Ce riscă românii care nu își schimbă actele de identitate expirate în pandemie: "Sigur vor fi amendați!" | EXCLUSIV

Românii ale căror acte de identitate au expirat în ultimii doi ani au avut la dispoziție trei luni, de la ridicarea stării de alertă, pentru schimbarea lor. Jurnaliștii WOWbiz.ro au discutat cu avocata Crina Radu pentru a afla ce riscă cetățenii care nu și-au schimbat actele de identitate expirate în timpul stării de alertă.

Autor: Maria Zarnescu

In articol:

Până în data de 10 iunie 2022, românii își mai pot schimba actele de identitate expirate în timpul stării de alertă.

Legea 55/2020 prevede ca valabilitatea actelor de identitate să fie extinsă pe toată durata stării de alertă, dar și pe o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia din urmă.

Astfel, românii se apropie de data limită până la care își mai pot schimba actele de identitate expirate în timpul stării de urgență și al stării de alertă, în caz contrar, ei vor fi nevoiți să suporte consecințele, iar dacă circulă cu documente de identitate expirate să plătească amenzile aferente. 

Totuși, este foarte important de precizat că românii se află încă în cele 90 de zile de la ridicare stării de alertă, iar astfel mai au timp să își depună toate documentele necesare pentru înnoirea actelor de identitate. În România, starea de alertă s-a încheiat începând cu data de 9 martie 2022. 

Ce riscă românii care nu își schimbă actele de identitate expirate în timpul stării de alertă

Deși actele de identitate expirate în timpul stării de alertă au mai avut o valabilitate de încă trei luni de la ridicarea restricțiilor, autoritățile i-au sfătuit pe cetățeni să meargă din timp să realizeze preschimbare documentelor, tocmai pentru a nu se forma cozi.

Citeste si: Înscrieri Bacalaureat 2022. Ce acte îți trebuie să te înscrii la examenul de Bac 2022

În cazul în care românii nu își schimbă actele de identitate expirate în cei doi ani de pandemie și vor circula cu documente care nu mai sunt valabile, vor suporta consecințele și vor fi nevoiți să plătească amenzi contravenționale. Este foarte important de precizat faptul că românii mai au la dispoziție câteva zile pentru a-și reînnoi actele de identitate.

Citeste si: ,,E trist să te trezești și să vezi mesaje de condoleanțe!” Karmen, fiica lui Adrian Minune a reacționat dur, după ce s-a zvonit că Florin Salam ar fi murit- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

„Potrivit Legii 55/ 2020, care reglementa starea de alertă, reglementa și acest aspect, respectiv de la data la care încetează starea de alertă, cetățenii au la dispoziție o perioadă de 90 de zile în care își pot reînnoi actele de identitate.

Dacă în cele 90 de zile nu și le reînnoiesc, aceștia sigur că vor fi amendați. Amenzile nu sunt foarte mari, dar având în vedere faptul că din 10 martie a încetat starea de alertă, deci din data de 10 martie ei au la dispoziție 90 de zile.

Încă sunt în acest termen.(...) Mulți cetățeni poate că nu știu acest aspect, că au la dispoziție 90 de zile de la data încetării stării de alertă să își reînnoiască actele de identitate”, a explicat avocata Crina Radu, pentru WOWbiz.ro.

 

Ce riscă românii care nu își schimbă actele de identitate expirate în pandemie. Un avocat explică care sunt consecințele | EXCLUSIV

Carte de identitate

[Sursa foto: Facebook]

Care sunt actele necesare pentru schimbarea buletinului

În prezent, cetățenii își pot schimba actul de identitate în momentul în care acestea au expirat dacă depun următoarele acte:

 • O cerere tip de eliberare a actului de identitate, se va semna doar în fața lucrătorului de la ghișeu de către solicitant (se listează pe o singură foaie A4, față-verso sau se obține de la birourile de evidență și aceasta se completează cu majuscule);
 • Actul de identitate şi cartea de alegător dacă este cazul;
 • Certificatul de naştere în original şi copie;
 • Certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soţului supravieţuitor în original și copie;
 • Hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă/ certificatul de divorţ și convenția privind încredințarea minorului, în cazul persoanelor divorțate, în original şi copie;
 • Certificatul de deces al soţului/soţiei decedat/decedate, în cazul soţului supravieţuitor în original si copie;
 • Certificatele de naştere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, în original si copie;
 • Documentele cu care se face dovada adresei de domiciliu în original şi copie (sau extras de carte funciară emis cu cel mult 30 zile înainte de data depunerii cererii);
 • Chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate în valoare de 7 Lei.

 Actele de identitate se eliberează în termen de 30 de zile, durată ce se mai poate prelungi cu alte 15 zile. În general, autoritățile locale anunță un termen de aproximativ 10 zile pentru eliberarea cărților de identitate, în cazul în care nu apar alte probleme.

Când expiră și când se schimbă cărțile de identitate din România

În țara noastră, actele de identitate au o durată de valabilitate diferită, în funcție de mai multe intervale de vârstă.

Citeste si: Care este cel de-al doilea prenume al lui Dani Oțil? Chiar soția l-a dat de gol

Mai exact, cărțile de identitate din România sunt valabile astfel:

 • 4 ani pentru persoanele cu o vrâstă cuprinsă între 14 și 18 ani;
 • 7 ani pentru persoanele cu o vârstă cuprinsă între 18 și 25 de ani;
 • După împlinirea vârstei de 25 de ani, durata de valabilitate a cărților de identitate este de 10 ani;
 • După împlinirea vârstei de 55 de ani, cartea de identitate are valabilitate nelimitată.

Totuși, românii trebuie să țină cont de faptul că actul de identitate trebuie să mai fie schimbat și în alte condiții, pe lângă expirarea la limita de vârstă. Se mai schimbă actul de identitate la schimbare domiciliului sau odată cu schimbarea stării civile.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Evaluarea Națională 2022. Când încep înscrierile la Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VIII-a

"Este un contract verbal" Cum a reușit Carla's Dreams să își convingă iubitele să nu îi dezvăluie identitatea

Modele de subiecte Geografie Bacalaureat 2022. Teste de antrenament pentru elevii clasei a XII-a

7 zodii vor depăși greutățile începând cu noaptea aceasta. Gemeni, Pești…

DOLIU fără margini! A MURIT un mare actor. A făcut fericiţi milioane de români

Ce se întâmplă cu Florin Salam, de fapt! Cât de bolnav este artistul

Familia Biden își rotunjește conturile cu bani din România. „Dosar” cu multe nume sonore

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies