Ce nu stiai despre Mos Nicolae! Uite ce trebuie sa faci si ce nu ai voie sa faci sambata!

Sambata dimineata vine Mos Nicolae, iar crestinii ortodocsi il celebreaza pe Sfantul Nicolae.

Distribuie pe:

Autor:

fara descriereCopiii obisnuiesc sa isi pregateasca ghetutele si asteapta sa primeasca daruri. Daca au fost cuminti, Mosul le umple incaltarile cu cadouri, in timp ce cei neastamparati se aleg cu cate o nuielusa.

Iata cateva obiceiuri si traditii, potrivit romaniatv.net.


De Moş Nicolae, se fac vrăji, farmece şi pronosticuri meteorologice, se pun crenguţe de pomi fructiferi în apă pentru a înflori de Anul Nou, ocazie cu care se prognozează şi rodul livezilor pentru anul viitor.Pentru că era cunoscut pentru darurile anonime pe care le făcea celor săraci, în Evul mediu, măicuţele şi călugării aşezau la uşă, pe furiş, daruri săracilor, în noaptea de 5 spre 6 decembrie.


Sfântul Nicolae este patronul marinarilor iar conform legendelor, toţi marinarii vin pe uscat la slujbă, în noaptea de 5-6 decembrie. Această tradiţie este respectată de sute de ani în Olanda.

Dacă la Sfântul Andrei se punea la încolţit grâul pentru a vedea cum va fi anul care vine, de SFANTUL NICOLAE se pun în apă crenguţe de pomi fructiferi, pentru ca acestea să înflorească, dovada iertării greşelilor, după cum spun tradiţiile populare.

Zăpada adusă de Moş Nicolae aduce rod bogat în grădini şi pe ogoare. De aceea, este bine să aducem în casă un bulgăre din zăpada dăruită de Moş Nicolae şi să fie pus într-un vas. După ce bulgărele se topeşte, apa rezultată o punem în glastrele cu flori, pentru ca familia să petreacă iarna cu bine.

Sfântul Nicolae este protectorul corăbierilor
Din timpul vieţii, Sfântul Nicolae a fost binecuvântat de Dumnezeu cu harul minunilor. Pentru că Sfântul a făcut unele miracole pe mare, salvând de la înec mulţi corăbieri, Sfântul Ierarh este considerat protectorul corăbierilor. Foarte cunoscut este episodul salvării unui corăbier, care călătorea spre locurile sfinte. Pe mare s-a dezlănţuit o cumplită furtună şi corabia a fost înconjurată de valuri uriaşe. Corăbierul a cerut ajutorul Sfântului Nicolae să-l apere de la înec, iar Sfântul l-a ajutat să scape cu viaţă. .

Sfântul Nicolae stă la dreapta Lui Dumnezeu
În ajunul marilor sărbători, sfinţii părinţi spun că cerul se deschide pentru câteva clipe şi credincioşii au prilejul să-l vadă pe Sfântul Nicolae stând la Masa Împărătească în dreapta lui Dumnezeu. Apărător al credinţei în Iisus, protector al comercianţilor, ocrotitor al celor care sunt pedepsiţi pe nedrept, al călătorilor, al fetelor nemăritate şi, mai ales, al copiilor şi şcolarilor, Sfântul Nicolae (al cărui nume se traduce „biruitor de popor") este unul din cei mai îndrăgiţi sfinţi din lumea creştină, considerat mesagerul surprizelor plăcute aduse copiilor şi celor care-i cer ajutorul.

Călătorie de folos
Cei care călătoresc cu diferite mijloace de transport trebuie să poarte în timpul călătoriei o iconiţă, care să-l înfăţişeze pe Sfântul Nicolae. Astfel, spune tradiţia, călătoria este cu folos.

Dacă o icoană a Sfântului Ierarh este sfinţită la o biserică cu hramul Sfântului Nicolae, apoi este dăruită persoanelor cu probleme de sănătate sau care se confruntă cu mari necazuri, odorul religios face minuni în scurt timp, spun preoţii vizionari.

Nu trebuie să oferiţi celor dragi obiecte ascuţite-truse de tot felul şi obiecte de culoare neagră: fulare, mărgele sau cravate.
Fetele profită de noaptea Sfântului Nicoale pentru a folosi ritualuri prin care să-şi afle viitorul.

De asemenea, există obiceiul să se pună în apă crenguţe de pom fructiferi în casă, lângă icoane care să înflorească de Anul Nou. În funcţie de ce crenguţa a înflorit, se preconizează recoltă de fructe în noul an.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate