Când tăiem porcul în 2020. Obiceiuri și superstiții. Ce este interzis în ziua de Ignat

În ziua de Ignat se taie porcul pe care-l mâncăm de Crăciun.

Autor: Loredana Dobre

In articol:

Ziua de Ignat cade întotdeauna în postul Crăciunului, dar uneori obiceiurile şi tradiţiile românilor sunt mai presus de regulile foarte stricte impuse de Biserică.

Când tăiem porcul în 2020

În fiecare an, pe data de 20 decembrie, românii sărbătoresc ziua de Ignat, o tradiţie veche de sute de ani. Pe parcursul timpului, s-au format mai multe obiceiuri dar și superstiții în jurul acestei zile.

Citeste si: Biserica Ortodoxă, reacție vehementă privind mutarea în online a slujbelor de Crăciun

Conform tradiției, în noaptea de Ignat, porcii visează dacă vor fi sau nu tăiaţi. Dacă visează un cuţit, înseamnă că în ziua următoare urmau să fie sacrificați. Carnea porcului va fi folosită în preparate pentru sărbători și se va consuma până la Bobotează.

Ce este interzis în ziua de Ignat

În ziua de Ignat, singura activitate care este permisă, potrivit tradiției, este tăierea porcului. Este total interzis spălatul, cusutul sau măturatul casei.

Mai mult, acrificarea porcului nu poate fi începută înainte de ivirea zorilor şi nici nu poate depăşi apusul soarelui. Conform obiceiului, doar lumina poate ţine la distanţă, prin puterea ei arzătoare, spiritele malefice.

Citeste si: Cine este soția lui Visarion Alexa, preotul acuzat de agresiune sexuală? Cei doi au împreună 4 copii- kfetele.ro

Citeste si: Scandalul „Visarion Alexa” ia amploare după o nouă acuzație de agresiune din partea altei enoriașe. Ce a pățit aceasta- bzi.ro

Pomana porcului

Când tăiem porcul în 2020
Pomana porcului

Femeia, de obicei, se ocupă de tranşarea cărnii, dar numai după ce bărbatul face semnul crucii cu cuţitul asupra porcului sacrificat, zicând: „Tatăl nostru. Să-l mâncaţi sănătoşi!”

După tăiere, urmează pomana porcului, la care participă toți cei care s-au ocupat de sacrificare. Friptura se mănâncă cu mămăligă, dar şi cu murături, și se bea ţuică fiartă.

Tradiții pentru ziua de Ignat

Când tăiem porcul în 2020

Potrivit obiceiului,  „dacă nu tai porcul la Ignat, nu-i mai merge bine”  și „după Ignat slăbeşte”. Totuși, există sate din România unde porcul este sacrificat a doua zi de Crăciun, precum în Vâlcea, Bacău, Prahova, sau a treia zi în Dâmboviţa.

Citeste si: Sărbătorile de iarnă 2020, în pandemie. Ce este interzis de Crăciun

În ziua de 20 decembrie, femeile pisează grâu ca sa aibă de împărțit la Crăciun și pregătesc un fel de turte, „Cârpele Domnului”, cu miere și nuci care se mănâncă în ajunul Crăciunului.

Se spune că Ignat vindecă porcii de boală rea și tot el este cel care vine să le anunțe moartea și să le ia sufletele. De asemenea, în această zi e bine să vezi sânge, ca să fii ferit de boli, astfel că, cine nu are porc trebuie să taie măcar o găină.

Pentru ca cei mici să fie sănătoși tot anul, adulții îi mânjesc cu sânge de porc pe frunte. În popor se mai spune că cine nu taie porcul în această zi, i-l va mânca lupul în cocină.

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Culmea ironiei: tatăl lui Emi Pian a făcut infarct în ziua în care urma să fie eliberat?! Moartea lui, cea mai grea lovitură pentru clanul Duduienilor

Un document semnat de doctorul lui Maradona a ieșit la iveală. Cazul morții marelui fotbalist se complică

Jo și Juno s-au despărțit definitiv! Primele declarații ale cântăreței: "Am greșit.."

Horoscop 27 Septembrie 2022. Balanţele au parte de recunoașterea meritelor pe planul profesional şi de o promovare

Simona Halep a găsit fericirea după divorț! Cu cine a fost surprinsă? Nimeni nu se aștepta

Minodora, îngenuncheată de durere după moartea mamei sale „A fost bolnavă, nu a mai rezistat”

Cea mai dureroasă decizie din viața Simonei Halep. Compromisul care i-a schimbat viața

Dan Petrescu, dat afară de Neluțu Varga de la CFR – Planul patronului din umbră, câți bani ar urma să primească Bursucul

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies