Ce alimente nu expiră niciodată. Iată alimentele ce pot fi consumate și după 30 de ani

Iată care sunt alimentele ce nu expiră niciodată! Dacă sunt depozitate corespunzător, pot fi consumate chiar și peste 20-30 de ani!

Autor: Georgiana Anton

In articol:

Există o serie de alimente care nu au o dată de expirare și pot fi consumate chiar și peste 20-30 de ani.

Iată care sunt alimentele ce nu expiră și ce pot fi depozitate în debara pentru zeci de ani!

Care sunt alimentele ce nu expiră niciodată

Mierea este unul dintre cele mai rezistente alimente, ce nu expiră aproape niciodată. Aceasta poate fi cristalizată în timp, căpătând o culoare mai deschisă și o textură mai groasă, dar poate fi consumată fără probleme dacă este ținută pentru câteva minute în apă caldă.

Ce alimente nu expiră niciodată. Iată alimentele ce pot fi consumate și după 30 de ani

Ce alimente nu expiră niciodată. Iată alimentele ce pot fi consumate și după 30 de ani

[Sursa foto: Freepik]

Zahărul și sarea sunt condimentele ce pot fi consumate după mai mulți ani, cu condiția să fie depozitate într-un recipient închis etanș.

Citeste si: Ceaiurile care ușurează digestia. Iată o listă cu ceaiuri recomandate după o masă copioasă

Și pastele făinoase uscate au un termen lung de expirare, dacă sunt ținute în recipient închise etanș sau în ambalajele originale.

Singurul lucru de obiectat este că pastele țin să-și piardă din aroma cu timpul.

Ce alimente nu expiră niciodată. Iată alimentele ce pot fi consumate și după 30 de ani

Ce alimente nu expiră niciodată. Iată alimentele ce pot fi consumate și după 30 de ani

[Sursa foto: Freepik]

Medicul nutritionist Elena Alexandru a explicat de ce nu au o dată anume de expirare anumite alimente,  pentru wall-street.ro.

Potrivit medicului, orezul alb vidat poate fi consumat după mult timp, însă nu și cel brun, care râncezește din cauza conținutului uleios. Oțetul alb sau roșu poate fi folosit timp de mulți ani, tocmai de aceea este atât de util în prepararea conservelor.

Citeste si: Cine este Laurențiu Duță. „Eram la panoul de onoare al şcolii. Îmi spunea că din când în când mai trecea să-mi vadă poza."- kfetele.ro

Citeste si: Ce a făcut fiul lui Arșinel după ce a murit marele actor! Imaginile au apărut pe internet..- bzi.ro

În plus, legumele uscate (fasole, linte, năut) rezistă mulți ani dacă sunt ferite de temperaturi crescute sau lumină, dar cu trecerea timpului, vor avea nevoie de o perioadă mai mare de fierbere.

Ce alimente nu expiră niciodată. Iată alimentele ce pot fi consumate și după 30 de ani

Ce alimente nu expiră niciodată. Iată alimentele ce pot fi consumate și după 30 de ani

[Sursa foto: Freepik]

Care este motivul pentru care aceste alimente nu expiră niciodată

Medicul Elena Alexandru explică faptul că unele alimente nu expiră niciodată se datorează proprietăților particulare ale fiecăruia. De exemplu, mierea are un ph acid care împiedică proliferarea microorganismelor, iar prin conținutul crescut de zahăr care absoarbe apa, bacteriile nu au substrat pentru dezvoltare.

Citeste si: Ceaiurile care ușurează digestia. Iată o listă cu ceaiuri recomandate după o masă copioasă

„De asemenea, oțetul se autoconservă prin ph-ul acid și devine astfel util la rândul lui în conservarea altor alimente. Legumele uscate au foarte putină apă în componența, astfel nu au cum sa mucegăiască”, a declarat medical nutriționist Elena Alexandru.

Privitor la orezul alb, deoarece nu mai are învelișul exterior, rezistă mult mai mult în timp în comparație cu cel brun, care este mai uleios și predispus la râncezire.

Ce alimente nu expiră niciodată. Iată alimentele ce pot fi consumate și după 30 de ani

Ce alimente nu expiră niciodată. Iată alimentele ce pot fi consumate și după 30 de ani

[Sursa foto: Freepik]

Cum verificăm dacă un aliment este expirat

Important de menționat este că există situatii în care alimentele se pot strica. Potrivit medicului nutritionist, motivele pentru care anumite alimente se pot strica sunt pentru că nu au fost depozitate corespunzător, la loc răcoros și ferit de lumină.

Criteriul de bază după care să verificăm dacă un aliment este stricat e ambalajul. Un ambalaj alimentar umflat excesiv sau o conserve deformată ar trebui să ne indice faptul că alimentul din interior nu mai este bun de consumat.

„Dacă sunt ținute în loc răcoros și departe de lumină, aceste alimente își păstrează proprietățile nutritive timp îndelungat și nu trebuie să ne fie teamă să le consumăm”, precizează doctorul Elena Alexandru.

Eticheta produselor alimentare indică perioada de timp în care alimentul respective poate fi consumat în siguranță, păstrându-și calitățile nutritive.

Există, însă, o distincție între eticheta unui aliment pe care scrie „a se consuma de preferință înainte de” și eticheta inscripționată „a se consuma până la”.

Medicul Elena Alexandru explică faptul că dacă pe eticheta unui aliment scrie „a se consuma de preferință înainte de”, nu reprezintă un pericol consumul după această dată, însă își poate pierde o parte din arome și prospețime.

Însă alimentele care sunt inscripționate cu „a se consuma până la” sunt produse perisabile și nu trebuie consumate după data indicată, deoarece crește riscul de toxiinfecții alimentare.

Surse: wall-street.ro, gandul.ro

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

5 rețete de clătite de post. Sunt delicioase si ușor de preparat

Cu ce se mănâncă mango. Cinci rețete delicioase cu „regele fructelor”

Alimente care nu expira. Top 5 produse alimentare pentru care nu trebuie sa tii cont de termenul de valabilitate

Săptămâna deciziilor importante pentru Lei, Pești și încă 4 zodii

CUTREMUR VALUTAR în toată lumea! Acum s-a anunțat ce se va întâmpla, de fapt

Cine este Ianula Duță, soția lui Laurențiu Duță. “M-au atras ochii imediat şi faptul că era retrasă, cuminţică."

Veste esențială pentru toate femeile din Rusia. Vladimir Putin a decis

Doliu în sportul românesc! A murit un fotbalist cu peste 100 de meciuri în Liga 1! A făcut infarct chiar pe teren!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies