Ce alimente sunt permise în Postul Crăciunului

Alimentele permise în Postul Crăciunului trebuie să fie bogate în vitamine.

Distribuie pe:

Autor: Matei Vaihan

Alimentele permise în Postul Crăciunului sunt la mare căutare în această perioadă. Potrivit tradiției creștine, Postul Crăciunului începe din 15 noiembrie și va dura 40 de zile până în Ajunul Crăciunului când se ţine post negru. Astfel că, începând de astăzi, meniul zilnic al credincioșilor trebuie să conțină preparate culinare pe bază de legume și, ocazional, preparate din pește. Creștinii care se gândesc să respecte tradiția creștină sunt sfătuiți de medicii nutriționiști să fie cumpătați din punct de vedere alimentar și să continue să consume alimente sănătoase, bogate în vitamine.Postul Crăciunului este ultimul şi cel mai uşor din anul bisericesc. Pe toată durata lui sunt multe zile cu dezlegare la peşte, ulei si vin. Ajunul Craciunului este cea mai aspră zi. Atunci preoţii le recomandă credincioşilor să ţină post negru. (vezi care sunt cele mai bune deserturi de post)

Citeste si: Papanași cu dulceață. Secretul care-i face pufoși

Citeste si: Dietă diabet. Ce alimente poți consuma dacă suferi de diabet

Citeste si: Pâine de casă rețetă! Ingredientul care readuce gustul copilăriei în casa ta

Ce alimente sunt permise în Postul Crăciunului. Se pot consuma şi anumite fructe de mare

Nutriţioniştii recomandă înlocuirea cărnii cu soia. Aceasta poate fi folosită pentru chifteluţe, pentru sărmăluţe vegetale sau pentru şniţele. O pungă de soia costă mai puţin de 2 lei în magazine. Tot pe soia pun bază şi cei care vor lactate. Extrasul din boabe de soia este un bun înlocuitor al laptelui şi costă circa 6 lei litrul, iar brânza tofu (aproximativ 6 lei – 300 de grame) se poate găsi în supermarketuri, dar şi în magazinele care comercializează produse naturale. Anumite fructe de mare se pot mânca în timpul postului: midiile, gamberii şi calamarii. Mai pot fi mâncate pastele late cu legume proaspete trase la tigaie în sos de vin, iar pentru preparatele româneşti putem mânca tocăniţă de ciuperci cu mămăliguţă, ciulama de ciuperci cu mămăliguţă, ciorbă de fasole, fără carne, bineînţeles.

Ce alimente sunt permise în Postul Crăciunului. Fructele şi legumele sunt de bază

La dispoziţia celor ce postesc mai sunt o multitudine de legume de toamnă cu care se pot prepara tot felul de tocăniţe sau salate. Ciuperci gătite în toate felurile, cartofi, fasole sau varză sunt numai câteva dintre legumele care îi vor ajuta pe cei ce postesc să treacă postul Crăciunului fără înfometare. De asemenea, fructele asigură necesarul de energie. Tradiţia creştină spune că în zilele de luni, miercuri şi vineri se mănâncă bucate fără ulei şi nu se bea vin, decât dacă se prăznuieşte vreun sfânt mare, trecut în calendar cu cruce neagră. Uleiul şi vinul sunt permise marţea şi joia. De Intrarea în biserică a Maicii Domnulu, de Sf. Apostol Andrei,  dar şi de Sf. Cuvios Gheorghe de la Cernica, Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Spiridon al Trimitundei, Sf. Mucenic Elefterie, Sfintele Muceniţe Anita şi Suzana se pot mânca preparate din peşte.

Galerie foto  Urmatorul articol
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate