Cântecul "Sanie cu zurgălăi" are o poveste fascinantă. Cine a compus-o și de ce au existat scandaluri internaționale de plagit din cauza acestei melodii

Cântecul "Sanie cu zurgălăi" este cel mai cunoscut și, poate, cel mai controversat din toate timpurile.

Cântecul "Sanie cu zurgălăi" are o poveste fascinantă

Maria Lătărețu

[Sursa foto: Captură YouTube]
Autor: Ioana Stan

In articol:

"Sanie cu zurgălăi", celebra piesă românească, a fost compusă de un compozitor evreu la jumătatea secolului XX. Melodia a fost preluată de atât de mulți artiști români și străini, încât s-a uitat originea ei.

Din acest motiv au exista scandaluri internaționale de plagit, în care au fost implicate nume grele din muzică.

Povestea fascinantă a cântecului "Sanie cu zurgălăi"

Toți românii cunosc varianta piesei "Sanie cu zurgălăi" cântată de Maria Lătărețu. Însă, de-a lungul vremii, piesa a fost readaptată de mulți artiși internaționali precum Edith Piaf sau Vaya con Dios. Din acest motiv au existat și scandaluri de plagiat.

Compozitorul evreu Richard Stein a compus piesa "Sanie cu zurgălăi", în anul 1936, pentru Maria Tănase. Însă, celebra cântăreața a refuzat cântecul, pentru că a fost nemulțumită de versuri, relatează blogul folclormuzical.wordpress.com.

Citeste si: Cele mai scumpe diamante din lume. Primul este considerat neprețuit și decorează coroana Reginei Mama a Angliei

Piesa a fost lansată sub numele de "Cling, cling, cling" de Silvian Florin, în 1937.

Însă, melodia a devenit celebră în 1949 când Maria Lătărețu a interpretat-o în formă folclorică.

Cântecul "Sanie cu zurgălăi" are o poveste fascinantă, care a stârnit multe scandaluri de plagiat

Maria Lătărețu

[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

Citeste si: FOTO de colectie! Uite cum arata marea Maria Lataretu intr-o fotografie de arhiva realizata acum 80 de ani, la Radiodifuziunea Romana!

Cântecul "Sanie cu zurgălăi" și scandalurile internaționale de plagiat

Nu e român care să nu fi ascultat și fredonat cântecul "Sanie cu zurgălăi". Melodia a devenit atât de îndrăgită, încât și marii artiști internaționali au preluat-o, într-o formă sau alta. De fapt, de aici s-au iscat și marile scandaluri de plagiat.

„Popularitatea piesei (în izolatul bloc comunist) a provocat şi o atracţie pentru plagiat, astfel că, în 1953, chitaristul american de jazz, country şi blues Les Paul (1915-2009) preia şi îşi însuşeşte melodia, dar nu după forma originală a

lui Stein, ci mai degrabă după varianta fără refren a Mariei Lătăreţu. Nu putem şti exact la cine a auzit cântecul. Textul, Johnny is the boy for me, care nu are nicio legătură cu sania şi nici cu zurgălăii, a fost scris de Paddy Roberts (textier şi cântăreţ englez, n. 1910, Durban, Africa de Sud – d. 1975, Regatul Unit) şi Marcel Stellman (producător şi textier belgian trecut greşit pe disc Spellman). Cântăreaţa care i-a dat glas a fost Mary Ford (1924-1977), soţia lui Les Paul până în 1963”, scrie folclormuzical.wordpress.com.

Citeste si: Drama teribila a celei considerate urmasa Mariei Lataretu! Solista Filofteia Lacatusu a murit la doar 29 de ani, cand aripa hotelului in care se cazase s-a prabusit! Cantareata ajunsese in camera cu doar cateva minute inainte de teribilul cutremur care a

Edith Piaf a folosit linia melodică, pe care a preluat-o de la Les Paul, și a înregistrat-o sub numele de „Johnny, tu n’es pas un ange” scris de Francis Lemarque.

Evreul român Richars Stein, adevăratul compozitor al cântecului l-a dat în judecată pe Les Paul pentru plagiat și a câștigat.

Citeste si: Când se termină pandemia în lume. E mai devreme decât ne așteptăm

O un alt scandal legat de melodia "Sanie cu zurgălăi" a fost iscat după ce formaţia belgiană Vaya con Dios a realizat un cover al piesei. Aceștia l-au creditat pe Les Paul ca autor al piesei. Adevăratul compozitor al medodiei, evreul român Richard Stein, l-a dat în judecată pe Les Paul pentru plagiat şi a câştigat procesul. Un alt cover al piesei a fost realizat de formaţia belgiană Vaya con Dios, care în 1998 face un cover al piesei „Johnny”, creditându-l pe Les Paul ca autor al melodiei. În 2001, la 9 ani de la decesul lui Stein, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor Români – Asociaţia Drepturilor de Autor s-a sesizat din oficiu pentru a face dreptate, intentând un alt proces pentru plagiat, a mai notat sursa citată.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cum mergem la restaurant în scenariul roșu

Noi restricții decise de Guvern! Persoanele vaccinate anti-COVID, scutite de la carantina de noapte. Iată toate măsurile care se vor impune

Cum se fac nunțile în scenariul roșu. Reguli pentru miri și invitați

Mesaje importante transmise de astre zodiilor, începând cu noaptea aceasta

VESTE BOMBĂ despre PFIZER! Decizia luată chiar acum: SE PREGĂTESC

Un nou DIVORȚ BOMBĂ în showbiz! Pareau cuplul PERFECT in fata tuturor! Ce se intampla insa cand ajungeau acasa...

ȚEAPA anului în ROMÂNIA! Vă USUCĂ DE BANI. Mare grijă când primiți mesajul

Doliu în sportul din România. A murit un renumit antrenor

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies