Ce evenimente au loc de 1 Decembrie în marile oraşe! În Bucureşti, 4.000 de militari defilează pe sub Arcul de Triumf, la Alba Iulia va avea loc reconstituirea Marii Adunări

Ziua de 1 Decembrie este sărbătorită cu fast în cele mai multe oraşe. În afara paradelor militare, au loc concerte şi alte evenimente artistice.

Autor: C.L.

Iată cele mai importante evenimente de 1 Decembrie în câteva oraşe:

Evenimente de 1 Decembrie în Bucureşti

Parada Naţională de la Arcul de Triumf începe la ora 10:00. Peste 4000 de militari români vor defila pe sub Arcul de Triumf, lor li se vor alătura încă 500 de militari străini din Ucraina, Turcia, SUA, Slovacia, Republica Moldova, Regatul Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Portugalia, Polonia, Lituania, Letonia, Italia, Grecia, Germania, Franţa, Estonia, Croaţia, Cehia, Canada, Bulgaria şi Albania.

În acest timp, Capitala va fi survolată de avioanele supersonice F16 ale forţelor romane şi F18 ale Canadei.

1 Decembrie la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. Între 30 noiembrie şi 2 decembrie, o serie de evenimente dedicate Zilei Naţionale a României vor fi organizate la Muzeul Satului. Programul va debuta cu un târg al meşterilor populari, chiar de ziua Sf. Andrei. Pe 1 Decembrie, la Muzeul Satului se va desfăşura o piesă inedită de teatru de umbre, din care spectatorii vor afla cine a fost Măriuca Zaharia, fetiţa eroină din Primul Război Mondial. Spectacolul va începe la ora 12:00 şi va avea loc în sala Victor Ion Popa. Tot la Muzeul Satului, de la ora  13:00, membrii Asociaţiei Tradiţia Militară vor purta uniformele militare din Primul Război Mondial, iar apoi vor avea loc mai multe ateliere pentru copii.

Muzeul Naţional Cotroceni vă invită să sărbătoriţi Ziua Naţională a României printr-o incursiune în istoria locului în care Regele Ferdinand a semnat “Proclamaţia către ţară”, prin care se afirmă idealul naţional – unirea Transilvaniei şi Bucovinei cu România.

În intervalul orar 11.00-15.00, publicul va avea prilejul să afle cele mai interesante informaţii despre expoziţie chiar de la specialiştii Muzelui Naţional Cotroceni, cei care au conceput acest proiect.

Evenimente de 1 Decembrie la Alba Iulia

Cel mai important oraş de 1 Decembrie este Alba Iulia aşa că acolo vor avea loc multe festivităţi începând cu ora 7.00 când va avea loc Serviciul Religios la Catedrala Ortodoxă a Încoronării, de la ora 8.00

începe Marşul Unirii pe traseul Gara CFR – bd. Ferdinand – Calea Moţilor – Parcul Unirii, la ora 10.00 va avea loc Te Deum Catedrala Ortodoxă a Încoronării, iar la 10.30 are loc citirea “Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba Iulia”  în Sala Unirii.
La ora 12.00 va avea loc Marea Adunare Naţională (parada portului popular şi reconstituire istorică) şi Citirea “Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba Iulia” în Piaţa Tricolorului pe Esplanada Catedralei Ortodoxe a Încoronării.

De la ora 13.30 în Piaţa Tricolorului începe un concert de muzică populară, sub numele Cântec de Mare Unire. Vor cânta Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba, dirijor Alexandru Pal alături de Corul din Finteuşul Mare (cor înfiinţat în anul 1918), Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Ioan Bocşa, Sava Negrean Brudaşcu, Floarea Calotă, Alexandru Pugnă şi Traian Jurchela.
În Piaţa Cetăţii, la ora 15.00 va fi inaugurat Podul Unirii şi Monumentului Marii Uniri
În Parcul Unirii, la ora 15.30 va avea loc o ceremonie militară – defilarea trupelor şi tehnicii militare
Pe Bulevardul „1 Decembrie 1918”, la ora 16.30 începe Marea Unire a Bucătarilor şi concertul ”Cânt şi suflet românesc”
Începând cu ora 16.30, în Cetatea Alba Carolina vor avea loc mai multe spectacole: pe latura de Vest şi de Nord, spectacol folcloric cu ansambluri tradiţionale ale judeţului Alba şi ale regiunilor istorice ale României, pe latura de Sud a Cetăţii Alba Carolina, concerte de jazz, muzică interbelică şi café concert.
Ziua de 1 Decembrie se va încheia la ora 21.00 cu un spectacol de artificii.

Evenimente de 1 Decembrie în Iaşi

Începând cu ora 10.00, în Piaţa Palatului Culturii vor avea loc discursuri oficiale, depunere de coroane, parada mulitară şi un concert de muzică populară.
Pe Pietonalul Ştefan cel Mare începând cu ora 17.00 se va aprinde iliminatul festiv si se dechide Târgul de Crăciun
Ieşenii vor putea urmări apoi retragerea cu torţe a militarilor pe traseul Muzeul Unirii – Pietonalul Ştefan cel Mare – Palatul Culturii.

Ziua se va încheia cu proiecţii de lumină pe un drapel montat pe turnul Palatului Culturii, în timpul intonării imnului naţional de către fanfara militară.


Evenimente de 1 Decembrie în Oradea

În Piaţa Unirii, între orele 11:00 – 12:30 vor avea loc ceremonii militare, urmate de o festiviate de depunere de coroane la Statuia lui Mihai Viteazu şi d eun scurt moment artistic susţinut de Filarmonica de Stat din Oradea
De la ora 13.00, în Centrul Civic va avea loc parada militară.
Apoi, evenimentele se întorc în Piaţa Unirii, unde orădenii vor avea parte detradiţionala fasole cu ciolan şi de concerte de muzică populară.
La ora 17:45 – Retragerea cu torţe pe ruta Republicii Pietonală – Teatru Regina Maria – Piaţa Unirii


Evenimente de 1 Decembrie în Cluj

În Piaţa Mihai Viteazul, la ora 9.00, ceremonie de depunere de coroane la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul
În Piaţa Avram Iancu, la ora 10.00, slujba de Te-Deum în Catedrala Mitropolitană urmată de defilarea cu tehnică militară. Evenimentele vor continua de la ora 20.00  cu un spectacol special de Centenar: sunet, lumini, videoproiecţii şi focuri de artificii
Pe Bulevardul Eroilor, evenimentele încep la ora 12.00 cu o Reînscenare istorică şi vor continua până la 21,00.
În Piaţa Unirii de la ora 13.00 începe un spectacol folkloric, urmat la ora 19.00 de ceremonia aprinderii luminilor de Sărbători şi de concertele trupelor Holograf şi Zdob şi Zdub.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cum se fac urari la 100 de ani! Mihai Sora, despre Neagu Djuvara: “Domnia sa stie despre ce e vorba la centenar: are o experienta de 68 de zile”

Horoscopul dragostei in luna decembrie! Ce surprize ti-au pregatit astrele in plan sentimental pentru ultima luna din an

Zile libere în Decembrie, de Crăciun şi Revelion! Când se stă acasă

Horoscop Zilnic Miercuri 19 Mai 2021: Săgetătorii trebuie să se gândească de două ori înainte de a lua o decizie, Leii nu sunt într-o stare foarte bună

Un gigant a pus lacătul! Închide toate magazinele fizice. Mii de oameni, dați afară

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita superă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

„Ciuperca neagră” mortală se apropie de România. Atacă inima, creierul şi splina

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies