Ce este variola maimuțelor și ce simptome apar la pacienții care au luat boala. Medicul Virgil Musta explică cum apar aceste boli în Europa | EXCLUSIV

Boala numită variola maimuțelor a general aleră în Europa. În Marea Britanie și în Portugalia au fost identificate mai multe astfel de cazuri, iar Spania are 8 pacienți suspecți. Jurnaliștii WOWbiz au discutat cu medicul infecționist Virgil Musta despre cum se manifestă și cum se transmite variola maimuțelor.

Autor: Ionela Pruna

In articol:

Boala este endemică în Africa de Vest, însă recent au fost identificate mai multe cazuri în Europa, în țări precum Marea Britanie și Portugalia.

Boala este asemănătoare cu variola, având și același nume, însă nu este și fel de contagioasă. Totuși, la persoanele cu deficiențe imune pot apărea forme mai severe.

Variola maimuțelor se transmite în general de la mamifere mici care au boala la oameni, iar măsurile de prevenție sunt extrem de importante.

Ce este și cum se manifestă variola maimuțelor

Jurnaliștii WOWbiz au discutat cu medicul Virgil Musta despre variola maimuțelor și au aflat cum se manifestă boala la om.

Este o boală asemănătoare cu variola, dar nu are aceeași gravitate. Apare, de obicei, în Africa. În Europa și în SUA a apărut în cazuri foarte rare. Nu este la fel de contagioasă ca variola, dar la persoanele cu deficiențe imune pot da și forme mai severe de boală.

Citeste si: Octavian Jurma, anunț îngrijorător: "Riscul cel mai mare este să apară o nouă variantă care să fie mai infecțioasă decât Delta și care să producă un val 5"

Se manifestă ca un sindrom pseudo-gripal, cu febră, dureri de cap, cu dureri de mușchi, de oase și oboseală extremă. La câteva zile de la apariția acestor semne, începe să apară o roșeață pe piele, după care evoluează similar cum evoluează leziunile din variola sau cele din varicelă. Deci roșeața se transformă în vezicule care mai apoi se transformă în cruste. Evoluția este cam de 2- 3 săptămâni și nu are tratament specific.

Citeste si: „Am pierdut două sarcini”. Mirela Vaida, dezvăluiri cutremurătoare din viața personală- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Tratamentul este de vitamine, antiinflamatoare simptomatice(...) ca prevenție, vaccinul împotriva Variolei previne parțial și pentru această boală.

S-a constatat că persoanele, chiar dacă fac boala, dacă sunt vaccinate de variolă au forme ușoare de boală”, a precizat medicul Virgil Musta, pentru WOWbiz.ro.

Cum se transmite variola maimuțelor

Ce este variola maimuțelor și ce simptome apar la pacienții care au luat boala. Medicul Virgil Musta explică cum apar aceste boli în Europa | EXCLUSIV

Medicul Virgil Musta

[Sursa foto: Captura Spitalul de Boli Infectioase Timișoara]

Boala se transmite în general de la maimuțe sau mamifere mici, care sunt deja contaminate la oameni. Se transmite prin leziuni ale pielii, pe cale respiratorie sau prin mucoase.

„Se transmite de la animale, maimuțe sau alte mamifere mici conțin virusul și se pot transmite prin leziuni ale pielii, pe cale respiratorie sau prin mucoasa, conjunctiva ochilor de exemplu. Ca măsuri de prevenție a transmiterii sunt măsurile pe care le știm deja de la infecția SARS-CoV-2 sunt aceleași: igiena bună a tegumentelor și evitarea persoanelor sau zonelor contaminate.

Citeste si: Caz șocant în Texas! Primul locuitor din Dallas care a fost diagnosticat cu boala Monkeypox. Cum se transmite și care sunt principalele simptome

Este o boală care se auto-limitează, în 2-3 săptămâni și nu este foarte gravă, cu excepția persoanelor cu imunitate auto-deficitară. În Africa, formele sever apar 1 la 10 persoane”, a declarat medicul Virgil Musta, pentru WOWbiz.ro.

Cum ajung bolile rare în Europa și ce semnal de alarmă trag medicii

Medicul Virgil Musta atrage atenția asupra faptului că omenirea ar trebui să se obișnuiască cu astfel de fenomene, mobilitatea extrem de rapidă și ușoară a populației fiind unul dintre factorii care contribuie la transmiterea mult mai ușoară a bolilor.

Spre exemplu, în trecut variola a fost o boală întâlnită în mod frecvent în Africa, existând cazuri foarte puține și foarte rare în Europa.

„Trebuie să ne obișnuim cu mult mai multe boli, datorită faptului că lumea se deplasează foarte ușor și se mobilizează. Turismul, afacerile fac ca oamenii să circule. Aceștia circulă în zone cu care noi nu suntem obișnuiți și atunci este posibil ca aceștia să le aducă și ar trebui să fie  diagnosticate și luate măsuri rapid, tocmai pentru a nu se extinde în zonele noastre”, a precizat medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

Citeste si: Un nou virus șochează lumea medicală. Cât de contagios este "monkeypox"?

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Noile boli care ar putea ajunge în România! Rafila: „Există acest pericol. Se lucrează la supravegherea posibilelor cazuri de paralizie”

Vin banii pentru români! Unde și cum se vor putea folosi tichetele sociale în valoare de 250 de lei. Lista magazinelor din țară | EXCLUSIV

Compensarea la pompă a prețurilor la carburant, o măsură eficientă sau praf în ochi pentru români?! Analistul economic Adrian Negrescu explică ce impact ar avea și ce soluții...

Se schimbă tot pentru 3 zodii începând de MÂINE. Previziuni pentru fiecare zodie

Se dau MAI MULȚI BANI la PENSIE! Se majorează PENSIA dacă treci de această vârstă

Lora și Ionuț Ghenu au anulat nunta, după șapte ani de relație! Ce s-a întâmplat între cei doi

Ce pensie vor avea cei născuți în anii 60-70. Calculele sunt deprimante

CTP: „Eu nu mă simt mândru pentru David Popovici. Nici România nu are de ce să fie mândră!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies