Când tăiem porcul în 2020. Obiceiuri și superstiții. Ce este interzis în ziua de Ignat

În ziua de Ignat se taie porcul pe care-l mâncăm de Crăciun.

Distribuie pe:

Autor: Loredana Dobre


In articol:

Ziua de Ignat cade întotdeauna în postul Crăciunului, dar uneori obiceiurile şi tradiţiile românilor sunt mai presus de regulile foarte stricte impuse de Biserică.

Când tăiem porcul în 2020

În fiecare an, pe data de 20 decembrie, românii sărbătoresc ziua de Ignat, o tradiţie veche de sute de ani. Pe parcursul timpului, s-au format mai multe obiceiuri dar și superstiții în jurul acestei zile.

Citeste si:Biserica Ortodoxă, reacție vehementă privind mutarea în online a slujbelor de Crăciun

Conform tradiției, în noaptea de Ignat, porcii visează dacă vor fi sau nu tăiaţi. Dacă visează un cuţit, înseamnă că în ziua următoare urmau să fie sacrificați. Carnea porcului va fi folosită în preparate pentru sărbători și se va consuma până la Bobotează.

Ce este interzis în ziua de Ignat

În ziua de Ignat, singura activitate care este permisă, potrivit tradiției, este tăierea porcului . Este total interzis spălatul, cusutul sau măturatul casei.

Mai mult, acrificarea porcului nu poate fi începută înainte de ivirea zorilor şi nici nu poate depăşi apusul soarelui.

Conform obiceiului, doar lumina poate ţine la distanţă, prin puterea ei arzătoare, spiritele malefice.

Citeste si: Faimosul creator de modă Givenchy a murit la vârsta de 91 de ani - libertatea.ro

Citeste si: Tichete cadou pentru cei vaccinaţi? Ce bonus ar putea primi angajaţii - bzi.ro

Pomana porcului

Când tăiem porcul în 2020
Pomana porcului

Femeia, de obicei, se ocupă de tranşarea cărnii, dar numai după ce bărbatul face semnul crucii cu cuţitul

asupra porcului sacrificat, zicând: „Tatăl nostru. Să-l mâncaţi sănătoşi!”

După tăiere, urmează pomana porcului , la care participă toți cei care s-au ocupat de sacrificare. Friptura se mănâncă cu mămăligă, dar şi cu murături, și se bea ţuică fiartă.

Tradiții pentru ziua de Ignat

Când tăiem porcul în 2020

Potrivit obiceiului, „dacă nu tai porcul la Ignat, nu-i mai merge bine” și „după Ignat slăbeşte”. Totuși, există sate din România unde porcul este sacrificat a doua zi de Crăciun,

precum în Vâlcea, Bacău, Prahova, sau a treia zi în Dâmboviţa.

Citeste si:Sărbătorile de iarnă 2020, în pandemie. Ce este interzis de Crăciun

În ziua de 20 decembrie, femeile pisează grâu ca sa aibă de împărțit la Crăciun și pregătesc un fel de turte, „Cârpele Domnului”, cu miere și nuci care se mănâncă în ajunul Crăciunului.

Se spune că Ignat vindecă porcii de boală rea și tot el este cel care vine să le anunțe moartea și să le ia sufletele. De asemenea, în această zi e bine să vezi sânge, ca să fii ferit de boli, astfel că, cine nu are porc trebuie să taie măcar o găină.

Pentru ca cei mici să fie sănătoși tot anul, adulții îi mânjesc cu sânge de porc pe frunte. În popor se mai spune că cine nu taie porcul în această zi, i-l va mânca lupul în cocină.

 

Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Culmea ironiei: tatăl lui Emi Pian a făcut infarct în ziua în care urma să fie eliberat?! Moartea lui, cea mai grea lovitură pentru clanul Duduienilor

Un document semnat de doctorul lui Maradona a ieșit la iveală. Cazul morții marelui fotbalist se complică

Tu știi ce conține cabanosul de la magazin? Iată câți nitriți are!

Iată cine a înlocuit-o pe Mirela Vaida la Acces Direct!

Doliu uriaş în televiziune! A murit o mare realizatoare din România

Ce înălțime are Culiță Sterp? Este cel mai înalt concurent de la Survivor România și îl depășește chiar și pe președintele Klaus Iohannis

Bilanț coronavirus. Câte cazuri noi au fost înregistrate în ultimele 24 de ore

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies