Ce ecografii sunt recomandate în timpul sarcinii?

Orice viitoare mămică știe că pruncului pe care îl va aduce pe lume este cea mai importantă.

Ecografie - Imagine cu scop ilustrativ

Ecografie - Imagine cu scop ilustrativ

[Sursa foto: Pexels]

In articol:

De aceea, are grijă ca în timpul sarcinii să aibă o dietă potrivită dar și să facă o serie de controale. Printre acestea sunt și ecografiile cu ajutorul cărora se pot monitoriza evoluția bebelușului și progresul sarcinii.

 Ecografiile pot oferi informații importante cum ar fi genul bebelușului, numărul feților din uter sau chiar pot detecta posibile anomalii. De asemenea, în baza ecografiilor se poate estima și posibila zi de naștere a celui mic.

În timpul unei ecografii, medicul va folosi un transductor din material plastic, transductor care trimite ultrasunete prin uter. Acestea trimit înapoi semnale către dispozitiv care sunt transformate apoi în imagini.

Chiar dacă ecografiile sunt sigure atât pentru mamă cât și pentru bebeluș, în general o sarcina normală va necesita doar două astfel de investigații; una în primul trimestru și una pe la jumătatea celui de-al doilea trimestru.

Dar pentru că fiecare sarcină este diferită, medicul poate decide efectuarea mai multor astfel de controale. Totul depinde de o serie de factori precum vârsta, greutatea corporală și istoricul medical al viitoarei mămici. Dacă și tu ești graviduță, poți face o ecografie sarcina la clinica Fetal Care Center.

Pentru a veni în ajutorul viitoarelor mămici, în continuarea acestui articol vom menționa ecografiile care pot fi efectuate pe parcursul unei sarcini și obiectivul acestora.

5 posibile ecografii care pot fi efectuate în timpul sarcinii

De la ecografiile primului trimestru până la cel de-al treilea, inclusive cele adiționale, este posibil ca viitoarea mămică să facă:

Ecografie realizată între săptămânile 6 și 8

Prima ecografie ar putea avea loc în primele 6 sau 8 săptămâni ale sarcinii, însă nu toate mămicile vor fi supuse acestui test.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

De obicei, medicul va recomanda această ecografie dacă sunt prezente anumite riscuri care pot pune sarcina în pericol: sângerări, dureri abdominale sau un istoric de malformații congenitale. Pe lângă monitorizarea sarcinii, această ecografie mai poate evidenția pulsul bebelusului, numărul acestora în uter și posibilitatea de a estima ziua nașterii.

Ecografie realizata între săptămânile 14- 20

În această perioadă se poate efectua testul de translucență nucală care poate verifica prezența sau absența Sindromului Down, a defectelor cardiace sau a altor anomalii cromozomiale.

Medicul va decide efectuarea acestui test dacă mămica are o vârstă de 35 de ani sau mai mult, dacă testele anterioare au evidențiat anumite probleme sau dacă există un istoric de malformații congenitale.

Testul de translucență nucală măsoară spațiul din spatele gâtului copilului, întrucât bebelușii cu anomalii cromozomiale tind să acumuleze mai mult lichid în acea zonă, spațiul devenind astfel mai îngroșat.

Ecografia realizată între săptămânile 18- 20

Această ecografie poate dura între 20 și 45 de minute pentru fiecare bebeluș în parte și reprezintă cea mai detaliată analiză pe care cel mic o va avea înainte de naștere.

În timpul acestui test medicul verifică ritmul cardiac al fătului și caută eventuale anomalii la nivelul creierului, inimii, rinichilor și al ficatului.

Tot în acest test, se vor număra degetele bebelușului, se vor căuta semne de malformații congenitale și se va examina placenta și nivelul lichidului amniotic.

Mai mult decât atât, tot în aceasta perioadă se poate face și o estimare cu privire la genul bebelușului, motiv pentru care trebuie menționat din timp dacă nu doriți să aflați această informație.

Ecografia realizată în trimestrul al treilea

Chiar dacă multe mămici nu vor avea nevoie de acest test, ecografia realizată acum poate fi efectuată dacă sarcina prezintă anumite riscuri sau complicații cum ar fi hipertensiunea arterială, sângerări, nivel mic de lichid amniotic. Analiza se recomandă și dacă gravida are vârsta mai mare de 35 de ani.

Ecografii adiționale

În funcție de fiecare caz în parte, medicul specialist mai poate recomanda și anumite ecografii specifice: ecocardiografia fetală, aceasta fiind realizată dacă există suspiciunea unei boli cardiace la făt.

Chiar dacă numărul acestor ecografii poate părea destul de mare, trebuie reținut ca acestea sunt informații generale și că în funcție de fiecare caz în parte medicul specialist va recomanda doar investigațiile necesare.

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Live Stream "Doctorul minune" 26 octombrie 2021. VEZI online episodul de marți

Halloween 2021. Ce NU ai voie să faci în ziua de Halloween

Mașina potrivită e tot mai aproape de tine, cu un leasing auto

Ce surprize au pregătit astrele pentru zodii, începând cu noaptea aceasta

Lovitură de stat! Premierul a fost arestat!

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

NOUL VIURSU pune pe jar sistemul medical! Pacienții ajung în stare critică la spital. E MULT MAI GRAV

Detalii din interior! Laurenţiu Reghecampf, apărat în divorţul de Anamaria Prodan: ,,Mi-e greu să cred că l-ar putea influenţa cineva”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies