Cat de bune sunt gutuile pentru sanatatea ta! Inlatura senzatia de...

Gustoase şi parfumate, cu o aromă inconfundabilă, denumite popular şi "merele de aur", gutuile nu sunt doar fructe specifice sezonului rece, ele sunt considerate un adevărat izvor de sănătate pentru organism.

Distribuie pe:

fara descriereCunoscut din antichitate, fructele sale au fost folosite în gastronomie sau în medicina populară, alături de seminţe şi frunze. Gutuile coapte au o culoare galbenă, sunt tari şi aromate, cu pulpa astringentă. Îşi menţin consistenţa fermă, aroma şi aciditatea, chiar şi după fierbere.

Au un conţinut ridicat de pectine, care le conferă un grad mare de gelificare. Se păstrează bine timp îndelungat. Gutuia poate fi consumată ca atare atunci când este coaptă sau cu zahăr. Este folosită la marmelade şi compot sau poate fi coaptă în cuptor. Puternica ei aromă o face să fie un bun complement pentru unele prăjituri.

Conţinutul ei nutritiv este mic, având totuşi vitamine şi minerale: vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, provitamina A, calciu, fosfor, fier, cupru, sulf, potasiu şi sodiu. Ele mai conţin şi apă, zaharuri, tanin, pectine, protide şi acizi organici. Specialiştii au atribuit gutuilor 100 de proprietăţi, printre care se numără şi acţiunea antiinflamatoare, astringentă, analgezică, emolientă, tonică şi expectorantă. Consumate proaspete, gutuile pot înlătura senzaţia de greaţă.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate