Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe. Peste 900.000 de români își aniversează onomastica pe 23 aprilie 2021

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe. Vezi care sunt numele derivate din Gheorghe.

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe
Autor: Elena Popescu

In articol:

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe.

Vezi care sunt numele derivate din Gheorghe. Peste 900.000 de români își aniversează onomastica pe 23 aprilie 2021, potrivit statisticilor MAI.

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe

Pe 23 aprilie 2021 este sărbătoare mare în România. Creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Gheorghe Purtătorul de biruinţă, iar o mulţime de români îşi aniversează onomastica.

Citeste si: Sfântul Gheorghe 2021. Ce se dă de pomană de sărbătoarea Sfântului pe 23 aprilie

Numele derivate din Gheorghe sunt: George, Georgeta, Georgiana, Geta, Gina, Gelu, Geo, Gică, Gherghina, Iordache, Giorgiana, Geluţa, Geluţu, Georgi, Giorgi, Gheorghiţă, Gheorghiţa şi Georgel.

Semnificaţia numelui Gheorghe: Numele de Gheorghe provine din limba greacă şi se traduce prin: ţăran, agricultor sau lucrător al pământului.

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe[Sursa foto: Shutterstock]

Peste 900.000 de români își aniversează onomastica pe 23 aprilie 2021

Aproape 1 milion de români îşi aniversează onomastica de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Potrivit statisticilor existente la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor, din cei 950.715 de români care îşi sărbătoresc onomastica, 759.886 sunt bărbaţi, majoritatea acestora purtând numele de Gheorghe/ Ghiorghe (589.215).

Alături de aceştia, vor sărbători şi cei care poartă numele de George (141.472),

şi Gheorghiţă/ Ghiorghiţă (24.109).

Dintre femeile sărbătorite în aceeaşi dată, cele mai multe poartă numele de Georgeta (137.430), alături de care vor petrece şi persoanele cu nume de Gheorghiţa/ Ghiorghiţa (37.911), Geta (14.941). Cei mai puţini dintre sărbătoriţi poartă numele de Ghiţă (5.090) la bărbaţi şi Ghiţa (547) la femei, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Interne.

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe[Sursa foto: Shutterstock]

Mesaje de La Mulţi Ani pentru cei care poartă numele Sf. Gheorghe

„Felicitări cu ocazia aceastei zile. Îţi urez să fii mereu sănătos, energic şi plin de bucurie. La mulţi ani, Gheorghe!”

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

„Îţi urez “La mulţi ani” pentru că porţi acest nume, şi fie ca Sfântul Gheorghe, pe care îl reprezinţi, să-şi coboare ochii asupra ta şi să îţi dăruiască fericirea dorită şi numai bucurii şi linişte interioară”

„Felicitări cu ocazia acestei zile, îţi urez să fii mereu sănătos, energic şi plin de bucurie. La mulţi ani, George!”

„În zi de mare sărbătoare a Ortodoxiei, pentru că porţi numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, îţi urez multă sănătate şi fericire!"

„Să fii mereu tânăr şi cu acelaşi spirit vesel. Viaţa să-ţi ofere clipe minunate şi bucurii nemaiîntâlnite. La mulţi ani fericiţi, Gheorghe!”

„Cu ocazia sărbătoririi numelui primiţi un călduros „La mulţi ani”, multă sănătate multe realizări şi tot ce vă doriţi lângă cei dragi”

"La mulţi ani şi fie ca Sfântul Gheorghe să te călăuzească mereu!"

"Cu ocazia zilei Sfântului tău, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani!"

"Liliac înflorit îți doresc să fii cât mai iubit și să ai cea mai minunată zi de onomastică. La mulți ani Gheorghe!"

"Dragă Georgeta, îți doresc o zi onomastică nemaipomenită și să fii din ce în ce mai mult iubită. La mulți ani!"

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe[Sursa foto: Shutterstock]

Viaţa Sfântului Mucenic Gheorghe

Sfântul Gheorghe a trăit pe vremea împăratului Dioclețian, fiind fiul unor părinţi creştini de origine greacă. Sf. Gheorghe a rămas fără tată de mic şi s-a mutat cu mama sa în Palestina, având acolo mai multe rude. La vârsta majoratului, Sf. Gheorghe s-a înrolat în armată ​în garda împăratului.

Citeste si: Sfântul Gheorghe 2021, tradiții și obiceiuri. Superstiții legate de sărbătoarea marelui mucenic

Se știe că, deși era păgân, împăratul Dioclețian, până la anul 303 nu a luat nici o măsură împotriva creștinilor. Aceasta stare de lucruri a îngăduit creștinilor vrednici, să urce până la cele mai înalte slujbe în împărăție. În anul 303 însă, din îndemnul ginerelui său Galeriu, pe care Dioclețian l-a luat ca însoțitor la domnie, a aprins prigoana împotriva creștinilor. Istoria creștinătății stă martoră că, din anul 303 și până la 313 (anul Edictului de la Milan, prin care Sfântul împărat Constantin cel Mare a dat pace creștinilor), Biserica a trecut printr-o cutremurătoare încercare și o sângeroasă probă: creștinii au fost siliți să aleagă, cu prețul vieții lor, între zeii păgâni și Iisus Hristos, relatează orthodoxwiki.org.

Sf. Gheorghe cunoştea decretul de prigonire împotriva creștinilor şi astfel s-a dus la împăratul Dioclețian şi a mărturisit că este creştin şi că dacă va mai sluji oastea împăratului, o va face în numele lui Hristos.

Sfântul Gheorghe 23 Aprilie 2021. Mare sărbătoare în calendarul creștin ortodox

Diocleţian a dat ordin, din îndemnul lui Galeriu, ca Sf. Gheorghe să fie întemniţat şi chinuit ca să renunţe la credinţa creştină. Sfântul Gheorghe a fost lovit cu suliţe, bătăi la tălpi, lespezi de piatră pe piept, chinul la roată, groapă cu var, încălțăminte cu cuie, băutură otrăvită, bătaia cu vine de bou şi tot felul de alte chinuiri, dar tot nu a renunţat la credinţa creştină.

Mulţi din cei prezenţi la chinurile îndurate de Sfântul Gheorghe au renunţat la idoli şi s-au închinat lui Hristos, atunci când au văzut că Sf Gheorghe scapă viu şi nevătămat, deci era schingiut în fel şi chip. Mai mult, în vremea ținerii lui în temniță, Sfântul Gheorghe, atingându-se de un mort, acesta a înviat. Însăși împărăteasa Alexandra, soția lui Dioclețian, văzând acestea, a mărturisit credința ei în Hristos.

Diocleţian a mai încercat să îl convingă pe Sfântul Gheorghe să renunţe, oferindu-i onoruri militare, însă a fost în zadar. Atunci, împăratul mâniat a dat ordin ca Sfântul Gheorghe şi împărăteasa Alexandra să fie ucişi prin tăierea capetelor.

În drum spre locul unde avea să li se taie capetele, împărăteasa Alexandra a murit. Sfântul Gheorghe s-a rugat lui Dumnezeu şi apoi şi-a aplecat capul ca să îi fie tăiat, în ziua de 23 aprilie.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Sfântul Gheorghe 2021. Ce este bine să dai de pomană la marea sărbătoare de pe 23 aprilie

Sfântul Gheorghe 2021. Ce NU ai voie să faci la sărbătoarea sfântului pe 23 aprilie

Sfântul Gheorghe 2021, tradiții și obiceiuri. Superstiții care se respectă pe 23 aprilie

Horoscop de weekend 14-16 Mai 2021: Scorpionii scapă de probleme, iar weekendul Peștilor este unul destinat relaxării

Calendar Ortodox 13 mai 2021. Una dintre cele mai mari sfinte ale Bisericii. Te apără de viclenia duşmanilor

SCANDAL MONSTRU! Final de drum pentru Gabriela Cristea și Tavi Clonda! Ce s-a întâmplat este complet neașteptat

Biden, făcut șah-mat de Iran. Adevărată miză a escaladării tensiunilor dintre Israel și palestinieni

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies