
In articol:
Când trecem la ora de vară în 2023. Află care va fi cea mai scurtă noapte din 2023 și care este istoria acest fenomen.
Când trecem la ora de vară în 2023
Anul acesta, România va trece la ora de vară în ultimul weekend din luna martie. Pe data de 26 martie 2023, ceasurile se vor da cu o oră înaintea orei oficiale standard, iar ora 03:00 devine 04:00.
Astfel, ziua de 26 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore. Ceasurile se vor da înainte în acelaşi timp în toate ţările Uniunii Europene.
Datorită acestei schimbări, ziua devine mai mare pe toată perioada verii, iar noaptea mai scurtă, un lucru benefic pentru cei care doresc să își desfășoare activitățile pe timp de zi, având lumină naturală. Astfel, este economisită energia electrică.
Citește și: Pe ce dată este echinocțiul de primăvară 2023
Când trecem la ora de vară în 2023. Află care este cea mai scurtă noapte
Istoria orei de vară
Trecerea la ora de vară este ideea omului de știință Benjamin Franklin, încă din secolul al XVIII-lea. Acesta a studiat modul în care lămpile cu ulei produceau lumină și cât de eficiente erau acestea.
Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri
În 1895, un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, a propus ora de vară pentru prima dată.
Prima dată, ora de vară a fost adoptată în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa pentru ca oamenii să beneficieze de mai multe ore de lumină naturală.
În România, ora de vară a fost adoptată pentru prima dată în 1932. Până în 1939, ora de vară a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie și prima duminică din octombrie.
Trecerea la ora de vară a fost suspendată în 1943, dar a fost reluată în România din 1979.
Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, pentru a nu afecta cetățenii.
În România, din anul 1997, ora de vară începe în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate ţările europene. Excepție este Islanda, care nu a vrut să adopte această practică.
Citeste si: Calendar ortodox 27 mai 2023. Ce sfânt este cinstit sâmbătă?- stirilekanald.ro
Citește și: Filme și seriale noi pe Netflix în ianuarie 2023. Surprize de proporții pentru abonați
Când trecem la ora de vară în 2023. Află care este cea mai scurtă noapte
Renunțarea la ora de vară
Parlamentul European a votat pe 26 martie 2019, renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021. Comisia Europeană a propus eliminarea schimbării sezoniere a orei, conform unui sodaj al comunității.
În urma acestui vot, fiecare stat membru urma să decidă dacă va renunța sau nu la ora de vară, însă nu s-a concretizat nimic deocamdată.
În România, o propunere legislativă pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României (L281/2018) a fost respinsă de Senat, în urma unei şedinţe din 29 mai 2018, în calitate de primă Cameră sesizată. Guvernul României şi-a exprimat decizia de a nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative.
Sursa: ro.wikipedia.org