Câte tipuri de șuruburi există și cum le folosești corect?

Deși nu sunt vizibile, șuruburile au un rol foarte important în construcția majorității obiectelor pe care le folosim zi de zi, precum și în construcțiile de case sau utilaje grele. În funcție de scopul pe care îl au, de-a lungul timpului au fost dezvoltate mai multe tipuri de șuruburi, gândite pentru a fi cât mai eficiente pentru materialul de destinație.

Autor: Amalia Florea

In articol:

 

Care sunt cele mai folosite tipuri de șuruburi?

1. Șuruburile universale. Sunt împărțite în doua categorii: cu tijă sau fără tijă. Cele cu tijă sunt folosite pentru îmbinarea a două piese din lemn, fără formarea unei fante.

Cele fără tijă au un filet complet și sunt ideale pentru toate tipurile de materiale lemnoase. Acestea sunt adecvate inclusiv pentru cherestea, MDF, plastic sau profile din tablă.

2. Șuruburile pentru lemn. Sunt ideale pentru îmbinarea pieselor de lemn între ele sau pentru fixarea lemnului de feronerie sau de plăci. Unele șuruburi pentru lemn au vârf de găurire și sunt autoforante, în așa fel încât să se adapteze cât mai bine la proprietățile lemnului.

3. Șuruburi pentru metal. Sunt șuruburi mai groase, cu un filet ISO metric, care se fixează cu ajutorul unei piese pereche, cum ar fi o piuliță.

4. Șuruburi pentru tablă. Sunt șuruburi care au un vârf autoforant. De regulă, sunt realizate din oțel inoxidabil și cu ajutorul vârfului autoforant își formează singure filetul în material.

5.

Șuruburi destinate montării rapide. Sunt folosite adesea în construcții, fiind potrivite pentru mai multe materiale: plăci din ipsos, plăci din gipscarton, etc. Materialul din care sunt realizate este tot oțelul, iar filetele pot fi diferite, în funcție de structura suportului.

Citeste si: De ce a murit Adrian Rădulescu? Ce i-au găsit medicii în trup- bzi.ro

6.

Șuruburile cu cârlig sau cu inel. Sunt șuruburi care, în capăt, au un inel sau un cârlig. Scopul lor este acela de a oferi o fixare foarte bună pentru dulapuri suspendate sau pentru legarea sârmelor de rufe sau chiar a leagănelor. Este important să fie folosite alături de diblurile potrivite.

Ce trebuie să mai știi despre șuruburi?

Din ce materiale sunt făcute șuruburile?

Există mai multe materiale din care sunt făcute. De regulă, acestea sunt oțelul inoxidabil sau alama.

Câte tipuri de capete pot avea șuruburile?

În funcție de întrebuințare, pot avea mai multe tipuri de capete: semibombat, bombat, semirotund, înecat, hexagonal sau de tip trompetă.

De câte tipuri sunt filetele?

Filetele pot avea trei categorii: filete metrice ISO, filete pentru lemn sau filete pentru tablă,

Cât de mari sunt șuruburile?

Dimensiunea șuruburilor este extrem de importantă. Există foarte multe tipuri de dimensiuni care variază atât în diametru, cât și în lungime. Acestea se aleg în funcție de grosimea materialului și în funcție de structura acestuia.

Cum alegi șurubelnița potrivită?

Alegerea șurubelniței trebuie să țină cont de mărimea capului șurubului. O șurubelniță mult prea mică poate duce la deteriorarea capătului șurubului, îngreunând rotirea acestuia, în timp ce una prea mare este ineficientă.

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Horoscopul zilei, 2 august 2021. Nativii din zodia Săgetător cunosc o persoană influentă

Postul Sf. Marii 2021. Rugăciune grabnic ajutătoare pe care e bine să o rostești în Postul Adormirii Maicii Domnului

Postul Sf. Marii 2021. Când se dă dezlegare la pește în Postul Adormirii Maicii Domnului

Horoscop Zilnic Luni 2 August 2021: LEUL trebuie să evite conflictele, nativul SĂGETĂTOR va primi un cadou bănesc

ULTIMA ORĂ: Tragedie uriașă în fotbalul din România! Toată țara e în stare de ȘOC TOTAL

CUTREMUR ÎN SHOWBIZ! Cu cine a fost prins Cătălin Botezatu în ipostaze INTIME! De aceea a fost dat afară de la Kanal D!

Ce se întâmplă cu corpurile noastre când murim - pas cu pas de la viață la moarte

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies