
In articol:
- Cârnați de casă. Tradițiile de Crăciun continuă și în pandemie
- Cum se prepară cârnații de casă în Banat
- Cum se prepară cârnații de casă în Dobrogea
- Cum se prepară cârnații de casă în Moldova
În preajma Crăciunului, gospodarul român obișnuiește să taie porcul și să prepare cârnați de casă.
Noi vă oferim câteva câteva rețete tradiționale de cârnați de casă de prin toate regiunile țării.Tradițiile de Crăciun sunt foarte importante pentru români, mai ales când vine vorba despre preparatele culinare specifice sărbătorilor de iarne. De pe mesele de Crăciun ale românilor nu lipsesc niciodată sarmalele, toba, piftia, lebărul, cârnații de casă, dar și alte bunătăți pe care gosdpodinele le pregătesc după tăierea porcului.
Cârnați de casă. Tradițiile de Crăciun continuă și în pandemie
Rețeta tradițională pentru cârnații de casă, necesită următoarele ingrediente: 3 kg carne tocată de porc, 100 gr usturoi, un pumn de sare mare, 20 gr boia, 15-20 gr piper, sare grunjoasă, bicarbonat şi puţin oţet pentru curăţat intestinele.
Citeste si:Sarmale de Crăciun 2020. Trei rețete din zone diferite ale țării! Tu pe care le preferi?
Mod de preparare cârnați de casă: Carnea tocată trebuie să fie suficient de grasă, iar intestinele destul de subțiri.
Intestinele de porc se rad cu dosul lamei cuțitului și se pun în apă caldă cu bicarbonat și oțet ca să se curețe bine și să se albească. Peste carnea tocată se pune sare și cățeii de usturoi pisați în prealabil. Compoziția se frământă bine, apoi se lasă 15 minute pentru ca sarea să se dizolve. Pe urmă se adaugă condimentele și se amestecă bine carnea. Pregătiți mașina pentru preparat cârnații și puneți în capăt tubul special pentru umplut cârnații.Citeste si: Faimosul creator de modă Givenchy a murit la vârsta de 91 de ani - libertatea.ro
Citeste si: Ruxandra Garofeanu a murit. Este doliu în televiziunea din România - bzi.ro
Citeste si:Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae. Niciodată să nu faci aceste cadouri de Sfântul Nicolae
Carnati de casa[Sursa foto: Shutterstock]
Cum se prepară cârnații de casă în Banat
În rețeta tradițională pentru cârnații de casă din zona Banatului se arată că gospodinele folosesc 15 kg carne de porc, 5 kg slănină, 500 g usturoi, boia ardei dulce, sare după gust, 20 g piper și 3l de apă. Carnea tocată este amestecată cu usturoiul pisat, după care se adaugă restul condimentelor și se amestecă bine compoziția după care se umplu intestinele cu carne.
Carnati de casa[Sursa foto: Shutterstock]
Cum se prepară cârnații de casă în Dobrogea
În Dobrogea, cârnații de casă se prepară din carne tăiată mărunt, nu tocată în mașină, pentru a se obține o gust deosebit. Totodată în compoziția cârnaților se adaugă și ardei iute.
”În zona în care sunt născut, la Cobadin-Viişoara, părinţii mei adunau carnea şi o tăiau cu barda pe un fund de lemn, apoi o tăiau mărunt-mărunt şi băgau în compoziţie şi puţină grăsime”,a povestit pentru Adevărul Nicolae Nejloveanu, maestru bucătar din Dobrogea.
În carnea tăiată pentru cârnați se adaugă piper, usturoi, combru și ingredientul vedetă al cârnatului dobrogrean, ciuşca roşie uscată (ardeiul iute). Cârnaţii se pun la uscat într-o încăpere cu umiditatea cât mai scăzută posibil, conform adevarul.ro.
Citeste si:5 idei pentru un Crăciun de neuitat
Carnati de casa[Sursa foto: Shutterstock]
Cum se prepară cârnații de casă în Moldova
În zona Moldovei cârnații de casă se prepară dintr-un amestec de carne de mânzat cu carne de porc. La jumătate de kilogram de carne de porc, se adaugă jumătate de kg de carne de mânzat, condimente după gust, 250 g slănină, sare, piper și usturoi. În carnea tocată se adaugă toate condimentele, după care se pregătesc intestinele pentru a fi umplute.