Ce presupune organizarea unei înmormântări la credinciosii ortodocsi

Autor: Amalia Florea

Trecerea la cele veșnice a unei persoane dragi nouă nu este niciodată un moment simplu, peste care să poți trece ușor. Durere sufletească, multă neputință și revoltă. Cam acestea ar fi sentimentele care ne încearcă în această perioadă dificilă. Din păcate, este un moment prin care vom trece cu toții, pentru că este inevitabil. Dar, în afară de toate sentimentele de mai sus, mai există și stresul care îl presupune organizarea corectă și decentă a unei înmormântări.

Mai ales a uneia creștin ortodoxe, care are parte și de anumite ritualuri și obiceiuri. Cum majoritatea românilor sunt creștin ortodocși, am decis să îți vorbim despre tot ce presupune organizarea corectă a unei înhumări. Da, nu este deloc simplă, pentru că există o mulțime de etape care trebuie parcurse, și de aceea nu trebuie deloc neglijat ajutorul de mare oreț oferit în acest sens de o firmă de pompe funebre profesionistă.

Constatarea decesului

Prima etapă din pregătirea unei înmormântări este cea care se referă la constatarea decesului. În cazul în care încetarea din viață a celui drag a avut loc în cadrul unei unități sanitare, atunci acest certificat constatator este eliberat de instituția respectivă. În schimb, atunci când decesul a avut loc acasă, din cauze naturale, se poate apela fie la medicul de familie, fie la un alt cadru medical – medic constatator, care trebuie să confirme decesul și să emită certificatul special de care este nevoie pentru organizarea înmormântării.

Atenție însă, acest certificat este important de obținut în primele 12 ore după ce qa avut loc decesul. În cazul în care încetarea din viață s-a produs în condiții suspecte, este necesar să se respecte alte reguli, pe care însă nu le vom detalia aici.

Firma de pompe funebre

Citeste si: Ce trebuie să ai în portofel de Sfântul Andrei 2022? Vei avea noroc la muncă tot anul- kfetele.ro

Citeste si: Și-a cumpărat vechimea în muncă cu o sumă uriașă. Femeia din Iași care a făcut asta a muncit în străinătate- bzi.ro

Alegerea firmei de pompe funebre este următorul pas care trebuie făcut. Pe cât posibil, apelează la o firmă profesionistă, deoarece așa ai certitudinea că vei primi servicii funerare de calitate, fără costuri sau taxe ascunse, care să te facă să cheltuiești enorm. Nu se poate organiza o înmormântare decentă și corectă fără apelarea la acest pas, deoarece specialiștii de aici sunt cei mai în măsură să te ajute ca totul să se încheie cu bine. În primul rând este nevoie de toaletarea și îmbălsămarea trupului neînsuflețit. De aceea, personalul de specialitate va prelua corpul acestuia, alături de hainele cu care urmează să fie îmbrăcat pentru ultimul său drum. De asemenea, trebuie să fie pregătite și actele necesare pentru a putea fi eliberat certificatul de înhumare: cartea de identitate a persoanei care a încetat din viață, actele medicale – dacă există, cerificat de naștere – original sau copie, talon de pensie – unde este cazul, dar și altele, care mai sunt necesare.

De menționat că dacă îți exprimi această opțiune, cei de la firma de pompe funebre cu care au decis să colaborezi se va ocupa de tot ceea ce ține de înmormântare: organizarea priveghului și a înhumării, pregătirea locului de veci, coroanele și jerbele funerare, transport funerar și multe altele. De asemenea, te pot ajuta să obții mult mai repede și mai ușor toate actele de care ai nevoie. Tu va trebui doar să alegi sicriul sau pachetul funerar în care sunt incluse mai multe servicii, în funcție de bugetul pe care îl ai la dispoziție. Fiind vorba despre profesioniști, cu siguranță se vor găsi soluții pentru toate dificultățile care pot intervene pe parcurs.

Priveghiul

Este de datoria ta să anunți pe toți membrii familiei de decesul care a survenit, pe prietenii sau colegii celui care a încetat din viață. Cu siguranță printre aceștia nu vor fi puțini cei care vor dori să participe la înmormântare sau măcar la priveghi. Și așa ajungem la o altă etapă de parcurs în organizarea înmormântării la creștinii ortodocși și anume, priveghiul. De regulă, acesta are loc în cele două zile consecutive anterioare zilei în care urmează să aibă loc înmormântarea. Priveghiul este, dacă vrei, un bun prilej pentru toți cei care l-au cunoscut pe cel care a părăsit această lume să-i aducă un ultim omoagiu, își vor aduce aminte cu respect și dragoste de acesta. De asemenea, tot acum este momentul

în care se va citi slujba Stâlpilor, de către preotul de la capela mortuară respectivă, ori poate chiar preotul duhovnic al celui decedat.

Înmormântarea

Este ziua cea mai grea, în care trupul neînsuflețit este coborât în mormânt, și ziua în care îl vedem pentru ultima oară. Dacă decesul nu a intervenit în urma sinuciderii – caz în care sicriul cu corpul neînsuflețit nu este primit în biserică, slujba înmormântării este oficiată la locul unde a avut loc priveghiul. Va urma apoi transportul funerar, de la biserică și până la cimitir. Înmormântarea propriu-zisă se va efectua în prezența preotului, care va rosti rugăciunile care sunt concepute special pentru acest moment. Apoi, de regulă urmează o agapă sau o masa de pomenire, organizată la restaurant sau la domiciliul celui care a decedat. Majoritatea românilor optează pentru o masă la restaurant, și lasă de regulă organizarea acesteia tot în sarcina celor de la firma de pompe funebre. Da, nu este deloc un moment peste care să poți trece cu ușurință, dar cu ajutorul dat de o firmă de pompe funebre profesionistă vei avea măcar mulțumirea sufletească și consolarea că ai reușit să îți iei un ultim bun rămas așa cum se cuvine. Discută cu angajații acesteia toate nelămuririle pe care le ai și citește cu atenție întreg contractul, inclusiv termenii și condițiile!

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Zodia vedetă a zilei! Cine sunt nativii care încep luna Decembrie cu dreptul! Pare că norocul se ține scai de ei

Numerologia în 2023. Destinul cifrei 7 se schimbă la 180 de grade

Calendar Creștin Ortodox, joi, 1 decembrie 2022. Sinaxarul zilei de joi

5 zodii au parte de belșug și realizări începând de mâine

Cutremur total în România! Ungaria face legea de 1 decembrie: Vor să...

Ce trebuie să facă fetele nemăritate de Sfântul Andrei 2022

Pericolul din cuptorul cu microunde. Alimentele și obiectele INTERZISE de care nu știai

Tragedie pentru un cunoscut antrenor de fotbal. A anunțat pe Facebook că i-a murit fiica de 21 de ani

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies