Ce bunatati poti face din gutui! Citeste aici cateva retete delicioase

Este sezonul gutuilor si in afara de a le consuma crude, putem pregati cu ele foarte multe retete delicioase, atat deserturi cat si mancaruri traditionale cu carne. Iata, asadar, ce minunatii putem face din gutui!

Distribuie pe:

Autor: Ana Maria Petre

fara descrierePeltea de gutui si mere

Ingrediente: 1 ½ kg gutui galbene, ½ kg mere, apa.

Preparare: Se folosesc doar gutui bine coapte şi nepatate! Gutuile se curata cu un burete mai dur, pentru a inlatura puful, apoi se taie bucati potrivite cu coaja cu tot. Merele se spala, se taie in patru si li se inlatura samburii. Se fierb trei ore la foc potrivit, acoperite, iar cand fructele sunt fierte suficient, se strecoara. La un litru din aceasta zeama se adauga 1 kg zahar si se lasa sa se dizolve, apoi se pune la foc iute, sa se lege pelteaua. Din cand in cand, se spumeaza. Cand este legata, se toarnaiîn borcane preincalzite, care se inchid ermetic si se asaza intre perne, pentru sterilizare.


Mancare de gutui

Ingrediente: 3 gutui potrivite, 250 ml ulei, 50 ml vin alb, 2 linguri zahar, 1 lingura faina, sare.

Preparare: Gutuile se curata de coaja, li se scot semintele, apoi se taie in felii de grosimea unui deget. Feliile se pun la inmuiat intr-un vas in care s-au turnat uleiul si vinul. Se pun la fiert la foc potrivit, se adauga sare, dupa gust, iar apoi faina amestecata cu putina apa calda. Se lasa sa fiarba in continuare. Separat, se prepara un sos de zahar ars cu putina faina. Se adauga la gutui si se mai lasa sa fiarba 4-5 minute. Se serveste calda.


Placinta cu gutui

Ingrediente: Aluat: 500 g faina 00, 250 g zahar, 2 oua, 250 g unt la temperatura camerei, 1/2 lingurita praf de copt, coaja de la o lamaie/portocala, Umplutura: 2 gutui, 3 linguri de zahar, 4 linguri gem de caise.

Preparare: Intr-un vas se bate untul crema. Se pune zaharul si se mai bate 2 minute, apoi se adauga ouale si se mai bate pana se omogenizeaza bine. Se adauga faina, praful de copt, lamaia si se framanta cu mana, apoi se formeaza o minge din aluat, care se inveleste in folie si se da la frigider pentru 15 minute. Gutuile curatate de coaja si miez se taie felii si se fierb in apa clocotita circa 3 minute pana se inmoaie, apoi se scurg de apa si se pasează cu furculita. Din 2/3 de aluat se intinde o foaie, care se asaza si se niveleaza intr-o forma rotunda (26-28 cm) unsa cu grasime si tapetata cu faina, peste care se pun apoi gutuile pasate si se presara cu 2-3 linguri de zahar. Restul de aluat se intinde intr-o foaie care se taie fasii, din care se asaza un grilaj peste gutui. In spatiile ramase libere se pune gemul de caise cu lingurita. Se coace in cuptorul preincalzit (la 180 grade), 40-45 minute.

Sursa: www.gatindcumira.blogspot.ro


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate