
In articol:
Ce este certificatul fiscal și la ce folosește. Certificatul fiscal este un act oficial care demonstrează împlinirea tuturor obligațiilor de plată a impozitelor, taxelor și contribuțiilor. Află ce este exact și cum îți face viața mai ușoară.
Ce este certificatul fiscal
Certificatul de atestare fiscală se eliberează pe baza datelor care se află în evidența datoriilor fiscale. Organul fiscal înregistrează contribuabilul și cuprinde obligațiile fiscale restante din ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii și nebifate până la data eliberării documentului.
Dacă contribuabilul are de încasat sume lichide și exigibile de la autoritățile contractante privind atribuirea contractelor de achiziție publică, depunerea cererii de eliberare a certificatului se va face în același timp cu documentul eliberat de autoritatea contractantă.
Documentul este valabil 20 de zile de la data eliberării. Cum obții certificatul fiscal
În situația în care plătitorul solicită eliberarea unui certificat de atestare fiscală în scopul ștergerii din registrele în care a fost înregistrat, certificatul fiscal se emite în termen de 5 zile lucrătoare de la data deciziei de impunere sau de a remodificare a bazei de impozitare.
Citeste si: Cutremure în România! Anunțul momentului după cutremurul devastator din Turcia- stirilekanald.ro
Citeste si: PFA sau SRL: care este opțiunea mai bună, raportat și la modificările fiscale din 2023?
Cum se obține certificatul fiscal
Certificatul de atestare fiscală se eliberează în maxim trei zile lucrătoare de la data depunerii cererii de eliberare a acestuia, pe baza datelor cuprinse, conform ordinului ANAF.
Iată în ce condiții se obține certificatul fiscal:
- la solicitarea plătitorilor
- la solicitarea instituțiilor publice
- în situația în care se schimbă competența de administrare a datoriilor fiscale
- la solicitarea deținătorului de titluri de participare în societate
- la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, solicitare diferită de cea prevăzută în legea din 2015
- la solicitarea notarilor publici, pentru persoana fizică care dezbate succesiunea
Citeste si: „M-a bătut, recunosc.” Adriana Bahmuțeanu a fost victima abuzurilor fizice- kfetele.ro
În cazul în care doritorul înstrăinează dreptul de proprietate asupra clădirilor, terenurilor sau mijloacelor de transport, acesta trebuie să prezinte certificate fiscale prin care să demonstreze achitarea tuturor obligațiilor de plată. Bunurile care se înstrăinează “în cursul anului impozitul este datorat de persoana care deținea dreptul de proprietate la data de 31 decembrie a anului precedent, pentru întregul an fiscal”, potrivit Codului fiscal. În ce condiții se eliberează certificatul fiscal
Trebuie menționat faptul că nu primesc drept actele prin care se înstrăinează categoriile anterior numite fără plata impozitului anual datorat de proprietar.
De asemenea, ANAF oferă varianta de atestare online, pe platforma special destinată. Odată cu cererea de eliberare a certificatului fiscal, se va elibera și actul, în aceeași manieră.