Ce să verifici înainte să te urci la volan: 5 lucruri importante

Autor: Clara Ionescu

Când vine vorba de verificarea tehnică a unui autoturism, puține lucruri sunt la fel de eficiente și sigure precum inspecția unui profesionist din domeniu. Asta pentru că atelierele de reparații auto sunt dotate cu toate echipamentele de care au nevoie pentru e emite diagnostice precise și complete asupra stării tehnice a unui vehicul, iar mecanicii care lucrează acolo sunt instruiți și pregătiți să găsească rapid soluțiile potrivite pentru orice problemă.

Un atelier profesionist va folosi elevatoare auto pentru a ridica vehiculul tău la o înălțime confortabilă, astfel încât să-i poată face acestuia o inspecție temeinică, reducând drastic posibilitatea erorii umane în acest proces. De asemenea, atelierele de reparații profesionale utilizează echipamente vulcanizare de cea mai bună calitate pentru a efectua reglaje de finețe asupra direcției, roților, precum și asupra altor componente ale sistemului de rulare al automobilului, contribuind la o manevrabilitate și o stabilitate crescută a acesteia.

Astfel, atunci când apelezi la ajutorul unui expert, vei avea întotdeauna garanția că ai făcut tot ce ți-a stat în puteri pentru a te asigura că tu și pasagerii din autoturismul tău vă aflați în siguranță atunci când circulați pe șosea. Acestea fiind spuse, e important să ai în vedere și faptul că nu toate verificările asupra mașinii tale trebuie făcute întotdeauna de un expert cu atestat de mecanic auto.

Există o serie de verificări pe care le poți efectua singur și care îți vor economisi mult timp și multe drumuri în service. Iată care sunt acestea:

1. Nivelul uleiului de motor

Uleiul de motor este foarte important pentru că acesta joacă un rol important în reducerea temperaturii motorului, împiedicând supraîncălzirea acestuia. Sigur, cu toții știm că uleiul trebuie verificat ocazional și mulți dintre noi o și facem, însă acest lucru ar trebui să devină un obicei, pentru că este foarte important.

Verificarea nivelului uleiului de motor se face cu ajutorul tijei sau jojei  (aceasta este de obicei colorată în alb sau galben). Tija de ulei trebuie scoasă din locașul ei și ștearsă cu un prosop înainte de verificare. Dacă nivelul uleiului este sub marcajul inferior al acesteia, atunci va trebui să completezi rezervorul cu ulei, însă fără a depăși nivelul maxim marcat pe tijă.

Citeste si: De ce s-au despărțit Cristina Belciu de Cristian Boureanu: „E ceva ce nicio femeie nu ar trebui să accepte”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

2. Luminile

Fie că vorbim despre faruri, stopuri sau semnalizatoare, sistemul de lumini al unui vehicul joacă un rol esențial în siguranța vehiculului pe șosea, motiv pentru care este foarte important să fie verificat cât mai des cu putință și în special înainte de un drum lung. Această operațiune este un destul de simplă, însă dacă vrei să o finalizezi cât mai repede, atunci poate fi o idee bună să apelezi la ajutorul unei alte persoane care să îți confirme buna funcționare a fiecărei componente de iluminare în parte.

3. Presiunea roților

Deși în cazul drumurilor scurte, prin oraș, poate fi suficientă o verificare vizuală a anvelopelor, în cazul drumurilor mai lungi e foarte important să verifici presiunea fiecărei roți în parte. Schimbările de vreme și temperatura de afară sunt factori ce pot afecta destul de mult nivelul de presiune a aerului din roți, lucru care, la rândul său, va afecta consumul de combustibil al unui vehicul, precum și longevitatea anvelopelor.

4. Gradul de uzură al anvelopelor

Uzura diferențiată a anvelopelor poate avea numeroase efecte neplăcute asupra conducerii unui vehicul, afectând manevrabilitatea și stabilitatea acestuia pe șosea, precum și distanța de frânare în cazul unor situații neprevăzute. Tocmai de aceea, e important să te asiguri anvelopele mașinii tale nu sunt supuse unei uzuri inegale, întrucât acest lucru le poate afecta foarte mult aderența la șosea, în special în condiții de ploaie sau ninsori.

5. Sistemul de curățare al parbrizului și lunetei

Vizibilitatea este unul dintre cei mai importanți factori ai siguranței în trafic, motiv pentru care este esențial să te asiguri că parbrizul și luneta mașinii sunt și pot fi menținute curate înainte de a pleca la drum și pe tot parcursul deplasării. Din acest motiv, trebuie să verifici buna funcționare a tuturor ștergătoarelor, dar și a sistemului de curățare, completând lichid atunci când este necesar.

Acesta e un lucru care este deseori trecut cu vederea, multe persoane verificând ștergătoarele, dar nu și sistemul de curățare. În cazul unei ploi, de exemplu, ștergătoarele vor fi eficiente în asigurarea vizibilității. Cu toate acestea, există numeroase situații în care ștergătoarele nu pot elimina murdăria fără sistemul de curățare, cum ar fi împroșcarea cu noroi sau alte substanțe opace, afectând foarte mult vizibilitatea șoferului.

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Asia Express 2022 devine America Express 2022. Cine sunt concurenții din sezonul cinci

Horoscop chinezesc 19 mai 2022. Află ce îți rezervă astrele pentru ziua de joi

Horoscop chinezesc 20 mai 2022. Află ce îți rezervă astrele pentru ziua de vineri

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Vladimir Putin a dat ORDINUL FINAL! Se întâmplă mâine, 21 mai (SURSE)

Iulia Vântur a îmbrăcat rochia de mireasă: „O să vă ținem la curent”

Vestea cea mare pentru angajați! Transparență totală privind datele de muncă. Legea a fost promulgată azi

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies