
În ultimii ani, responsabilitatea socială a companiilor a devenit un subiect central în atenția mediului privat, al autorităților și societății. Cu toate că în România dezvoltarea domeniului de responsabilitate socială corporativă (CSR) se află încă în stadiu incipient, multe dintre companiile de pe piață înțeleg valoarea unei strategii solide de CSR aliniată cu valorile cheie ale business-ului, strategie care se traduce în programe de activitate și într-un succes sustenabil.
Dacă încă nu te-ai familiarizat cu termenul de responsabilitate socială corporativă, trebuie să înțelegi că mediul de afaceri nu este separat de restul societății, ci că acestea două sunt interdependente și că, prin înțelegere reciprocă și comportament responsabil, rolul companiilor în clădirea unui viitor mai bun este încurajat de societate. Descoperă în articolul următor ce este responsabilitatea socială corporativă, dar și motivele pentru care aceasta este esențială într-o companie!
Ce înseamnă responsabilitatea socială corporativă sau CSR?
Majoritatea definițiilor care stau la baza Responsabilității Sociale Corporative descriu acest concept ca fiind unul ce integrează preocupările sociale și de mediu în operațiunile companiilor și în interacțiunea acestora cu părțile interesate. A fi responsabil din punct de vedere social reprezintă mai mult decât a îndeplini așteptări legale și de a te conforma, ci înseamnă a investi mai mult în mediu, în capitalul uman și în relațiile cu părțile interesate. În general, a face mai mult decât a respecta legea contribuie la și o mai mare competitivitate a unei companii pe piață.
Desigur, de la o companie la alta, definiția responsabilității sociale poate diferi și conceptul de CSR poate semnifica ceva diferit, luând cele mai diverse forme. Pentru publicul general însă, responsabilitatea socială reprezintă o modalitate prin care o companie se implică direct în activități care pot contribui la îmbunătățirea mediului social, a mediului înconjurător sau a mediului economic. De cele mai multe ori, implicarea companiilor în campanii de responsabilitate socială atrage o serie de beneficii, așa cum se întâmplă și în cazul Profi CSR.
Importanța responsabilității sociale în cadrul unei companii
Așa cum menționam în rândurile anterioare, activitățile de responsabilitate socială aduc cu sine o mulțime de avantaje pentru companii, așa cum sunt notorietatea brandului, creșterea vânzărilor și o bună poziționare în fața competitorilor de pe piață. Mai mult decât atât, implicarea în activități CSR are rol și în anticiparea și prevenirea conflictelor dintre o companie și comunitate, fiind în același timp și o modalitate prin care o parte din profilurile unei companii se pot întoarce în comunitate.
În această ordine de idei, responsabilitatea socială este esențială într-o companie, deoarece aduce cu sine o mulțime de beneficii, dintre care enumerăm:
- creșterea reputației companiei, dat fiind că CSR este un puternic instrument de marketing, atunci când este adaptat la valorile companiei;
- îmbunătățirea situației financiare a companiei, inițiativele sustenabile având întotdeauna un efect pozitiv în rezultatele afacerilor;
- creșterea gradului de implicare a angajaților, aceasta fiind o măsură pozitivă pentru performanța unui business;
- sprijinirea comunității locale și globale, oferind oamenilor platformele de care au nevoie și oportunitatea de a crea un impact pozitiv substanțial;
- creșterea oportunităților de investiții, dat fiind că schimbările climatice au devenit un factor definitoriu în perspectivele pe termen lung ale companiilor;
- contribuirea la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, unul dintre cele mai puternice motive pentru adoptarea unei strategii CSR, ținând cont de limitarea impactului asupra mediului;
- creșterea retenției clienților, căci activitățile CSR realizate la standarde înalte pot oferi unei companii șansa de a câștiga loialitate, ceea ce se transformă ulterior în fidelizarea clienților și creșterea vânzărilor.
Responsabilitatea socială corporativă devine, astfel, un aliat de încredere pentru a-ți face compania cunoscută pe piață și o formă de marketing emoțional, deoarece se folosește de emoție pentru a trezi în sufletele consumatorilor acea dorință de a aduce o schimbare. Nu subestima importanța pe care o bună inițiativă CSR o poate avea asupra reputației brandului tău!