Ora de vară 2023. Care este ora normală a României? Ora de vară sau ora de iarnă

Care este ora normală a României. Iată care este istoria orei de vară.

Autor: Alina Petre

In articol:

Care este ora normală a României? Ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în România, în anul 1917, în timpul Primului Război Mondial.

Care este ora normală a României

Ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în România, în anul 1917, în timpul Primului Război Mondial. Până atunci, ora normală era cea pe care acum o numim ora de iarnă. După război s-a renunțat la această modificare, urmând a fi reintrodusă în anul 1932.

În perioada 1932- 1939, ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 și prima duminică din octombrie, ora 01:00.

În anul 1940, ora de vară a fost introdusă pe data de 1 aprilie, la 00:00, și nu s-a modificat până pe 2 noiembrie 1942, ora 03:00. Din 1943, ora de vară a fost suspendată și reintrodusă tocmai în anul 1979.

Pe parcursul anilor 1979- 1983, ceasurile se dădeau înainte cu o oră în prima duminică din aprilie, la 00:00 și se modificau în ultima duminică din septembrie, ora 01:00 devenind ora 00:00.

În perioada 1984- 1996: ora de vară era introdusă în ultima duminică din martie, ora 00:00 (-> 01:00) și dura până în ultima duminică din septembrie, ora 01:00 (-> 00:00), atunci când se relua ora de iarnă.

Începând cu anul1997, în România ora de vară începe în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate țările europene.

Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Citește și: Buna Vestire 2023. Sărbătoare cu cruce roșie și prima dezlegare la pește din Postul Paștelui

Care este ora normală a României Ora de vară sau ora de iarnă

Care este ora normală a României Ora de vară sau ora de iarnă

[Sursa foto: PixaBay]

Când trecem la ora de vară

În 2023, România va trece la ora de vară în ultimul weekend din luna martie.

Pe data de 26 martie 2023, ceasurile se vor da cu o oră înaintea orei oficiale standard, iar ora 03:00 devine 04:00.

Astfel, ziua de 26 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore. Ceasurile se vor da înainte în acelaşi timp în toate ţările Uniunii Europene.

Datorită acestei schimbări, ziua devine mai mare pe toată perioada verii, iar noaptea mai scurtă, un lucru benefic pentru cei care doresc să își desfășoare activitățile pe timp de zi, având lumină naturală. Astfel, este economisită energia electrică.

Pe 26 martie 2019, Parlamentul European a votat renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021. Comisia Europeană a propus eliminarea schimbării sezoniere a orei, conform unui sodaj al comunității.

În urma acestui vot, fiecare stat membru urma să decidă dacă va renunța sau nu la ora de vară, însă nu s-a concretizat nimic deocamdată.

Citeste si: „EU și TU sărbătorim că am devenit NOI” Gina Pistol, mesaj emoționant pe Instagram, la scurt timp după ce a devenit soția lui Smiley- kfetele.ro

Citeste si: Calendar ortodox 27 mai 2023. Ce sfânt este cinstit sâmbătă?- stirilekanald.ro

Citeste si: Bombă în showbiz! Răzvan Miheț, fostul soț al Oanei Matache și Sore, cel mai nou cuplu? Cum s-au afișat cei doi la nunta lui Smiley și a Ginei Pistol- radioimpuls.ro

Citește și: Diferența dintre solstițiu și echinocțiu. Vezi când se petrec cele două fenomene astronomice în acest an

Care este ora normală a României Ora de vară sau ora de iarnă

Care este ora normală a României Ora de vară sau ora de iarnă

[Sursa foto: PixaBay]

 Ce părere au oamenii despre schimbarea orei

Părerile românilor sunt foarte amestecate. Unii oameni spun că schimbarea ceasului de două ori pe an deranjează ritmul natural al somnului, ceea ce poate duce la probleme de sănătate, precum creșterea posibilității de a avea un accident vascular cerebral.

Alte persoane susțin că dacă practica de schimbare a orei ar fi oprită, diminețile mai întunecate de iarnă ar fi mai nesigure, de exemplu pe drumuri. De asemenea, unele industrii, cum ar fi agricultura, se bazează pe faptul că există multă lumină solară disponibilă pentru a lucra.

În martie 2019, Parlamentul European a votat să pună capăt practicii de schimbare a orei de două ori pe an, iar statele membre trebuiau să decidă dacă vor rămâne permanent la ora de iarnă sau de vară până la sfârșitul lui 2021. Cu toate acestea, reforma a fost pusă temporar în așteptare.

Sursa: ro.wikipedia.org

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Horoscop chinezesc, Aprilie 2023. Previziuni astrale pentru a doua lună de primăvară

Când dăm ceasurile înainte cu o oră în 2023. Vezi când trece România la ora de vară

Cum au fost îmbrăcate vedetele la nunta lui Smiley și a Ginei Pistol. Imagini cu Andreea Esca, Adela Popescu și Sore | FOTO

Horoscop chinezesc luni, 29 mai 2023: Zodiile care se fac remarcate. Ies în evidență în ziua Mistrețului de Foc

Calendar ortodox 27 mai 2023. Ce sfânt este cinstit sâmbătă?

Gina Pistol și Smiley au spus „DA” în fața ofițerului de stare civilă! Primele imagini de la eveniment

Theodor Andrei, declarații incriminatoare la două săptămâni după ce a ratat calificarea în finala Eurovison. Ce acuze grave aduce: "N-am avut voie să comentez nimic. Le-am...

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies