Ce este certificatul fiscal. Cum îl obții și la ce folosește

La ce îți folosește certificatul fiscal. Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești ca să-l obții.

Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Ce este certificatul fiscal și la ce folosește. Certificatul fiscal este un act oficial care demonstrează împlinirea tuturor obligațiilor de plată a impozitelor, taxelor și contribuțiilor. Află ce este exact și cum îți face viața mai ușoară.

Ce este certificatul fiscal

Certificatul de atestare fiscală se eliberează pe baza datelor care se află în evidența datoriilor fiscale. Organul fiscal înregistrează contribuabilul și cuprinde obligațiile fiscale restante din ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii și nebifate până la data eliberării documentului.

Dacă contribuabilul are de încasat sume lichide și exigibile de la autoritățile contractante privind atribuirea contractelor de achiziție publică, depunerea cererii de eliberare a certificatului se va face în același timp cu documentul eliberat de autoritatea contractantă. Documentul este valabil 20 de zile de la data eliberării.

ce este certificatul fiscal

Cum obții certificatul fiscal

[Sursa foto: PixaBay]

În situația în care plătitorul solicită eliberarea unui certificat de atestare fiscală în scopul ștergerii din registrele în care a fost înregistrat, certificatul fiscal se emite în termen de 5 zile lucrătoare de la data deciziei de impunere sau de a remodificare a bazei de impozitare.

Citeste si: „L-am bătut și eu pe el. Ne băteam parte în parte”. Adriana Bahmuțeanu, declarații halucinante despre loviturile încasate de la Silviu Prigoană: „Da, m-a bătut cu pliciul”- kanald.ro

Citeste si: Cutremure în România! Anunțul momentului după cutremurul devastator din Turcia- stirilekanald.ro

Citeste si: PFA sau SRL: care este opțiunea mai bună, raportat și la modificările fiscale din 2023?

Cum se obține certificatul fiscal

Certificatul de atestare fiscală se eliberează în maxim trei zile lucrătoare de la data depunerii cererii de eliberare a acestuia, pe baza datelor cuprinse, conform ordinului ANAF.

Documentul cerut poate fi folosit doar 30 de zile de la data obținerii lui sau 90 de zile, de către persoanele fizice, respectiv juridice.

Iată în ce condiții se obține certificatul fiscal:

  • la solicitarea plătitorilor
  • la solicitarea instituțiilor publice
  • în situația în care se schimbă competența de administrare a datoriilor fiscale
  • la solicitarea deținătorului de titluri de participare în societate
  • la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, solicitare diferită de cea prevăzută în legea din 2015
  • la solicitarea notarilor publici, pentru persoana fizică care dezbate succesiunea

Citeste si: Ce se întâmplă cu dosarul în care Adina Buzatu este judecată pentru evaziune fiscală? Designer-ul urmează să ajungă în fața judecătorilor

Citeste si: „M-a bătut, recunosc.” Adriana Bahmuțeanu a fost victima abuzurilor fizice- kfetele.ro

Citeste si: Irina Nicolae, trădată de fostele colege din A.S.I.A.! Cântăreața rupe tăcerea după ce nu a fost invitată să cânte la reunirea formației: ”Am avut un șoc”- radioimpuls.ro

În cazul în care doritorul înstrăinează dreptul de proprietate asupra clădirilor, terenurilor sau mijloacelor de transport, acesta trebuie să prezinte certificate fiscale prin care să demonstreze achitarea tuturor obligațiilor de plată. Bunurile care se înstrăinează “în cursul anului impozitul este datorat de persoana care deținea dreptul de proprietate la data de 31 decembrie a anului precedent, pentru întregul an fiscal”, potrivit Codului fiscal.

ce este certificatul fiscal

În ce condiții se eliberează certificatul fiscal

[Sursa foto: PixaBay]

Trebuie menționat faptul că nu primesc drept actele prin care se înstrăinează categoriile anterior numite fără plata impozitului anual datorat de proprietar.

De asemenea, ANAF oferă varianta de atestare online, pe platforma special destinată. Odată cu cererea de eliberare a certificatului fiscal, se va elibera și actul, în aceeași manieră.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Topul salariilor din Formula 1 în 2022 pe puncte. Care sunt cei mai bine plătiți piloți de curse

Teologul Valentin Guia intervine în cazul de agresiune sexuală, unde este acuzat Visarion Alexa: „Să oprim din față porcăiala asta. De urgență trebuie demis”

Un bărbat din Bacău a dat lovitura în domeniul construcțiilor. George a ajuns cunoscut și în străinătate: „Eu pe fiică-mea, în primii ani de viață nu o vedeam decât duminica...

Prima Casă 2023. Programul își schimbă numele în „Noua Casă”. Vezi care sunt condițiile pentru acordarea unui credit

Vestea cea mare pentru ROMÂNIA! Anunțul a venit chiar astăzi, 6 FEBRUARIE. Au semnat

„Nu trebuie să acceptați anumite lucruri şi trebuie să aveţi curaj să spuneţi lucrurilor pe faţă.” Oana Roman, declarații despre fostul ei soț

Detaliile unui caz care A CUTREMURAT România. Cine e femeia pe care iubitul a vrut s-o INCENDIEZE

Un bărbat din Bacău a dat lovitura în domeniul construcțiilor. George a ajuns cunoscut și în străinătate: „Eu pe fiică-mea, în primii ani de viață nu o vedeam decât duminica...

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies