Ce salariu are, de fapt, un preot cu parohie la o biserică din București

Meseria de preot este, adeseori, văzută ca fiind una cât se poate de rentabilă, miturile urbane și glumele pe seama salariilor obținute de cei care au har și conduc o parohie fiind nenumărate în spațiul public.

Distribuie pe:

Autor: Calin Perian

Salariu Preot
Ce salariu are un preot


In articol:

Dar, ce salariu are, de fapt, un preot cu parohie la o biserică din București? Iar rezultatele nu par să fie chiar extraordinare, sumele încasate fiind cu mult mai mici decât s-ar putea crede.

Citeste si: 8 lucruri pe care nu trebuie să le faci de Sfânta Maria Mică

Citeste si: Situație de-a râsul-plânsul! Un preot sfințește undițe cu apă și busuioc, într-un garaj! Imaginile au ajuns virale

Citeste si: Ce înseamnă, de fapt, când există cruce neagră în calendarul ortodox

Citeste si: Bomba despre pensii şi pensionari. Atenţie! Acuzații de abuzuri la Guvern - evz.ro

Evident, de la început, așa cum se petrece în orice instituție sau companie, când vine vorba de venituri trebuie adusă în discuție și ierarhia. Astfel, la momentul terminării Facultății de Teologie, în fericitul caz în care i se încredințează o parohie – cu atât mai mult în București – un preot tânăr nu poate spera la mai mult de 2000 de lei, net, lunar. Odată cu înaintarea în vârstă însă, preotul poate ajunge și la 3000 de lei.

Salariu Preot
Preotii cu parohie in Bucuresti sunt platiti la fel ca cei din, de exemplu, Timisoara

Cu toate acestea, dacă are har, talent și reușește să înainteze în ierarhia Bisericii Ortodoxe Române, salariul său va crește, proporțional. Astfel, un episcop poate ajunge la 5000 de lei, net, lunar, un mitropolit la 8000, iar Patriarhul încasează 8.000 de lei.

Ce sunt contribuțiile banești pentru parohie?

E adevărat, de fiecare dată se ridică în discuțiile cu privire la salariul preoților contribuția bănească a enoriașilor, adeseori afișate chiar îăn Biserică pentru diferite slube. În realitate, contribuțiile despre care vorbim sunt doar ajutoare bănești oferte de credincioși parohiei pentru care trebuie să primească și o chitanță, iar preoții și personalul clerical nu pot pretinde nicio sumă suplimentară, indiferent de slujba care le este cerută, ei riscând să își piardă parohia. Contribuțiile despre care vorbim sunt, cel puțin în teorie, dedicate întreținerii parohiei, ajutorării celor în nevoie, în caz contrar, conform declațiilor purtătorului de cuvând al Bisericii Ortodoxe Române, preoții riscă excluderea. “Sunt sancţiuni care merg de la simpla mustrare, apoi verificări periodice, se ajunge la mutarea disciplinară din parohie a preotului respectiv sau, în cazurile extreme, care presupun multe greşeli acumulate în timp  – caterisirea” – a precizat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române.

Când va crește salariul pentru preoți

De remarcat că Legea salarizării unitare prevede majorări de salarii pentru personalul clerical. Acestea au început deja să fie aplicate de la începututul anului 2018 și vor continua până în 2022. De altfel, conform acestei legi, până în anul 2022, un preot debutant cu studii superioare va primi 3.700 de lei brut. Un preot cu gradul II și studii superioare va primi 3.900 de lei, în timp ce un preot definitiv cu studii medii va primi 3.650 de lei brut.

 

 

Galerie foto 
Citește și:

Akebono de la Puterea Dragostei, adevărul despre bătaie. Ce nu s-a văzut la televizor: „El s-a bazat că...”

Fratele lui Florin Salan a fost adus acasă. Primele imagini cu sicriul în care se află trupul neînsuflețit

Horia Moculescu, detalii după ce și-a făcut testul COVID-19! „Am avut toate simptomele specifice”

Veronica Măgureanu, reacție șocantă după ce a lovit cu mașina un cioban! "Nu am ceva pe conștiință!"

Bogdan de la Ploiești, colaborare bombă cu o ispită exotică! Video

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies