Ce se dă de pomană de Înălțarea Domnului 2023. Vezi aici ce este bine să împarți pe 25 mai

Ce se dă de pomană de Înălțarea Domnului 2023. Tradiții și obiceiuri care se respectă în fiecare an, cu ocazia aceste sărbători.

Autor: Alina Petre

In articol:

Înălțarea Domnului 2023. Află acum ce se dă de pomană pe 25 mai 2023, dar și care sunt tradițiile și obiceiurile transmise din generație în generație, pentru această zi sfântă.

Ce se dă de pomană de Înălțarea Domnului 2023

Conform Calendarului Ortodox, Înălțarea Domnului are loc la 40 de zile după Paște. Deoarece Învierea Domnului este o sărbătoare cu dată schimbătoare, așa și Înălțarea pică la o dată diferită, de la an la an.

În 2023, Înălțarea Domnului este sărbătorită de creștinii ortodocși la data de 25 mai, într-o zi de joi. Biserica Catolică sărbătorește mai devreme cu o săptămână, mai exact pe 18 mai.

Cu ocazia acestei sărbători, credincioșii se pregătesc vreme de câteva zile, pentru a da de pomană diferite alimente, dar și îmbrăcăminte sau încălțaminte.

În ziua de Înălțare, gospodinele pregătesc pachete cu alimente, pentru a da de pomană sufletelor celor adormiți. Femeile obișnuiesc să facă pâine, colaci sau plăcine, să vopsească ouă și să gătească diferite feluri.

Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament

În pachetele care se dau de pomană, oamenii pun fructe, legume, colaci, prăjituri, dulciuri, bomboane și ouă roșii. De asemenea, se pot oferi și produse de bază, precum conserve, făină, mălai sau cereale. Odată cu pachetele, se dă de pomană câte o lumânare aprinsă.

Tot de Înălțare, există obiceiul să se dea de pomană băutură. În general se oferă vin sau rachiu, dar se poate și suc sau apă, în funcție de alegerea creștinilor.

În unele zone, gospodinele pregătesc mâncare gătită, pe care o împart rudelor, vecinilor sau persoanelor nevoiașe, în prima parte a zilei.

Citește și: Înălțarea Domnului 2023: Semnificația acestei sărbători din calendarul creștin

Citeste si: „Au fost foarte multe momente urâte” Vica Blochina, copilărie de coșmar! Cum a fost umilită ani la rând fosta balerină de la Melody- kfetele.ro

Citeste si: FOTO/VIDEO- Șerpii pun stăpânire pe România! Imagini halucinante din Drobeta și Cluj, acolo unde reptilele se simt ca la ele acasă: „Șarpe de peste 150 de cm!”- stirilekanald.ro

Citeste si: Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate din viața sa. Ce a simțit când a fost adoptată de Ruxandra Ion: "Eu nu am realizat cu ce vine asta la pachet. M-am mutat în casa unor oameni pe care nu îi cunoșteam"- radioimpuls.ro

Ce se dă de pomană de Înălțarea Domnului 2023. Tradiții creștine care se respectă pe 25 mai

Ce se dă de pomană de Înălțarea Domnului 2023. Tradiții creștine care se respectă pe 25 mai

[Sursa foto: Shutterstock]

Tradiții creștine de Înălțarea Domnului 2023

 • Conform tradiției, sărbătoarea are loc în fiecare an, la 40 de zile de la Învierea Domnului, într-o zi de joi. 
 • În această zi, creștinii ortodocși merg la biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie, aprind lumânări și se roagă.
 • Înălțarea Domnului este o sărbătoare plină de tradiție și istorie. Astăzi, gospodinele vopsesc ouă pentru ultima dată în acest an. Vopseaua rămasă trebuie pusă la rădăcina unui pom.
 • De Înălțare nu se fac treburi grele la câmp sau în gospodărie.
 • În ajun de Înălțare, gospodinele agață leuștean la porți și ferestre, pentru a ține strigoii la distanță.
 • De Înălțare se vizitează mormintele celor adormiți, pentru a le aprinde lumânări.
 • Tot astăzi se împart pachete cu ouă roșii, colaci, pâine, fructe, dulciuri, oamenilor nevoiași, celor din biserică sau celor pe care îi întâlnesc pe stradă, la întoarcerea acasă.

Citește și: Rugăciune la Înălțarea Domnului 2023. Acatistul care se citește în această zi

Ce se dă de pomană de Înălțarea Domnului 2023. Tradiții creștine care se respectă pe 25 mai

Ce se dă de pomană de Înălțarea Domnului 2023. Tradiții creștine care se respectă pe 25 mai

[Sursa foto: Shutterstock]

 • De asemenea, în ziua Înălțării Domnului, oamenii se salută folosind cuvintele „Hristos s-a Înălțat!” și „Adevărat s-a Înălțat!”. În unele zone, credincioșii folosesc aceste formule timp de 10 zile.
 • De Înălțare nu se coase, nu se spală și nu se mătură.
 • În ziua de Înălțare, oamenii poartă frunze de nuc și leuștean la brâu, pentru că așa a avut și Isus Hristos când S-a înălțat la ceruri.
 • În unele regiuni ale țării se obișnuiește să se împodobească toate casele cu crenguțe de paltin.
 • De Înălțare, vitele sunt bătute cu frunze de leuștean pentru a se îngrășa și a fi sănătoase tot restul anului.

Sursa: traditii-superstitii.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Calendar Ortodox IUNIE 2023. Sărbători marcate cu cruce roșie în calendarul ortodox

Când începe Postul Sfinților Petru și Pavel 2023. Tradiții și obiceiuri românești în postul de vară

Imagini incendiare postate de Megan Fox. Apariție sexy în costum de baie. GALERIE FOTO

Cine va boteza copilul lui Theo Rose și al lui Anghel Damian: „Îl așteptăm cu bucurie”. Artista urmează să devină mamă pentru prima oară în câteva zile

O femeie a fost grațiată după 20 de ani de închisoare. Ea și-a ucis cei patru copii pe care îi avea

„Nu mai sunt șanse să ne așezăm la aceeași masă.” Flavius Nedelea a vorbit pentru prima dată, după ce el și Anamaria Prodan au mers pe drumuri separate

Fanii lui Taylor Swift au purtat scutece pentru adulți la concertul ei. Motivul șocant pentru care au recurs la acest gest

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies