Cât la sută din salariu primesc femeile în concediu prenatal

Femeile care se pregătesc să aducă pe lume un copil au dreptul la un concediu prenatal în care sunt plătite.

Distribuie pe:

Autor: Ana Maria Petre

Femeia gravidă concediu prenatal
Înainte de a naște, femeia gravidă intră în concediul prenatal[Sursa foto: PixaBay]


In articol:

Concediul prenatal se poate lua începând cu luna a 7-a de sarcină. Mai exact, din această lună, cu aproximativ 60 de zile înainte de naștere, o femeie gravidă poate intra în concediul maternal.

Concediul maternal este format din concediu prenatal și din concediu postnatal, iar el are în total 126 de zile calendaristice. În mod normal, el trebuie împățit în mod egal: 63 de zile de prenatal și 63 de zile de postnatal, dar cum data nașterii este probabilă, cele două concediii se pot compensa între ele. Singura condiție este ca în concediul postnatal să rămână minimum 42 de zile.

Concediul prenatal se acordă în baza certificatului de concediu medical eliberat de medical de familie sau de către medicul specialist de obstretică ginecologie.

Citeste si: Rafaela de la „Puterea Dragostei”, bătută de fostul iubit! Ce decizie a luat fosta concurentă? - evz.ro

Citeste si: Carantină totală în România? Ce spune Raed Arafat - bzi.ro

Citeste si: Infecție cu COVID-19 în rândul medicilor de la Maternitatea Bucur. Declarații halucinante și o anchetă deschisă în urma infectării șefei secției de ATI

Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria. Ce este bine să faci pe 8 septembrie ca să ai noroc tot anul

Citeste si: Este oficial. Părinții primesc zile libere plătite dacă se închid școlile

Cum este plătit concediul maternal

Indemnizația pentru acest concediu este strict legată de veniturile dinainte de naștere. Femeia care își ia acest concediu trebuie să aibă minimum 12 luni de cotizare.

Concediul prenatal, cât și cel postnatal este plătit, indemnizația în acest caz este de 85% din media veniturilor brute lunare obținute în ultimele 6 luni din ultimele 12 luni anterioare acordării concediului. Ceea ce trebuie să știți este că indemnizația de maternitate este un venit neimpozabil. Conform Codului Fiscal, din acest venit se reține doar CAS de 25%. Conform legii însă, această indemnizație, poate ajunge doar până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar. 

Ce deosebire e între concediul maternal și concediul de creștere a copilului

După expirarea concediului maternal de 126 de zile, se intră în concediul de creștere a copilului. Este un concediul complet diferit. Dacă acesta, care se poate întinde până când copilul împlinește 2 ani sau 3 ani în cazul micuților cu probleme și poate fi acordat oricărui părinte, concediul maternal se acordă doar mamei.

Urmatorul articol
Citește și:

Daiana de la Puterea Dragostei a fost crescută de tatăl ei vitreg! „Tatăl meu biologic a ales pe altcineva. A venit să mă vadă de 3 ori în 23 de ani”

Bia de la Puterea Dragostei dă tot din casă! Cu cine s-a mutat fosta concurentă într-un cartier rezidențial din Capitală: ”Abia aștept...”

Cele două combinații devastatoare! Nu mai consuma aceste alimente la aceași masă. Cum îți afectează organismul

Andra, decizie importantă în ce privește o posibilă sarcină. „Mi-e greu să explic mereu”

Mirela Vaida și Simona Gherghe, față în față după ce au făcut schimb de emisiuni: „Am făcut schimb de emisiuni, fără să...”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies