Ce gătim de Revelion 2022. 15 sugestii pentru petrecerea dintre ani

Gazdele petrecerii dintre ani au misiunea importantă de a pregăti niște preparate care să lase invitații cu gura căscată. Pentru că știm că unele dintre voi nu au neapărat idei de mâncăruri, v-am pregătit diferse rețete pe care le puteți găti de Revelion.

Ce aperitive gătim de Revelion
Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Fiecare regiune are tradițiile și supertițiile ei. De obicei, la masa festivă de Revelion găsim preparate tradiționale, în cazul nostru, sarmale, salată de boeuf, preparate făcute din carne de porc, ciorbă etc. Românii preferă mese îmbelșugate, cu diverse mâncăruri, din abundență, pentru a avea de unde alege, dar ce gătim ca să îndeplinim aceste așteptări? V-am pregătit mai jos mai multe rețete, pentru fiecare fel de mâncare, din care să alegeți și să îl puneți pe masă.

Ce aperitive gătim de Revelion

1. Chec aperitiv cu măsline

Ingrediente

300 g făină
3 ouă
100 ml ulei de floarea soarelui
125 ml lapte
40 g parmezan ras
200 g cașcaval clasic
125 g prosciutto cotto
50 g măsline negre fără sâmburi
50 g măsline verzi fără sâmburi
6 g praf de copt
sare
piper

Mod de preparare

Punem laptele, ouăle și uleiul într-un vas și amestecăm până la omogenizare, nu mai mult.

Amestecăm făină și praful de copt și o cernem direct in vasul cu compoziția lichidă. Adăugăm și parmezanul ras și amestecăm până când aluatul devine omogen.

În aluatul checului adăugăm măslinele tăiate în feliuțe subțiri, cubulețele de prosciutto cotto și cașcavalul tăiat și el în cubulețe potrivite.

Amestecăm până le incorporăm în aluat.

Condimentăm cu sare și piper după gust și punem aluatul într-o formă rotundă cu gaură la mijloc (putem să folosim și formă clasică de chec, iese la fel de gustos) tapetată cu unt și făină.

Nivelăm frumos aluatul și introducem formă în cuptorul preîncălzit la 180°C.

Coacem checul aperitiv cca 35 minute sau până când se rumenește frumos.

Faceți testul cu scobitoarea înainte de a scoate checul din cuptor. Dacă iese umedă, îl mai lăsăți încă cca 5 minute la copt.

Îl scoatem din cuptor, îl lăsăm să se răcească în formă 5 minute, apoi îl răsturnăm pe un grătar.

2. Ouă umplute cu macrou

Ingrediente

5 ouă mari
1 conservă macrou file
1 castravete mic murat
10 capere conservate în sare
100-125g maioneză
1 linguriță plină cu patrunjel tocat
sare
piper

Mod de preparare

Fierbem ouăle țări, iar după ce se răcesc complet, le curățăm coajă și le tăiem în jumătăți. Extragem cu grijă gălbenușul.

Scurgem bine conservă de macrou și punem fileurile de macrou în robot. Adăugăm gălbenușurile, castravetele tăiat în cubulețe mici, caperele desărate, pătrunjelul, maioneză, sare și piper după gust. Vă recomand să adăugați puțină sare la început, iar dacă gustul nu este îndeajuns de sărat, mai puteți adaugă sare ulterior.

Acționăm robotul la viteză medie până când obținem o pastă omogenă și fină.

Umplem jumătățile de ou cu pastă de macrou și le ornăm după preferință.

3. Chiftele de pui la cuptor

Ingrediente

400 g pulpe de pui
3 ouă
2 linguri iaurt degresat
70 g dovlecei cruzi rași
1 ceapă mică
1-2 caței usturoi
1 felie de pâine înmuiată în lapte/apă
60 g ardei copți
sare
piper
mărar/pătrunjel
2-3 linguri ulei de măsline
făină de mălai+ susan (pentru tăvălit)

Mod de preparare

Pulpele trebuie gătite mai întâi (fierte, la cuptor). Curățăm pieliță și apoi desprindem carnea de pe pulpele de pui. O tăiem în bucățele și o punem în robot.

Adăugăm ouăle, iaurtul, dovleceii rași pe răzătoarea cu găuri mici și storși foarte bine, 1 ceapă mică, usturoiul, pâinea fără coajă și stoarsă foarte bine, ardeii copți curățați de coajă, sare, piper și mărar sau pătrunjel după gust.

Le mixăm 1-2 minute sau până când obținem o compoziție omogenă.

Cu mâinile ușor umede, formăm chifteluțele și le tăvălim printr-un amestec format din făină de mălai și susan.

Le așazăm în tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt și le stropim cu ulei de măsline.

Le coacem în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru cca 15 minute (7 minute pe o parte și 7 minute pe cealaltă parte).

Le servim calde sau reci. Sunt delicioase!

Citeste si: Retete de Sarbatori: 20 de retete de friptura gustoase pentru Craciun si Revelion

4. Salată cu ton și avocado

Ingrediente

2 borcane ton file
1 ceapă albă mică
½ măr verde mare
1 avocado
3-4 linguri maioneză
1 lingură zeamă de lămâie
50 g migdale decojite
sare și piper după gust

Mod de preparare

Punem tonul file într-o sită și îl lăsăm să se scurgă cca 10 minute.

Tocam mărunt ceapă, tăiem în bucățele potrivite avocado și mărul verde, mărul cu tot cu coajă.

Punem într-un vas toate ingredientele (cubulețele de măr și avocado, tonul, ceapă, maioneză, zeamă de lămâie) și amestecăm până când obținem o consistentă legată.

Condimentam salata cu sare și piper după gust.

Punem salată cu ton și avocado într-un vas ceramic și o nivelăm.

Ce fel principal gătim pentru masă de Revelion

1. Supă de roșii cu găluște

Ingrediente

Supa:
– cca 4-5 l apă
– 1 kg roșii proaspete
– 1 cutie roșii decojite în suc propriu
– 2 morcovi
– 2 rondele țelină (frunze de țelină)
– 2 cepe
– 2 morcovi
– 2 ardei grași
– 1 cartof
– 2 linguri ulei măsline
– sare și piper după gust

Găluște de griș:
– 2 ouă
– 7 linguri griș
– 1 lingură ulei
– 1 vârf sare

Mod de preparare

Se opăresc 2-3 minute roșiile, pentru a le putea decoji ușor; se lasă apoi să se răcească.

Se pun legumele la fiert, tăiate mai mari sau cubulețe (puteți scoate, la final, ardeii și ceapă din supă de roșii, uneori chiar și o parte din țelină sau e puteți mixa pe toate în supă, și-atunci obțineți o supă-crema de roșii.

Se mixează pulpă roșiilor împreună cu cele din conservă (dacă aveți la îndemână roșii proaspete, nu mai puneți și din conservă). Se trec apoi prin strecurătoare, într-un alt vas, pentru a separă pulpă de semințe.
Când cartoful e cât de cât fiert, se adaugă sucul de roșii în supă de legume. Se lasă să mai dea câteva clocote, după care se adaugă galustele, care se prepară astfel: se bat bine, cu furculiță, albușurile. Se adaugă gălbenușurile frecate cu un praf de sare și 1 lingură de ulei; se toarnă în ploaie grisul, amestecând foarte ușor, de jos în sus.
Se dă focul la minim și se pun găluștile. Se lasă să fiarbă cca. 5-7 minute, sub capac.

Citeste si: Andreea Marin, despre alimentul care a ajutat-o să slăbească 7 kilograme: „Sunt foarte determinată!”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

2. Ciorbă de pipote și inimi de pasăre

Ingrediente

– 1 kg pipote și inimi de pasăre
– 100 ml ulei
– 100 g morcov
– 100 g ceapă
– 100 g ardei gras
– 100 g păstârnac
– 100 g țelină
– 200-300 g cartofi
– 200 g roșii în bulion
– 1 legătură pătrunjel proaspăt, tocat
– 500 ml zeamă de varză sau o cană de borș

Mod de preparare

Opăriți inimile și pipotele și aruncați apă.

Fierbeți pipotele, inimile și zarzavatul călit în 4 litri de apă în care ați adăugat o lingură de sare. Spumați des.

Căliți în ulei zarzavatul curățat de coajă și tocat.

După ce pipotele au fiert bine, adăugați cartofii tăiați cubulețe. Lăsăți să fiarbă 1-15 minute, apoi adăugați roșiile zi zeamă de varză. Potriviți de sare și adăugați pătrunjelul tocat.
Serviți fierbinte cu smântână și ardei iuți.

3. Supă cremă de ciuperci

Ingrediente

500 g ciuperci proaspete
1/2 țelină
50 g unt
1 litru supă de pui sau de legume
1 rădăcina pătrunjel
1 ceapă
1 cartof mare
1 cană de lapte
sare, piper
1 lingură rasă de făină
pătrunjel verde
puțin cimbru uscat (opțional)
crutoane de pâine
1, 2 căței de usturoi sau praf de usturoi
smântână sau iaurt

Citeste si: Rețeta de ciorbă de burtă falsă. Deliciu în farfurie pentru vegetarieni

Mod de preparare

Se curată țelină, pătrunjelul și ceapă. Se taie cubulețe și se pun la fiert în supă de pui sau legume.
Separat, într-o tigaie, se topește untul și se călesc ciupercile spălate și tăiate felii subțiri. Se lasă focul mic, până când se înmoaie ciupercile, după care se da tigaia deoparte.

Se fierbe în supă și cartoful tăiat cubulețe și ciupercile, până când scade apă și se înmoaie bine toate legumele.
Se mixează supă la blenderul robotului de bucătărie, adăugând lapte, făînă, cimbru, sare și piper după gust. Se pune din nou pe foc compoziția și se lasă să mai dea un clocot, două, până se îngroașă puțîn.
La sfârșit se adaugă pătrunjel verde tocat și crutoane de pâine, prăjite în puțîn ulei. Când s-au rumenit, se adaugă usturoi mărunțit sau și mai bine, praful de usturoi, după care se oprește focul. Se presară în boluri, deasupra supei de ciuperci, alături de-o lingură, două de smântână.

4. Borș de pește cu bulion

Ingrediente

1 kg peste (păstrăv, crap)
2 litri apă
2 cepe (roșii) mici
1 morcov
1 păstârnac/pătrunjel mic
1 gogoșar
1 ardei iute
300 ml bulion (sau 5-6 roșii decojite și tăiate cubulețe)
500 ml borș
4 linguri pline cu orez
3, 4 linguri ulei
1 legătură leuștean
sare, piper

Mod de preparare

Se curată zarzavatul și se spală. Se taie ceapă și ardeiul mărunt; rădacinoasele se dau pe răzătoare. Se curată ardeiul iute de semințe și nervuri și se taie felii.

Se pune uleiul la încins și se călesc toate legumele timp de cca. 2-3 minute, amestecând să nu se prindă.

Se adaugă apă, sare, piper măcinat după gust, și se lasă să dea într-un clocot.

După ce legumele  s-au înmuiat, se toarnă bulionul sau roșiile cubulețe, orezul, bine spălat, și se lasă să fiarbă la foc mic, cu capac, timp de 15-20 de minute. Se pune apoi borșul care a fost pregătit dinainte: se da borșul într-un clocot, într-o oală separată și de-abia după aceea se adaugă ciorbei (borșul nu se pune „crud” în ciorbe)

Se adaugă peștele, tăiat în bucăți potrivite și se mai lasă la fiert încă vreo 10 minute sau până când intră furculița bine în carne.
Se potrivește gustul de sare și se aromează cu leuștean tăiat mărunt.

Ce gătim la felul doi pentru masă de Revelion

1. Somon umplut la cuptor

Ingrediente

2 file-uri medii de somon
1 lingură ulei de măsline
25 g roșii uscate (la soare, de preferat)
100 g frunze de spanac proaspăt
30 g frunze de busuioc proaspăt tocate
120 g brânză feta
sare și piper după gust

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la treaptă mare și unge cu unt/ulei o tavă care nu lipește.

Toacă roșiile uscate și călește-le în uleiul de măsline timp de 1 minut, amestecând ocazional. Dacă ai spanac normal, toacă-l (nu mărunt)și dă-le la călit peste roșii. Dacă ai baby spinach, doar spală-l și pune-l întreg în tigaie. Pune și busuiocul tocat peste. Nu te îngrijora dacă pare că tigaia este prea plină: frunzele de spanac se vor înmuia. Amestecă ocazional timp de aproximativ 3-4 minute până când se înmoaie de tot spanacul.

Dă tigaia de pe foc, adaugă brânza feta sfărâmată și amestecă ușor cu restul ingredientelor.

Pune bucățile de somon  pe un fund de lemn și, cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit, crestează-le transversal, pe mijloc, fără să feliezi de tot (formezi portofelul în care să bagi umplutura).

Dacă se întâmplă să tai de tot din greșeală, nu e problemă: poți să pui umplutura între cele 2 bucăți formate.

Cu ajutorul unei linguri, distribuie umplutura între cele 2 bucăți de somon. Mută cu grijă apoi peștele în tava dinainte pregătită.

Presară sare și piper pe deasupra. Dă la cuptor (pe rândul din mijloc, de preferat) aproximativ 25 de minute.

2. Salată Caesar

Ingrediente

150 g piept de pui
6 felii pâine
2 linguri ulei
2 salate verzi
2 linguri parmezan
sare şi piper

Pentru sos
4 fileuri de anşoa
1 lingura capere
150 ml smântână
sare şi piper
1 lingura oţet din vin
1 căţel de usturoi
1 lingura parmezan ras

Mod de preparare

Se prepară întâi sosul pentru care se pun într-un vas fileurile de anșoa tăiate, caperele și usturoiul feliat. Se adaugă smântâna şi oţetul și se mixează. După completă marunţire, se potrivește gustul cu sare, piper și un pic de parmezan ras. Se da la rece.

Carnea se unge cu o lingură de ulei și se prăjește în tigaie 5 minute. Apoi, pâinea tăiată cuburi se rumenește de asemenea în tigaie cu a două lingură de ulei. Se scot pe șervete de hârtie

Într-un castron se pune salată spălată, apoi se așază carnea tăiată, crutoanele de pâine și parmezanul ras. Se sărează şi se piperează după gust şi se aduce la masă cu sosul alături..

3. Cotlet de porc în sos acrișor

Ingrediente

1 kg cotlet de porc
sare de mare grunjoasă
piper negru şi alb, boabe şi măcinat
cimbru verde

Pentru garnitură
5-6 cartofi roşi
2-3 nectarine
75 g unt
2 linguri zahăr brun
50 ml ulei de floarea-soarelui
100 ml vin alb demi-dulce
100 g costiţă afumată

Mod de preparare

1. Pentru început, se curăţă cotletul de grăsime şi de pieliţe.  Se trece printr-un jet de apă rece, se scurge şi se şterge pe un prosop absorbant de bucătărie. Se pune în tava unsă cu ulei de floarea-soarelui.
2. Se condimentează cu sare, piper şi cimbru, se stropeşte cu restul de ulei şi cu vinul demi-dulce. Se înţeapă cu un cuţit ca să se pătrundă, se acoperă cu folie transparentă şi se lasă la macerat, 60 de minute.
3. Cartofii se spală şi se pun să fiarbă în coajă, în apă cu sare. După ce au fiert, se scot, se lasă să se răcorească şi se taie felii potrivite. Nectarinele se feliază asemănător cartofilor şi se călesc în untul topit, în prealabil. Se adaugă zahărul brun şi se lasă să scadă. Se stropesc cu puţin vin demi-dulce şi se dau de-o parte.
4. Între timp, se scoate cotletul şi se bagă în cuptor. După ce s-a pătruns bine cotletul, se adaugă pe margine cartofii şi nectarinele. Se toarnă sosul lăsat de nectarine şi se lasă să se rumenească. Cotletul se serveşte cu nectarinele şi cartofii copţi. Se ornează cu frunzuliţe proaspete de cimbru.

4. Friptură de curcan la tavă

Ingrediente

1 curcan de 6-8 kg
120 g unt moale
3 portocale
1,5 litri supă de pasăre
sare
piper

Mod de preparare

Se curaţa pasărea foarte bine, se taie gâtul și se îndeparteaza măruntaiele, care se taie mărunt.

Se așază pasărea în tavă de copt, cu pieptul în sus, se umple cu măruntaiele tăiate și se unge cu amestec de unt, sare și piper. Se acoperă cu o folie de aluminiu.

Citeste si: MASA FESTIVĂ DE REVELION 2021. Ce nu trebuie să lipsească din MENIUL PENTRU ANUL NOU

Se pun în tavă 500 ml de supă și se da la cuptor, udând pasărea la fiecare 30 de minute cu sos din tavă. Pe măsură ce lichidul din vas se evaporă, se adaugă din rezervă.

După 2 ore de coacere, se înlatura folia de aluminiu și se pun în tavă cele trei portocale, curaţate foarte bine de coajă și de filamentele albe.

Se lasă la cuptor înca două ore și apoi se ţine 30 de minute în afară cuptorului, înainte de a tăia friptură de curcan.

Ce deserturi gătim pentru masa de Revelion

1. Tort cu miere

Ingrediente

100 g unt
200 g zahăr
2 ouă
2 linguri miere
1 lingurita bicarbonat
450 g făină

Pentru umplutură

250 ml frișcă lichidă
cacao

Mod de preparare

Se mixează ouăle cu zahărul și apoi se pun la foc mic adaugând untul tăiat cubule ţe. Se ţine pe foc pâna ce untul și zahărul s-au topit.

Se amestecă mierea cu bicarbonatul pâna ce devine o pastă limpede, care se lasă 20 de minute deoparte.

Se pune crema de miere peste cea cu ouă, zahăr și unt. Se adaugă făînă cernută și se amestecă. Aluatul se împarte în două și se coace fiecare foaie într-o tavă ușor unsă. Se coace fiecare parte câte 10 minute maximum.

Cele două foi bine răcite se așază pe un platou cu frișcă între ele și se presară cu cacao.

2. Tort de fructe

Ingrediente

4 ouă
140 g zahăr
120 g făină
60 g amidon
1 plic praf de copt
2 linguri apă
coajă de lămâie
unt şi făină pentru tapetat
100 g marţipan
1 lingura zahăr
2 linguri apă
20 ml lichior de vişine
100 g cremă de ciocolată din comerţ
200 g gem de căpşuni
80 g migdale
400 g fructe
1 pachet gelatină

Mod de preparare

Se bat bine albuşurile cu jumătate din cantitatea de zahăr,  iar gălbenuşurile cu cealaltă cantitate de zahăr şi cu apa şi coaja de lămâie.
Se amestecă şi făina cu praful de copt şi cu amidonul, după care se adaugă şi compoziţia de gălbenuşuri şi de albuşuri.
Se tapetează o tavă cu unt şi făină, se pune compoziţia şi se dă la cuptor pentru 30 de minute.

Se dă marţipanul pe răzătoare, după care se amestecă cu zahăr, cu apă şi cu lichiorul de vişine.
Se taie blatul în trei părţi pe orizontală.
Se unge prima parte cu crema de ciocolată, după care se pune cea de-a doua parte şi se unge cu compoziţia de marţipan.

Se pune şi ultima parte de blat şi se dă la frigider pentru 30 de minute.
Se unge tortul cu gemul de căpşuni şi se decorează cu migdale.
Deasupra, se pun bucăţi de fructe, peste care se adaugă gelatina preparată conform instrucţiunilor de pe pachet.

3. Tort de ciocolată înmiresmată cu mentă

Ingrediente

5 linguri cacao
150 g zahăr
2 linguri praf de copt
1 linguriță scorțișoară
1 linguriță cardamon
nucșoară
1 lingură ceai de mentă făcut pulbere
1 linguriță esență de mentă

Pentru crema

400 g frișcă lichidă
4 linguri frunze ceai de mentă
300 g conținut mare de cacao

Pentru decor

100 g ciocolată albă
100 g ciocolată cu lapte
100 g ciocolată neagră
5 linguri făină
5 ouă

Mod de preparare

Pentru blat, se separă ouăle și apoi se bat albușurile cu 3/4 din zahăr pâna se obţine o bezea fermă.

Separat, se bat gălbenușurile cu restul de zahăr și esenţa de mentă pâna se albesc. Într-un castron, se amestecă bine făînă împreuna cu praful de copt, cacauă, scorţisoara, cardamonul, ceaiul pulbere și nucșoară.

Citeste si: PRĂJITURI PENTRU REVELION 2021. Rețete simple și delicioase cu care să îți surprinzi prietenii de Anul Nou

Încet se începe adăugarea alternativă în gălbenușuri a câte o linguriţa din albușurile spumă și câte o linguriţa din amestecul de făînă. Se continuă pâna se termină ambele compoziţii și totul este bine omogenizat. Se toarnă compoziţia într-o tavă dreptunghiulară tapetata cu hârtie de copt și se da tavă la cuptor, la foc iute, pentru 8 minute. Se verifică bine cu o scobitoare dacă foaia de blat este bine pătrunsă și abia apoi se ia din cuptor.

După ce se scoate tavă, se pune desupra tăvii un prosop umed, apoi, după ce se temperează puţin tavă, se răstoarnă. Se rulează ușor foaia cu tot cu prosop și se lasă să se răcească 15 minute. Se desface prosopul, se taie blatul pe lung, în trei bucaţi. Se întinde crema ganache pe fiecare bucată rezultată și se rulează pe fiecare de jur împrejur. Se înveleste tortul rezultat în folie de plastic și se da la rece.

Pentru crema, se pune frișcă într-o cratiţa împreuna cu frunzele de ceai. Se acoperă și se lasă să stea 90 de minute.
După acest timp, se strecoară. Se pune pe foc împreuna cu ciocolată și se lasă pâna se topește ciocolată, amestecând ușor, pâna la omogenizare, dar având grijă să nu dea în fiert.

După ce s-a topit, se lasă să se tempereze puţin și apoi se pune compoziţia la rece pentru 2 ore. După acest timp, se pune crema rezultată în vasul de la mixer și se mixează pâna devine o spumă densă.

Separat, pentru decor, se pune fiecare fel de ciocolată pe baie de abur pâna se topește și este fluidă. Cu o linguriţa pe o hârtie cerată se pune puţină ciocolată, cât o grămăjoara mică, și apoi, din centru către margine, se trage câte o linie ușoară, alungând-o puţin. Se lasă fulgii de ciocolată să stea pâna se usucă.

Tortul se îmbraca cu crema pe deasupra și pe lateral și apoi se decorează cu fulgii de ciocolată pregatiţi.

 

Surse: lauraadamache.ro, retete.unica.ro, laurasava.ro

Distribuie pe:
Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Preparate de REVELION 2021. Ce bucate punem pe masă în noaptea dintre ani

Salata boeuf pentru sarbatorile de iarna. Cum să faci salată boeuf, acasă

Cârnați de casă. Cum să prepari cei mai buni cârnați pentru REVELION 2021

8 zodii vor da lovitura de mâine. Vărsătorii vor da lovitura în ceea ce privește sectorul financiar

Devine OBLIGATORIU din 6 iulie! Dispozitivul pe care toți șoferii trebuie să-l aibă în mașină

,,M-am confruntat cu o durere groaznică la nivelul abdomenului și bineînțeles al pancreasului” Cătălin Botezatu suferă de pancreatita acută şi a ajuns la spital

Cum arăta Patriarhul Daniel în urmă cu 42 de ani. Poză inedită, în care apare și Șerban Huidu

Anamaria Prodan, lipsită de inhibiții. Impresara a vorbit despre viața intimă: „Am încercat absolut tot!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies