leagă. Acum trebuie să amestecăm cu o lingură curată din lemn, ca să nu se lipească de fundul vasului, dând gust neplăcut colivei.
 5. După ce s-a legat, luăm vasul de pe foc și îl lăsăm descoperit, până ce compoziția s-a răcit și o ținem acoperită în frigider până când dorim să finisăm coliva.
 6. Înlăturam coaja care s-a format, adaugăm sarea, vanilia, coaja rasă de lămâie și nucile tăiate fin cu cuțitul, pisate sau râșnite după preferință.
 7. În continuare, amestecăm ușor toate ingredientele, până se omogenizează.
 8. Compoziția o așezăm pe un platou curat, ceva mai mare decât o coală de hârtie și o modelăm uniform pe platou, ca să capete o formă frumoasă.
 9. Deasupra cernem pesmetul, pe care îl presam puțin cu un carton ca să fie mai dens și neted, apoi cernem un stat uniform de zahăr pudră, gros de cel puțin 1 mm (oricum să acopere bine pesmetul), pe care îl presăm, ca și pe pesmet.
 10. Pentru ornat, putem folosi un șablon făcut din carton, care să reprezinte o cruce, peste care cernem puțină cacao. De asemenea, putem folosi diverse bomboane, ca: drajeuri, migdale trase în zahăr și altele, după preferința și inspirația noastră.
 11. Curățăm bine marginile platoului de pesmetul și de zahărul căzut la cernut.
 12. Coliva este bine s-o pregătim în ajunul zilei când vrem s-o folosim. Lumânarea pe care o înfigem în colivă, trebuie să aibă un disc de hârtie, pentru a nu se scurge ceara pe colivă.

Sursa: crestinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies