Câte săptămâni durează Postul Paștelui 2023. Zilele cu dezlegare la pește din Postul Paștelui

Câte săptămâni durează Postul Paștelui 2023? Vezi când este dezlegare la pește în Postul Mare.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Câte săptămâni durează Postul Paștelui 2023? Vezi ce tradiții se respectă în Postul Mare, dar și câte zile cu dezlegare la pește sunt în post.

Câte săptămâni durează Postul Paștelui 2023?

Postul Paștelui va începe luni, 27 februarie 2023, și are o durată de șase săptămâni, până la sărbătoarea Învierii Domnului, care va avea loc pe 16 aprilie 2022.

Postul Paștelui este cel mai lung post de peste an, dar și cel mai greu de ținut, dat fiind că sunt cele mai puține dezlegări la pește.

Lăsatul secului de carne pentru Postul Mare al Paștelui din 2023 va avea loc duminică, 26 februarie. Cu o săptămână înainte de începerea Postului Paștelui, credincioșii au voie să consume brânză, ouă și lapte. Aceasta se mai numește și Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă.

Citește și: Când începe Postul Paștelui 2023. Vezi pe ce dată are loc sărbătoarea Învierii Domnului

Câte săptămâni durează Postul Paștelui 2023. Vezi ce tradiție trebuie să respecți cu sfințenie în Postul Mare

Câte săptămâni durează Postul Paștelui 2023. Vezi ce tradiție trebuie să respecți cu sfințenie în Postul Mare

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Postul Paștelui 2023. Zile cu dezlegare la pește

Postul Paștelui este cel mai aspru post de peste an, iar spre deosebire de alte posturi, în Postul Mare sunt mai puține zile cu dezlegare la pește:

  • 25 martie- la sărbătoarea Bunei Vestiri
  • 9 aprilie- la sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile

Tradiții care se respectă în Postul Paștelui 2023

În Postul Paștelui credincioșii renunță la carne, ouă, pește, brânză, lapte, dar, totodată, trebuie să se roage mai mult și să devină mai spirituali. Totodată, pe lângă faptul că nu trebuie să consumi carne atunci când ții post, trebuie să ai grijă să nu te cerți cu nimeni în zilele de post, fiindcă altfel ai postit în zadar. 

Totodată, în zilele în care ții post, trebuie să faci și fapte bune. Trebuie să dai de pomană celor săraci, iar dacă nu ai posibilități, împarte măcar o bucată de pâine. 

Citeste si: Armin Nicoară a tras o sperietură de mama focului. Ce i s-a întâmplat artistului chiar în fața casei sale: „A început să-mi spună tot ce fac eu în casă”- kanald.ro

Citeste si: Femeia care și-a părăsit soţul pentru fiul vitreg, pe care l-a crescut de la 7 ani, a născut și cel de-al doilea copil- stirileprotv.ro

Citește și: Pe ce dată sunt Moșii de iarnă 2023? Vezi când pică sărbătoarea din Sâmbăta Morților

În Postul Paștelui, creștinii au voie să consume pește doar la două mari sărbători, de Praznicul Bunei Vestiri, pe data de 25 martie și de Florii, în duminica dinaintea Paștelui.

Femeile gravide, lăuzele, copiii și bolnavii pot fi scutiți de la postul alimentar, însă trebuie să facă rugăciuni și fapte bune.

În Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și nu se țin petreceri, practic zilele de naștere nu se serbează, iar distracțiile sunt interzise.

Este necesar pentru sufletul creștinului ca acesta să meargă să se spovedească în post. Spovedania presupune mărturisirea păcatelor și căință. Se face, de obicei, în ultima săptămână de dinainte de Înviere. De fapt, aceasta este esența postului.

Tot în ultima săptămână a postului Paștelui, în fiecare biserică creștin-ortodoxă, se oficiază „Deniile”, unele dintre cele mai frumoase și înălțătoare slujbe religioase, care au loc seara, relatează traditii-superstitii.ro.

Citește și: Sărbători calendarul ortodox 2023. Sărbători religioase marcate cu cruce roșie în calendarul creștin

Câte săptămâni durează Postul Paștelui 2023. Vezi ce tradiție trebuie să respecți cu sfințenie în Postul Mare

Câte săptămâni durează Postul Paștelui 2023. Vezi ce tradiție trebuie să respecți cu sfințenie în Postul Mare

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Citeste si: ”Ea a murit cu oful lui. Probabil că fiul Zinei se aștepta să moștenească niște sume mari de bani.” Ce dezvăluiri dureroase a făcut patronul azilului în care Zina Dumitrescu a locuit- kfetele.ro

Citeste si: Calendar ortodox 1 aprilie 2023. Ce sărbătoare este sâmbătă?- stirilekanald.ro

Citeste si: Din ce face bani acum fosta soție a lui Dinu Maxer? Determinată din fire, artista nu a profesat niciodată în domeniul studiat și s-a reprofilat- radioimpuls.ro

Rugăciunea care se citește în Postul Paștelui 2023

Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care ai plâns pentru Lazăr și lacrimi de întristare și de milostivire ai vărsat pentru dânsul, primește lacrimile mele. Cu patimile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sângele Tău, curăță sângele meu și amestecă în trupul meu mireasma trupului Tău cel de viață făcător. Fierea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să îndulcească amărăciunea cu care potrivnicul m-a adăpat. Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli.

Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de potrivnici. Preasfintele Tale mâini, pironite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pierzării, precum a făgăduit preasfântă gura Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu pălmuiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fărădelegi. Duhul Tău, pe care l-ai încredințat Tatălui când erai pe Cruce, să mă povățuiască spre Tine, prin harul Tău.

Nu am inimă plină de durere ca să Te caut. Nu am pocăința, nici umilința care întorc pe fii la moștenirea lor. Nu am lacrimi mângâietoare, Stăpâne. S-a întunecat mintea mea cu cele lumești și nu poate să caute spre Tine cu durere.

S-a răcit inima mea de atâtea ispite și nu poate să se înfierbânte cu lacrimile dragostei celei pentru Tine. Ci Tu, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule, Vistie­rul bunătăților, dăruiește-mi pocăință neștirbită și inimă îndurerată, ca să pornesc cu tot sufletul în căutarea Ta; căci fără de Tine mă voi înstrăina de tot binele.

Dă-mi așadar, Bunule, harul Tău. Tatăl, Care Te-a născut din sânurile Sale fără de ani și mai înainte de veci, să înnoiască în mine închipuirea icoanei Tale. Te-am părăsit, Doamne; să nu mă părăsești. Am ieșit de la Tine; ieși în căutarea mea. Du-mă la pășunea Ta cea duhovnicească.

Numără-mă între oile turmei Tale prea alese. Hrănește-mă împreună cu ele din verdeața dumnezeieștilor Tale Taine. Căci inima lor curată este sălașul Tău și se vede într-însa strălucirea descoperirilor Tale. Strălucirea Ta este mângâierea și odihna celor ce s-au ostenit pentru Tine în necazuri și în toate felurile de chinuri. Acestei străluciri mă învrednicește și pe mine, nevrednicul, cu harul și cu iubirea de oameni a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în vecii vecilor. Amin.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Când începe Postul Paștelui 2023? Data la care începe Postul Mare al Sfintelor Paști pentru creștinii ortodocși

Sărbători calendarul ortodox 2023. Cele mai importante zile pentru creștini

Când sunt Moșii de iarnă 2023. Data la care va avea loc Sâmbăta Morților

Ender din serialul Prețul fericirii, dezvăluire uluitoare din culisele filmărilor! Îndrăgita actriță Şevval Sam și-a surprins fanii din mediul online cu o postare neașteptată...

Calendar ortodox 2 aprilie 2023. Ce sfânt este celebrat în calendarul ortodox?

“Dacă ar fi adevărat, pe mine personal m-ar întrista.” Ce a discutat Mara Bănică cu Deea Maxer la telefon, după ce s-a zvonit că și-a părăsit familia pentru un medic estetician

„Sper din tot sufletul să conștientizeze că are nevoie de ajutor”. Maurice Munteanu a reacționat după ce Ana Morodan a fost reținută de poliție, fiind prinsă sub influența...

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies