
In articol:
- Cum să pregătești masa de Paște în 2022
- Aperitive pentru masa de Paște
- Ouă umplute cu cremă de brânză
- Rulouri de şuncă
- Rulada de caşcaval cu măsline
- Felul principal
- Friptura de miel
- Garnitura pentru masa de Paște
- Conopidă, praz și broccoli la cuptor cu brânză
- Deserturi delicioase
- Rețetă de pască fără aluat
- Rețetă de cozonac pufos
Masa de Paște este prilejul ca toată familia să se adune la un loc și să se bucure de delicioasele preparate pascale. Iată ce să pregătești pentru masa de Paște! Urmărește rețetele de mai jos pentru inspirație!
Cum să pregătești masa de Paște în 2022
Până la gătitul preparatelor specific, este important ca masa de Paște să fie pregătită și aranjată cqt mai frumos pentru primirea musafirilor. Decorul mesei de Paște este ceea ce sare în ochi prima dată, iar de aceea trebuie să fie ca la carte. Iată cum să pregătești masa de Paște în 2022!
În primul rând, folosește culori vii, de primăvară precum galben, roz sau verde. Alege decoratiunile și fața de masă în culori care să exprime veselie și optimism. Un sfat de ajutor este să nu omiți să pui pe masă o vază cu florile tale preferate! Cu siguranță vor împrospăta atmosfera!
Coșul cu ouă colorate trebuie să fie nelipsit de pe masa de Paște, distanța optimă între invitați la masă să fie de 40-50 cm, lucru de luat în considerare atunci când aranjați farfuriile și tacâmurile.
Tacâmurile trebuie să fie așezate astfel: furculițele la stânga farfuriei, aranjate de la exterior spre interior în ordinea în care vor fi folosite, cuțitele la dreapta farfuriei, cu partea ascuțită orientată spre farfurie, iar lingura tot la dreapta farfuriei, cel mai în exterior.
Vesela constă, de obicei, dintr-o farfurie de bază, lată, cu diametrul de aproximativ 28 de centimetri, pe care veți plasa celelalte farfurii. Această farfurie va rămâne în permanență pe masă.
Citeste si: Ce preț are carnea de miel în 2022. Este unul dintre ingredientele principale din masa de Paște
Aperitive pentru masa de Paște
Dacă vrei să-ți impresionezi musafirii la masa pascală, iată cele mai gustoase rețete de aperitive pentru masa de Paște cu care nu ai cum să dai greș!
Ouă umplute cu cremă de brânză
Ingrediente
- 10 ouă fierte tari
- 400 g cremă de brânză
- 4 linguri maioneză
- sare
- piper
Mod de preparare
Ouăle fierte le tăiem în două şi scoatem albuşurile.Gălbenuşurile le zdrobim bine şi le amestecăm cu cremele de brânză şi maioneză.Condimentăm după gust cu sare şi piper. Umplem ouăle cu compoziţia obţinută. Se pot decora cu verdeaţa proaspătă.
Rulouri de şuncă
Ingrediente
- muşchi file
- şuncă presată
- cremă de brânză de vaci
- mărar verde
- unt, muştar
- sare, piper alb după gust
Mod de preparare
La circa 300 g brânză punem 2 linguriţe unt, 1 linguriţă muştar, 1 lingură mărar verde sau uscat, sare, piper alb măcinat după gust şi amestecăm până se omogenizează. Pe fiecare felie de şuncă şi muschi punem din compoziţia de cremă de brânză.
Pe latura mică a fiecărei felii unsă cu crema de brânză aşezăm câte o fâşie de castravete, tăind capetele acestuia dacă este mai lungă. Rulăm feliile de şuncă astfel umplute şi le dăm la rece pentru circa 20-30 minute. Rulourile de şuncă se taie în 4-5 bucăţi cu un cuţit bine ascuţit, se aşează pe un platou şi se servesc.
Rulada de caşcaval cu măsline
Ingrediente
- 150 gr caşcaval,
- 15 măsline negre fără sâmburi
Mod de preparare
Caşcavalul tăiat felii se pune într-un vas pe bain-marie şi se amestecă până se topeşte complet.Se întinde 1 folie de aluminiu şi 2 bucăţi de folie alimentară, suprapuse una peste alta. Aşezăm caşcavalul pe folia alimentară şi cu ajutorul unei linguri întindem în formă dreptunghiulară, cca 5 mm grosime. Adăugăm măslinele mărunţite pe toată suprafaţă şi rulăm strâns. Învelim ruladă în folie alimentară, folia de aluminiu şi o strângem bine la capete.
Felul principal
Pentru felul principal la masa de Paște, cea mai gustoasă și delicioasă variantă este friptura de miel. Iată cum să prepari cea mai fragedă friptură de miel pentru Paște 2022!
Friptura de miel
Ingrediente
- o pulpă de miel de 2-2,5 kg;
- câțiva căței mari de usturoi;
- un pahar mare de vin alb;
- apă;
- 50 ml de ulei de măsline;
- rozmarin;
- măghiran proaspăt;
- sare și piper
Mod de preparare
În primul rând, carnea de miel trebuie spălată, curățată de grăsime foarte bine și uscată cu un șervețel.
Carnea trebuie lăsată la marinat intr-un amestec de condimente, ulei de masline si zeamă de lămâie. Ideal este ca ea să fie ținută la marinat pentru cel puțin 12 ore sau cel mai bine 24 de ore.
Pulpa trebuie înțepată adânc cu un cuțit din loc în loc, pe ambele părți. Apoi, introdu usturoiul în găurile formate cu cuțitul.
Pulpa de miel trebuie unsă cu ulei de măsline, condimentată cu sare și piper și așezată într-o tavă unsă cu câteva linguri de ulei.
Citeste si: Paște 2022. Cum să gătești friptura de miel perfectă
Vinul trebuie turnat împreună cu apă călduță iar carnea trebuie pigmentată cu câteva ace de rozmarin proaspăt și câteva frunze de maghiran.
La final, acoperiți tava în care ați pus bucata de carne de miel și intruceți-o în cuptorul preîncălzit la 200 de grade.
Ce să pregătești pentru masa de Paște. 7 rețete la modă în 2022
Garnitura pentru masa de Paște
Dacă nu ai idee cu ce să servești friptura de Paște, încearcă conopidă, praz și broccoli la cuptor cu brânză! Iată cum se pregătește garnitura și de ce ingrediente ai nevoie!
Conopidă, praz și broccoli la cuptor cu brânză
Ingrediente
- 1 conopidă mare, tăiată în buchețele
- 1 căpățână de broccoli, tăiată în buchețele
- 50g de unt, plus mai mult pentru a găti prazul
- 1 praz mic tăiat felii
- 500 ml de lapte
- 4 linguri de făină
- 200g brânză Cheddar rasă
- 6 linguri de pesmet proaspăt
- sare și piper
Mod de preparare
Preîncinge cuptorul la 220C. Gătește conopida și broccoli în apă clocotită timp de 5-6 minute, până se înmoaie. Scurge bine și răstoarnă-le într-o tavă adâncă de copt.
Se topește o bucată de unt într-o tigaie și se prăjește prazul timp de 3-4 minute, amestecând frecvent, până se înmoaie. Aranjează-le în farfurie împreună cu buchețelele.
Încălzește laptele, făina și untul într-o cratiță la foc mediu, bătând constant până când sosul ajunge la fierbere și se îngroașă. Redu focul și bate la foc mic timp de 1-2 minute. Se ia de pe foc, se adaugă 150 g de brânză rasă și se condimentează după gust.
Se toarnă sosul peste legume și se presară pesmetul și restul de brânză. Coaceți la cuptor timp de 20 de minute sau până când partea de sus este aurie.
Deserturi delicioase
Cele mai potrivite deserturi pentru masa de Paște sunt, bineînțeles, pasca și cozonacul. Iată cum să faci cea mai bună pască și cel mai pufos cozonac cu care să-ți încânți musafirii!
Rețetă de pască fără aluat
Ingrediente
- 750 g brânză grasă de vaci bine stoarsă
- 400 g de smântână grasă cu 25% grăsime
- 20 g zahăr vanilat (2 plicuri)
- Un praf de sare
- 6 ouă
- 2 gălbenușuri
- 200 g de unt cu minim 80% grăsime la temperatura camerei
- 150-200 g de zahăr tos
- 50 g faină albă tip 000
- 50 g de griș de grâu
- 100 g stafide (Opțional)
- coaja rasă de la o portocală/lămâie
Mod de preparare
Citeste si: Buna Vestire 2023. Este mare păcat dacă faci aceste lucruri!- stirilekanald.ro
Prima dată, preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius. Dăm portocala pe răzătoarea cu ochiuri mici. Amestecăm grișul cu făina. Tapetăm cu hârtie de copt fundul detașabil al unei forme cu dimensiunea de 24-26 cm diametru. Într-un castron punem brânza cu zahărul, zahărul vanilat, praful de sare și amestecăm ușor din când în când până se topește zahărul.
Adăugăm ouăle întregi, gălbenușurile, smântâna, coaja de portocală/lămâie și amestecăm. Încorporăm stafidele și amestecul de făină cu griș și omogenizăm cu ajutorul unui tel. Lăsăm pentru 10 minute deoparte. Adăugăm și untul topit și omogenizăm. Turnăm în tavă. Dăm la cuptor pentru 40 de minute.
Citeste si: Paște 2022. Rețetă tradițională de pască de Paști
După coacere o scoatem pe un grătar și o lăsăm să se tempereze pentru 10 minute în tava în care s-a copt. Îndepărtăm marginea și o lăsăm să se răcească complet. Dacă cumva este prinsă de marginea tăvii, o desfacem ușor cu ajutorul unui cuțit cu lama subțire și îngustă. O lăsăm să se răcească complet. La final, puteti pudra pasca fără aluat cu zahăr pudră și este gata de servit!
Ce să pregătești pentru masa de Paște. 7 rețete la modă în 2022
Rețetă de cozonac pufos
Ingrediente
Pentru aluat:
- 1 kg de făină
- 360 ml lapte
- 200 g unt topit (cel puțin 80% grăsime)
- 200 g zahăr
- 14 g drojdie deshidratată
- 2 ouă întregi
- 7 gălbenușuri (unul va fi folosit pentru decor)
- 1 praf de sare arome după gust (vanilie, portocală, migdale etc.)
Pentru umplutură:
- 100 g cacao
- 500 g miez de nucă fărămițat
- 50 g zahăr
- 1 albuș
- câteva linguri de lapte
Mod de preparare
Laptele, zahărul și esența sau esențele se dau în clocot. Amestecul se dă apoi deoparte și se lasă să se răcească, până devine călduț.
Separat, gălbenușurile, oul și sarea se bat. Untul topit, laptele călduț, ouăle și gălbenușurile bătute se amestecă. Ulterior, se adaugă făina și drojdia.
Se pune totul în aluatul de pâine și se lasă la frământat timp de 15 minute.
Între timp, se prepară crema. Se amestecă nuca măcinată, pudra de cacao, zahărul, albușul și câteva linguri de lapte pentru a forma o cremă.
Se împarte aluatul în șase părți separate. Acestea se ung cu puțin ulei și se așază într-un vas uns la rândul lui cu ulei. Se lasă într-un loc cald, pentru a crește. După o oră și jumătate, aluatul ar trebui să fie crescut.
Fiecare bucățică de aluat se întinde bine pe blatul de lucru. Se pune crema de nucă și cacao pe patru bucăți întinse de aluat, și se rulează sul. Pe cele două rămase se pun stafide, înainte să fie și ele rulate. Ulterior, se împletesc doi cozonaci din câte două suluri cu cacao și un sul cu stafide. Fiecare se așază în tave de chec tapetate cu hărtie de copt.
Se lasă cozonacii pregătiți la crescut din nou, până ajung aproape de înălțimea tavei. Cei doi cozonaci se ung un amestec de apă și gălbenuș bătut.
Se coc la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, căldură de jos și de sus și se lasă până se rumenește puțin. Pentru a nu se arde, se acoperă cu o hârtie de copt când începe să se rumenească. Se lasă înapoi la cuptor până trec 50 de minute. Cozonacul copt se scoate din formă după 5 minute. Se lasă la răcit pe un grilaj de bucătărie, culcat pe o parte. Se taie doar când este răcit complet.
Ce să pregătești pentru masa de Paște. 7 rețete la modă în 2022