Câte zile rezistă omul fără să bea apă?

Apa. Probabil cel mai important element al biochimiei vieții. Apa, elementul după care cercetătorii se uită pentru a stabili dacă există alte planete care pot fi locuite, care au, în teorie, șansa de a adăposti viață. De ce apa? Pentru că fără ea, totul devine... mort.

Distribuie pe:

Autor: Calin Perian

Apa
Apa e esentiala vietii


In articol:

Apa este elementul cel mai întâlnit în corpul uman, oamenii de știință stabilind că în jur de 70% din organismul nostru este format din apă. De aceea, de fapt, dacă fără mâncare mai sunt șanse să supraviețuim, fără apă decesul este asigurat.

Citeste si: Care sunt diferențele între apartamentele decomandate, semidecomandate, nedecomandate sau open space

Citeste si: Codul portocaliu de inundaţii, prelungit până luni noapte. Care sunt zonele afectate din România

Citeste si: Livian de la Puterea dragostei, mesaj tăios pentru Bianca: „ Nu ai cum să o faci femeie ușoară pe Nicoleta” - evz.ro

Citeste si: Carantină totală în România? Ce spune Raed Arafat - bzi.ro

Citeste si: Lia Bugnar, dezvaluiri din culisele Asia Express! Ce nu s-a vazut la TV si de ce e dezamagita: "Din 4 ore de emisiune, eu si Maria am aparut 7 minute"

Mecanisme corporale cât se poate de complicate, stabilite hormonal, reglează echilibrul hidric, ajustând în fiecare secundă absorția sau eliminarea apei din organism. În mod normal, apa ajunge în corp prin sistemul digestiv, fie că vorbim de băuturi, fie că este vorba de ceea ce mâncăm, având în vedere că alimentele, în majoritatea lor, conțin destul de multă apă. Culmea, apa este fabicată și de corpul nostru prin reacțiile biochimice ale metabolismului, arderile interne cum sunt denumite popular, iar multe asemenea reacții produc dioxid de carbon și apă. Evident, o mare parte din această apă este folosită pentru eliminarea substanțelor inutile sau toxice rezultate în urma metabolizării substanțelor ingerate.

La ce folosește apa în organism?

O altă parte a apei este folosită de organismul uman pentru reglarea temperaturii, adică ceea ce numim, atunci când este cald, transpirația, singura metodă cu adevărat eficientă pentru a preveni supraîncălzirea corpului. Iar o altă parte a apei din organism este folosită de corp pentru ca procesele vitale să funcționeze, mai ales că acestea implică, de cele mai multe ori, substanțe solubile.

Apa
Organismul uman cere apa pentru a supravietui

Așadar, apa este vitală pentru mai tot ce înseamnă funcționarea organismului uman: transportă nutrienții către celule, previne supraîncălzirea organismului, are grijă ca elementele toxice sau inutile să fie eliminate, ajută la funcționarea normală a reacțiilor metabolice, lucru care o face absolut indispensabilă. De altfel, dacă echilibrul apei în organism este stricat, iar deshidratarea devine prea mare – adică undeva la 10%-, se reduce cantitatea de sânge necesară funcționării corpului, iar când ai prea puțin sânge care circulă în organism, tensiunea arterială scade la un nivel care poate fi fatal

Dar, totuși, multele roluri ale apei fac ca organismul uman să piardă, în fiecare secundă, apă, prin respirație, transpirație, urinare sau alte procese metabolice. Iar apa pe care o pierde trebuie înlocuită, motiv pentru care medicii recomandă consumul a 2 litri de lichide, zi de zi, cantitatea putând să varieze în funcție de masa corporală, de mediu sau alți indici, inclusiv cei sociali.

Când vine vorba însă de a funcționa fără apă, corpul uman are, totuși, o rezervă, dar care este limitată. Iar specialiștii spun că, în mod normal, un om restă fără apă în jurul a 100 de ore, adică trei, macimum 4 zile, deși există cazuri în care unii au rezistat chiar și o săptămână.  

Galerie foto 
Citește și:

Elena Băsescu și-a schimbat jobul! Fiica fostului președinte este consilier la Camera Deputaților și lucrează de acasă! Dezvăluiri exclusive

Se întâmplă la Suceava: mai mulți pacienți au murit pentru că au refuzat masca cu oxigen! Au crezut până în ultima clipă că nu există COVID-19!

Dieta lui Helen Hunt, cu care a uluit planeta. Cum slăbește mâncând orice și fără să meargă la sală. Vedeta arată perfect la 60 de ani

Un bărbat și-a ucis cu sânge rece iubita gravidă și i-a abandonat cadavrul pe marginea drumului. Tot el a sunat la Poliție și a dat-o dispărută

Alexandru Rafila, avertisment fără precedent în ziua cu peste 6.000 de cazuri noi înregistrate în România: „Dublarea vine în maxim o lună!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies