Ce înseamnă, de fapt, când există cruce neagră în calendarul ortodox

Sărbătorile din calendarul ortodox sunt însemnate cu două tipuri de cruce: crucea roșie și crucea neagră.

Autor: Ana Maria Petre

In articol:

Dacă despre sărbătoarea însemnată cu cruce roșie știe multă lume ce reprezintă, despre cea în dreptul căreia se află o cruce neagră știu mai puțini credincioși.

Zilele care sunt marcate cu cruce neagră în calendarul ortodox sunt sărbători în care ”cinstim cu rugăciune către sfinţii pomeniţi în acea zi, dar putem lucra obişnuit”, se arată pe site-ul Doxologia.

( Ce ne poate îmbolnăvi de Covid în biserica)

Spre deosebire de sărbătorile notate cu cruce roșie, cele cu cruce neagră nu impun să nu se muncească, adică se poate spăla și face treabă în gospodărie. Și din punct de vedere religios, cele două sărbători notate cu cruci roșii sau negre sunt diferite.  

Citeste si: Cine este Sorin Georgian Olariu, salvamarul care şi-a pierdut viaţa încercând să salveze un om din apele învolburate ale Mării Negre- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Citeste si: Una dintre cele mai mari vedete, mărturisiri cutremurătoare. Cântăreața, bătută în copilărie, dar și de foștii iubiți

Citeste si: România, campioana Europei la decese Covid-19. Explicațiile medicului Alexandru Rafila

Citeste si: VIDEO- Revolta credincioșilor într-un sat din Giurgiu: ”Părinte, nu vă mai vrea nimeni!”

”Diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră, din punct de vedere liturgic, este dată de bogăţia şi solemnitatea slujbelor, aşa cum le găsim în cărţile de cult. Astfel avem sărbători mari – praznicele împărăteşti, sărbătorile Maicii Domnului şi ale sfinţilor mai importanţi. Aceste sărbători au cea mai desfăşurată slujbă: Vecernie Mică, Vecernie Mare, Litie, Polieleu, Evanghelie şi Doxologie Mare la Utrenie.

În calendare, semnul distinctiv pentru importanţa slujbei este crucea roşie încadrată de cerc sau paranteze. Apoi avem sărbătorile sfinţilor cu priveghere şi polieleu – spre deosebire de cele mari, acestea nu sunt însoţite de pre şi postserbări (înainteprăznuire şi odovanie). În calendare sunt marcate cu o cruce roşie sau neagră cu o singură paranteză. Urmează sărbătorile sfinţilor fără priveghere – acestea nu au Vecernie Mică, dar au Polieleu, Evanghelie şi Doxologie Mare, marcate în calendar cu o cruce simplă și  sărbători ale sfinţilor mai puţin însemnaţi.
Sunt de două feluri: cu sau fără Doxologie Mare la Utrenie. În calendare sunt marcate cu cruce neagră”,  a explicat Marius Cătălin Antohi, preot al Bisericii Sfântul Ilie din Huși, pentru doxologia.ro.

Ce sărbători cu cruce roșie sunt în luna septembrie

Luna septembrie are însemnate cu cruce roșie în calendar ziua de 8 septembrie-  Nașterea Maicii Domnului și 14 septembrie- Înălțarea Sfintei Cruci

 

Distribuie pe:
Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Nelu Tătaru, vizită fulger la Ploiești, unde situația este critică: „O să reevaluăm tot”

Carmen Tănase a vorbit deschis despre coronavirus: ”Apariția virusului este un plan bine pus la punct, iar copiii sunt ținta!”

România revine la starea de urgență în iarnă? Anunț de ultim moment făcut de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: „Suntem pregătiți”

Ion Țiriac, remarci la adresa Simonei Halep: „În ultimii doi ani, ea a jucat 10-15% din întâlnirile pe care trebuia să le joace”

L-au LICHIDAT pe loc! Toată Rusia este în DOLIU

„Păcat că la TV arăți altfel” Gabriela Cristea, criticată dur în mediul online

Obținerea permisului de conducere pentru persoanele sub vârsta de 18 ani. La ce categorii de autovehicule pot susține minorii examenul auto

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies