
In articol:
- Tipuri de alergii cutanate
- Cauze comune
- Conservanti
- Parfumuri
- Medicamente
- Lumina UV
- Materiale textile
- Intepaturi de insecte
- Agenti chimici
- Factori alimentari
- Parul de animale
- Mucegaiul
- Tratament
Oricine
experimenteaza, macar o data in viata, o alergie la nivelul pielii. Alergiile cutanate se manifesta prin aparitia unor iritatii sau eczeme pe piele, insotite de mancarimi si durere. Rashul alergic poate aparea in orice zona a corpului. Alergia cutanata reprezinta o reactie a sistemului imunitar in momentul in care organismul intalneste un alergen, adica o substanta considerata periculoasa. Prin aceasta reactie, organismul incearca sa elimine alergenul. Acesta poate fi reprezentat de o substanta care se gaseste in mancare, par de animale, materiale (bijuterii, textile), plante, produse cosmetice sau medicamente. Afla, mai multe, despre alergiile de piele si cauzele acestora.Tipuri de alergii cutanate
Alergiile cutanate pot fi de mai multe tipuri, in functie de cauzele acestora si de modul de manifestare:
- Urticarie – este reprezentata de pete rosii, usor proeminente, pe suprafata pielii, care provoaca mancarime intensa. Dimensiunea si forma petelor sunt variabile. In general, apare din cauza alimentatiei, a unor medicamente sau dupa intepaturile de insecte.
- Dermatita de contact – dupa cum ii spune numele, acest tip de alergie cutanata apare in momentul in care pielea ia contact cu alergenul. Produsele cosmetice, sapunurile, detergentii, unele metale, unele unguente sau parfumuri pot cauza aceasta alergie de piele.
- Eczema (dermatita atopica) – dermatita atopica apare, de obicei, in copilarie. Este caracterizata de o piele foarte uscata, iritata, ce provoaca mancarime. Episoadele apar la contactul cu unii alergeni, cum ar fi praful, unele produse de igiena sau parul de animale.
Cauze comune
Alergiile de piele pot fi cauzate de multi factori, insa, iata care sunt cele mai comune cauze ale acestor afectiuni:
Nichel
Cea mai frecventa cauza de alergie cutanata este reprezentata de contactul cu nichelul sau cu orice obiect care il contine.
Acesta este un metal care se gaseste in bijuterii, in nasturi, in butoni, rame de ochelari sau catarame. Temperaturile ridicate si transpiratia agraveaza simptomatologia.Latex
Manusile din latex, prezervativele, baloanele, elasticele sau radierele pot fi cauza alergiei de piele.
Conservanti
Unii conservanti, cum ar fi formaldehida, PABA sau quaternium 15, pot cauza reactii alergice. Acestia se gasesc in produse cosmetice, sampoane, lacuri de unghii, vopsele, creme de protectie solara, produse de make-up, tatuaje temporare.
Parfumuri
Deodorantele, sapunurile, parfumurile, lotiunile pentru fata si corp pot contine parfumuri care sa cauzeze o alergie de piele.
Citeste si: Previziuni sumbre ale Babei Vanga. Ce se va întâmpla în curând- bzi.ro
Medicamente
Bacitracina, sulfatul de neomicina, benzocaina, hidrocortizonul sunt cateva dintre substantele farmaceutice vinovate de unele alergii.
Lumina UV
Unele persoane pot experimenta alergii cutanate dupa expunerea prelungita la soare, afectiune numita fotodermatita.
Materiale textile
Unele tesaturi si materiale textile, naturale sau artificiale, dar si chimicalele utilizate in fabricarea acestora pot cauza dermatite.
Intepaturi de insecte
Atat intepaturile de insecte (paianjeni, albine, tantari, furnici etc.), cat si unguentele utilizate pentru tratamentul acestora pot cauza reactii alergice la nivel cutanat.
Agenti chimici
Diferitele chimicale care se gasesc in compozitia detergentilor, lotiunilor, vopselelor sau a altor produse de ingrijire a parului sunt factori declansatori pentru alergii cutanate.
Factori alimentari
Exista persoane care sunt alergice la unele alimente, cum ar fi nucile, soia, laptele, ouale si altele.
Parul de animale
Parul de pisica sau cel de caine pot declansa alergii respiratorii si la nivelul pielii.
Mucegaiul
O alta cauza comuna a alergiilor cutanate sunt sporii de mucegai. Raspanditi in aer, acestia sunt inhalati si pot provoca, la scurta vreme, reactii ale sistemului imun.
Tratament
Tratamentul este dat de medic dupa examinarea pielii. Uneori, poate fi nevoie de analize de sange pentru identificarea substantei care provoaca reactia alergica. Astfel, alergiile de piele pot fi prevenite, ulterior, prin evitarea substantei respective.
Medicul iti poate recomanda antihistaminice orale pentru ameliorarea simptomelor dermatitei de contact, dermatitei atopice sau urticariei. De asemenea, ti-ar mai putea prescrie unguente sau medicamente cu corticosteroizi, in cazurile mai severe.
In concluzie, alergiile de piele pot fi cauzate de o varietate de factori. Este indicat consultul medical, pentru identificarea cauzei cu ajutorul analizelor de laborator si pentru un tratament adecvat.