
In articol:
- Ce înseamnă amânarea examenelor pentru elevii
- "Pot fi luați prin surprindere de examene"
- Noile generații de elevi, puternic afectate și de pandemie
În tot acest timp, Evaluarea Națională de la clasa a VI-a a fost amânată de două ori, iar Bacalaureatul și Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a au fost puse sub semnul întrebări, mai ales dacă protestele ar continua.
Mediile ar fi trebui să fie încheiate până la finalul acestei săptămâni. Vacanța mare urmează să înceapă la data de 16 iunie. Ministrul Educației a dat asigurări elevilor cu privire la susținerea examenelor finale și a explicat că structura anului școlar ar putea fi chiar modificată ca persoanele din anii terminali să poată susține probele, să se înscrie la examene și să aibă și mediile încheiate.
Totuși, specialiștii sunt de părere că suspendarea cursurilor și o eventuală amânare a examenelor vor avea un impact major asupra elevilor. Jurnaliștii WOWbiz.ro au discutat cu psihologul Alexandra Marin despre ce ar însemna amânarea examenelor pentru elevi, iar aceasta atrage atenția asupra pericolelor.
Ce înseamnă amânarea examenelor pentru elevii
Specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la efectele pe care amânarea examenelor le-ar putea avea asupra elevilor.
Evaluarea de la clasa a VI-a a fost deja amânată de două ori, iar pentru prima oară săptămâna aceasta, ministrul Educației a vorbit despre posibilitatea modificării calendarului.Psihologul Alexandra Marin a explicat ce impact ar putea avea aceste modificări asupra elevilor, mai ales după cele două săptămâni în care nu s-au făcut ore.
"Elevii devin tot mai afectați de greva profesorilor lor. Dacă în primele zile s-au bucurat de lipsa orelor și au profitat din plin de timpul liber, cei care au de susținut examene încep sa se îngrijoreze tot mai mult. Incertitudinea și frica de necunoscut erau oricum prezente în viața celor ce se pregătesc de examene: stresul deja acumulat în procesul de învățare, pregătirea extra-școlară pentru materiile examinate, dar și presiunea socială a celor din jurul lor au devenit acum și mai puternice", a precizat ea, pentru WOWbiz.ro.
Greva profesorilor din mai 2023
"Pot fi luați prin surprindere de examene"
Dacă pentru unii dintre elevi situația poate cauza stări de anxietate, pentru cei care se relaxează prea mult în această perioadă este un moment și mai greu. Aceștia își pot ieși din ritm și pot fi luați prin surprindere de examene așa că rezultatele riscă să fie pe măsura eforturilor depuse.
Citește și: Calculator salariu BRUT și NET. Iată cum se calculează aceste venituri în 2023
"În tot haosul din jurul lor, adolescenții aveau până nu demult siguranța că vor susține examenele la o anumită dată și astfel știau cum să se organizeze și știau când să fie pregătiți pentru a susține probele, însă acum totul pare mult mai nesigur.
Astfel, cei ce se confruntă cu probleme psiho-emoționale de tipul anxietății sau depresiei pot suferi foarte mult în această perioadă. Chiar și cei care nu suferă de astfel de probleme pot fi afectați fie că se relaxează prea tare, iar apoi examenele îi vor lua prin surprindere, fie că sunt iritați de aceste amânări și neclarități, iar motivația lor pentru a învăța scade", a mai explicat Alexandra Marin, pentru WOWbiz.ro.
Greva profesorilor din mai 2023
Noile generații de elevi, puternic afectate și de pandemie
Specialiștii mai trag un semnal de alarmă cu privire la situația elevilor. Tinerii din anii terminali au parcurs și cei doi ani de pandemie și au efectuat orele online, situație fără precedent în învățământ. Incertitudinile din prezent nu fac decât să le accentueze și mai mult frustrările, dar și neliniștile simțite în trecutul nu tocmai îndepărtat.
"Să nu uităm că aceste generații au trecut prin multe schimbări: pandemia, școala online, lacune de cunoștințe sau materie școlară recuperată cu greu.
Ce avem acum în fața noastră este încă un obstacol dificil de trecut pentru ei și care le poate accentua din nou toate frustrările și incertitudinile din trecutul nu foarte îndepărtat în care de la săptămână la săptămână programul lor școlar suferea modificări. Va fi din ce în ce mai greu ca elevii să fie siguri pe ei, pe capacitățile și resursele lor interioare atunci când în jurul lor se produc constant situații ce îi destabilizează cognitiv și emoțional", explică Alexandra Marin.
Ai un pont WOW? Daca deții mai multe informații despre acest subiect ne poți scrie la adresa [email protected]!