Ce se ascunde în spatele controversatei decizii luate de Guvern

Articolul 7 din Ordonanța Militară numărul 8 din 9 aprilie are o prevedere interesantă în ceea ce privește producția agricolă românească.

Autor: D.A.

In articol:

Pe timpul stării de urgență este interzis exportul din România a mai multor produse, printre care și grâul. Această prevedere, luată în premieră de un stat din Uniunea Europeană, ar putea să aibă efecte importante pe piața mondială și va afecta destul de dur statele al căror principal furnizor era România, din Africa, Asia și Orientul Mijlociu.

Ludovic Orban a fost întrebat, la postul public de televiziune, despre posibilitatea de a opri exportul de grâu. Premierul s-a arătat în favoarea unei astfel de decizii:

„Da, cel puţin la grâu, pentru că în luna martie au fost nişte cifre de export neaşteptate. S-au exportat sute de mii, aproape 700.000 de tone de grâu, din cauza faptului că a crescut preţul şi este o cerere mare. Noi nu ne putem permite să lipsim România de cantităţile de grâu necesare pentru asigurarea consumului zilnic până la recoltă”, a spus șeful Executivului.

La câteva ore după anunțul făcut de premierul României, Marcel Vela a anunțat la televizor conținutul Ordonanței Militare numărul 8, la care în articol 7 era prevăzută tocmai o astfel de restricție pentru următoarele alimente.

„Pe perioada stării de urgență se suspendă și se interzice exportul pentru următoarele produse agroalimentare: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, floarea soarelui, ulei de semințe, zahăr, produse de

brutărie, de patiserie, biscuiți, turte sau alte reziduri solide rezultate din produsele din domeniul cerealelor sau de panificație”, a anunțat ministrul de Interne, Marcel Vela.

Citeste si: Cine a fost Alexandru Arșinel! Ce s-a întâmplat cu marele actor- kfetele.ro

Citeste si: Biografia marelui actor Alexandru Arșinel. A fost actor de teatru și film și a avut numeroase premii, medalii, ordine- bzi.ro

Și acum vine bomba....Măsura, una simbolică

Decizia României vine în contextul în care cei de la ONU au avertizat țările să evite politicile „protecționiste” în ceea ce privește alimentele. Asta într-un raport în care se estimează că numărul oamenilor care suferă de foame s-ar putea dubla în câteva luni din cauza efectelor devastatoare ale pandemiei.

Primele țări care au impus deja limite cu privire la cereale sunt Rusia și Kazahstan. Reglementările sunt însă relaxate și astfel cele două state ex-sovietice încă mai exportă grâne. România va permite însă vânzarea cerealelor în interiorul UE. Dar numai după ce va fi solicitat un document prin care să ateste că marfa nu este destinată pentru export, arată Guvernul.

Cei de la Bloomberg apreciază însă că măsura luată de România pare mai degrabă o măsură simbolică. Asta pentru că țara noastră, care este al doilea cel mai mare producător de grâu din UE, a vândut mare parte din recoltă, până în acest moment al sezonului agricol.

Ar fi vorba de peste 90% din grâul prevăzut la export în afara UE, precizează UkrAgroConsult, o firmă care oferă servicii de consultanță în sectorul agricol, pentru sursa citată. Astfel, restricția impusă de România afectează mai puțin de 1% din exportul total al UE.

Totuşi, decizia este în mare măsură simbolică, apreciază Bloomberg. România, al doilea exportator de grâu din UE, a recoltat deja şi a vândut mare parte din recoltă în acest moment al sezonului agricol, notează Fanatik.ro. Mai puţin de 1% din exporturile UE vor fi afectate, conform estimărilor firmei UkrAgroConsult, care oferă servicii de consultanţă pentru sectorul agricol.

În sezonul care a început în iulie 2019, România a livrat deja peste 90% din grâul prevăzut să fie exportat în afara UE, conform datelor UkrAgroConsult.

Reputația României de „grânar al Europei” este un pic exagerată în zilele noastre, dar țara noastră reprezintă însă un jucător important pe piața agroalimentară din regiune. Astfel, noi exportăm în mod regulat un număr impresionant de tone de cereale către țările din Nordul Africii și Orientul Mijlociu.

Cine este clientul nostru favorit

Principalul client al grânelor românești este Egiptul, care în acest sezon (iunie 2019 – prezent) a primit peste 750.000 de tone de grâu românesc. Pe locul doi se află Iordania (500.000 de tone), în timp ce podiumul este completat de Coreea de Sud (318.000 tone), iar top cinci de Sudan (298.000 tone grâu importat din România) și Thailanda (297.000 tone grâu din țara noastră). Totodată, România este cel mai mare exportator de porumb din UE şi un mare furnizor de orz.

Interesant este că prețul la pâine a dus de multe ori la instabilitate politică în Orientul Mijlociu. Astfel, costurile ridicate ale alimentelor au fost unul dintre factorii catalizatori în ceea ce numim „Primăvara Arabă”, o serie de evenimente socio-politice care au dus la schimbări masive în Nordul Africii și Orient.

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Calendar Creștin Ortodox 30 septembrie 2022. Ce mare sărbătoare este vineri și ce cruce întâlnim în calendar

George Simion, scandal cu poliția și jandarmii, în fața Guvernului! Oamenii legii l-au condus la secție

Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației! Politicianul susține că decizia îi aparține în totalitate!

Iată soluțiile să treci peste eșecuri, dacă ești Leu, Rac sau Capricorn

Marele SECRET al lui Alexandru ARȘINEL! Nimeni nu a știut asta despre el: Era ahtiat

Cine este soția lui Alexandru Arșinel! Femeia este imobilizată la pat

Simona Halep, marele anunț după divorț. Se va întâmpla înainte de Moș Nicolae

FRF a decis soarta lui Edward Iordănescu! Anunțul făcut de directorul tehnic Mihai Stoichiță

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies