
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne avertizeaza ca painea, un produs care odinioara era unul traditional, a devenit acum foarte periculos, din pricina aditivilor alimentari folositi de catre producatori!
“ Producatorii de paine aditiveaza faina cu E-uri, conservanti, amelioratori de panificatie, substante de albire, emulgatori, coloranti, gluten, drojdie industriala obtinuta pe medii sintetice, dupa care toate sunt introduse intr-un malaxor cu amestecare intensiva, urmand o foarte scurta perioada de dospire si coacere in cuptoare rotative si tunel. Asadar, painea nu mai e ce a fost. Tehnologia si ingredientele s-au schimbat drastic. Painea este fabricata si se invecheste repede daca nu i se adauga emulgatori sau conservanti. Cand spunem „paine”, desemnam de fapt un alt produs, deosebit de produsul traditional „painea noastra cea de toate zilele ”, explica profesorul Mencinicopschi pe site-ul sau!
Specialistul ne da si o reteta pentru o paine facuta in casa:
Paine de casa cu cereale si seminte – Reteta pentru 1 kg:
500 g faina de grau spelta tip 630
50 g faina de secara tip 997
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
0,25 l de lapte batut
0,10 l de apa
1 lingura sare cu alge
1 lingura drojdie uscata
1 lingura coriandru, chimen, fenicul sau alta planta condimentara, dupa gust.
Dupa ce painea a fost framantata si dospita, umeziti-o cu putina apa si imprastiati deasupra seminte de susan, dovleac, florea-soarelui, chimen, fulgi de ovaz.
Painea se pastreaza proaspata in medie 5 zile – o saptamana si la congelator – intre 1-2 luni.
Uite cu ce preparat delicios si usor de facut poti inlocui cartofii prajiti! Copilul tau va fi incantat, garanteaza celebrul dr Menci