Ce sărbătorim de Dragobete! Vezi ce NU trebuie să faci pe 24 februarie, dacă vrei să ai parte de iubire anul acesta

Ce sărbătorim de Dragobete! Tadiții pe care trebuie să le respecți cu sfințenie pe 24 februarie 2021.

Ce sărbătorim de Dragobete
Autor: Elena Popescu

In articol:

Ce sărbătorim de Dragobete! Vezi ce NU trebuie să faci pe 24 februarie, dacă vrei să ai parte de iubire tot anul. Tradiții și superstiții de ziua românească a iubirii.

După 1990, românii au importat din Vestul Europei Valentine's Day, sărbătorită pe 14 februarie și considerată Ziua Îndrăgostiților. Au existat însă și contestări ale acestei datini, unele persoane acordând o importanță mai mare păstrării tradițiilor autohtone și, implicit, sărbătorirea zilei de Dragobete la 24 februarie în locul acesteia.

Ce sărbătorim de Dragobete!

În ziua de Dragobete sărbătorim natura, iubirea, renașterea, dar și fertilitatea. Dragobete este ziua iubirii la români și se celebrează în fiecare an la data de 24 februarie.

Citeste si: Felicitări Dragobete, 24 februarie 2021! Cele mai frumoase felicitări virtuale pentru persoana iubită FOTO

Se spune că, de Dragobete, anumite cuvinte rostite pe un anumit ton, au puterea de a aprinde dragostea și a o păstra vie pentru tot anul.

Cuvintele nu trebuie auzite decât de ființa iubită, altfel puterea lor dispare. Printre șoapte trebuie să se regăsească negreșit aproape, dor, dragoste, drag, dulce, farmec, fior, inimă, iubire, înger, lin, lumină, rugăciune și inevitabil prenumele ființei iubite.

Citeste si: Cine este Dragobete! Semnificația și importanța zilei de 24 februarie- Sărbătoarea românească a iubirii

Ce sărbătorim de Dragobete
Ce sărbătorim de Dragobete[Sursa foto: PixaBay]

Dragobete 2021. Ce NU trebuie să faci pe 24 februarie 

Este, de asemenea, obligatoriu ca de Dragobete bărbații să se afle în relații cordiale cu persoanele de sex feminin.

Lucrările câmpului, țesutul, cusutul, treburile grele ale gospodăriei nu sunt permise de Dragobete. În schimb, curățenia este permisă, fiind considerată aducătoare de spor și prospețime.

Citeste si: El este poliţistul argeşean care l-a trântit la pământ pe bătrânul care a murit sufocat. Trecutul său este unul controversat- bzi.ro

Nu ai voie nici să plângi în ziua de Dragobete. Se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri și supărări în lunile care vor urma.

Nu se sacrifică animale pentru că astfel s-ar strica rostul împerecherilor.

În această zi, nu se coase și nu se lucrează la câmp și se face curățenie generală în casă, pentru ca tot ce urmează să fie cu spor.

Bărbații nu au voie să necăjească femeile și nici să se angajeze în gâlcevi căci astfel îi aștepta o primăvară cu ghinion și un an deloc prielnic. Atât baieții, cât și fetele au datoria de a se veseli de Dragobete pentru a avea parte de iubire întreg anul.

Dacă nu respecți sărbătoarea de Dragobete, ouăle se vor strica sub cloști și nu vor scoate pui.

Nu trebuie să te cerți cu soția în casă și nici cu o altă femeie, că-ți va merge rău.

Citeste si: Superstiții Dragobete 2021. Ce tradiții se respectă pe 24 februarie de sărbătoarea românească a iubirii

Ce sărbătorim de Dragobete
Ce sărbătorim de Dragobete[Sursa foto: PixaBay]

Cine este Dragobete

Dragobete este considerat în tradiția românească un zeu al iubirii, precum Cupidon în mitologia romană sau Eros în mitologia greacă.

Un alt nume al său era Năvalnicul, fiind perceput că un fecior frumos și iubăreț nevoie mare, care le face pe tinerele fete să-și piardă mințile. Un fel de Zburător metamorfozat apoi de Maica Domnului într-o floare. Legenda Dragobetelui spune că acesta s-a numit inițial Dragomir, simbolizând zeul iubirii, fiind considerat copilul Babei Dochia.

Citeste si: Dragobete 2021, tradiții și obiceiuri. Sărbătoarea românească a iubirii- 24 februarie

O altă legendă spune că Baba Dochia avea un fiu pe nume Dragobete.Acesta s-a îndrăgostit într-o zi de o tânără frumoasă și s-a căsătorit cu ea, fără acordul mamei sale.

Baba Dochia s-a răzbunat pe nora ei și a trimis-o într-o zi de iarnă rece să spele un ghem de lână neagră, zicându-i: „Du-te la pârâu şi spală acest ghem, să te întorci acasă abia când acesta devine alb şi curat!”.

Nora s-a dus la pârâu și încearca de ore bune să albească ghemul, dar nu reușea. La un moment dat au început să îi sângereze degetele de la frig, dar nu putea să se întoarcă acasă până nu albea ghemul. Lui Iisus Hristos i s-a făcut milă de fată și i-a dat o floare roșie cu care să spele lâna. Astfel, fata a reușit să albească lâna.

Fericită, aceasta a plecat spre casă, dar soacra sa, auzind povestea fetei, a acuzat-o că acela ce i-a dat floarea nu era un simplu prieten. Fata l-a numit Mărţişor pe acesta, nerecunoscându-l pe Iisus Hristos.

Auzind acestea, Baba Dochia a plecat cu turma de oi pe munte, fiind convinsă că a venit primăvara, căci altfel fata nu avea de unde să aibă floarea. Pe parcursul călătoriei sale, şi-a scos, rând pe rând, cele doisprezece cojoace pe care le purta, până a rămas fără nici unul. Însă vremea s-a schimbat. Pe cât de frumos fusese la începutul zilei, pe atât de urât se făcuse acum.
Ningea şi totul începuse să înghețe. Dochia a îngheţat împreună cu oile sale, transformându-se, conform legendei, în stană de piatră.

Sărbătoarea populară a iubirii, Dragobetele, este celebrată în fiecare an la 24 februarie, de români. Pe de altă parte, data de 24 februarie marchează şi începutul anului agricol, momentul în care întreaga natură renaşte.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cine este Dragobete! Semnificația și importanța zilei de 24 februarie - Sărbătoarea românească a iubirii

Superstiții și obiceiuri de Dragobete 2021. Ce tradiții se respectă pe 24 februarie de sărbătoarea românească a iubirii

Dragobete 2021, tradiții și obiceiuri. Sărbătoarea românească a iubirii - 24 februarie

Horoscop Zilnic Marți 20 Aprilie 2021: Gemenii vor reuși să își rezolve o problemă financiară, Scorpionii vor avea parte de o zi foarte bună

Denise Rifai a fost cerută în căsătorie. Prezentatoarea aruncă bomba: Îmi doresc copii

CUTREMUR IN SHOWBIZ! De cine ar fi indragostit acum Cătălin Măruță. Probleme mari pentru Andra

Istoria secretă. Filmul pentru care Ceaușescu a interzis-o pe Margareta Pâslaru

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies