Ce reprezintă solstițiul de iarnă 2022. Tradiții și obiceiuri în cea mai scurtă zi din an

Solstițiul de iarnă 2022. Vezi care e cea mai bizară tradiție de pe vremea dacilor

Autor: Alina Petre

In articol:

Solstițiul de iarnă 2022. Vezi care sunt tradițiile din cea mai scurtă zi din an și ce obiceiuri transmit românii din generație în generație.

Fenomenul are loc pe 21 decembrie 2022, la ora 23:38.

Solstițiul de iarnă marchează cea mai scurtă zi din an, de 8 ore și 50 de minute, iar noaptea va fi cea mai lungă, de 15 ore și 10 minute.

Ce este solstițiul de iarnă în 2022?

Solstițiul de iarnă (solstițiul hibernal), corespunde momentului în care poziția Soarelui pe cer este la cea mai mare distanță unghiulară negativă față de ecuatorul ceresc. Acest fenomen are loc de două ori pe an, câte odată în fiecare emisferă (nordică și sudică).

Pentru emisfera respectivă, solstițiul de iarnă este ziua cu cea mai scurtă perioadă de lumină și cea mai lungă noapte a anului. Practic, soarele se află la cea mai mică înălțime zilnică maximă pe cer.

De obicei, solstițiul de iarnă are loc în fiecare an între 20 și 23 decembrie, în cazul emisferei nordice și între 20 și 23 iunie, în cazul emisferei sudice.

Citește și: Când pică solstițiul de iarnă 2022? Vezi ce reprezintă, de fapt, fenomenul astronomic

Citeste si: “Eu am leșinat.” Oana Lis, mușcată de o haită de 20 de câini- kfetele.ro

În majoritatea regiunilor temperate, solstițiul de iarnă este perceput ca mijlocul iernii, dar în unele țări și calendare, este văzut ca începutul iernii.

În meteorologie, iarna este socotită ca fiind deja începută cu aproximativ trei săptămâni înainte de venirea solstițiului de iarnă.

Observarea solstițiului de către amatori este imposibilă, deoarece Soarele se mișcă prea încet sau pare să stea nemișcat. Utilizarea instrumentelor de urmărire a datelor astronomice ne ajută să aflăm momentul precis al apariției sale.

Multe observații sunt defapt ale zilei solstițiului decât ale momentului. Acest lucru este obținut observând răsăritul și apusul Soarelui sau folosind un instrument aliniat astronomic care permite o rază de lumină să fie aruncată pe un anumit punct în jurul unei ore.

Citește și: De ce se împodobește bradul de Crăciun. Ce reprezintă, de fapt, ornarea pomului festiv

Solstițiul de iarnă 2022. Tradiții în cea mai scurtă zi din an

Solstițiul de iarnă 2022. Tradiții în cea mai scurtă zi din an

[Sursa foto: PixaBay]

Tradiții și obiceiuri în cea mai scurtă zi din an

Cu mult timp în urmă, dacii se foloseau de cunoștințele lor de astronomie și calculau cu precizie data solstițiului de iarnă, fiind o sărbătoare importantă pentru religia lor. Aceștia îl considerau o luptă strânsă între lumină și întuneric, ei sprijinind lumina.

De asemenea, oamenii credeau că noaptea solstițiului este magică. Unii dintre ei mergeau pe munte cu torțe de foc aprinse, pentru a aștepta răsăritul, spuneau rugăciuni și făceau petreceri.

O altă tradiție străveche era reprezentată de sacrificarea animalelor. Mai târziu, acest obicei a fost înlocuit cu sacrificarea simbolică a unui brad, prin tăiere și ardere.

Surse: adevarul.ro, ro.wikipedia.org

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Zile libere Crăciun 2022. Vezi câte zile libere primesc românii care lucrează la stat

Pe ce dată este Ignatul în 2022? Tradiții vechi care se respectă în ziua Ignatului

Când începe vacanța de iarnă 2022-2023. De câte zile libere se vor bucura elevii

Tot ce trebuie să știe românii despre cardurile de energie folosite pentru plata facturilor. Cât de importanți sunt banii pentru pensionari: "Vorbim de un ajutor...

Se dau 5.900 de lei în plus la pensie! Vestea cea mare pentru milioane de români

„Sunt o femeie tânără.” Denisa Filcea, judecată pentru ținuta pe care a purtat-o

Povestea unui preot care zice că s-a întors din Iad. „Lucrurile pe care le-am văzut acolo sunt de nedescris”

Când începe vacanța de iarnă 2022-2023. De câte zile libere se vor bucura elevii

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies