
In articol:
- Ce se întâmplă cu facturile românilor, după eliminarea subvenției la energie
- Ce riscuri implică decizia Comisiei Europene
Luni, Comisia Europeană a anunțat că nu va mai prelungi măsurile de sprijin introduse anul trecut, pentru a-i proteja pe consumatorii casnici de creșterile prețurilor la energie. Decizia nu a fost privită cu ochi buni de toată lumea, însă economiștii explică de ce a fost luată această măsură și ce s-ar putea întâmpla cu facturile românilor.
Cel mai mare întrebare, în rândul populației, este legată de facturile la energie și mai ales dacă acestea vor crește odată ce încetează măsurile de ajutor. Românii sunt îngrijorați cu privire la prețurile pe care ar putea fi nevoiți să le plătească și cât de mult vor crește facturile odată ce va fi achitat tariful întreg. Pe de altă parte, economiștii sunt de părere că nu ar trebui să se instaleze panica, deoarece prețurile la energie electrică au scăzut la nivel European, fiind aproape de cele din 2019.
Citește și: Vouchere Sociale 2023: Categoriile de persoane care NU mai beneficiază de cei 250 de lei de la stat
Totodată, măsurile de ajutor au avut, încă de la bun început un caracter temporar așa că ele aveau să fie întrerupte mai devreme sau mai târziu. Aurelian Dochia este de părere că momentul este unul favorabil, având în vedere că tarifele la nivel european au scăzut și nu crede că ar trebui să existe motive de panică sau îngrijorare în rândul cetățenilor.
Energie Electrică
Ce se întâmplă cu facturile românilor, după eliminarea subvenției la energie
Economistul Aurelian Dochia a vorbit cu jurnaliștii WOWbiz.ro despre eliminarea subvențiilor implementate de Comisia Europeană anul trecut. Acesta ne-a explicat care sunt riscurile, dar și de ce momentan românii nu ar trebui să aibă motive de îngrijorare.
Tarifele la energie au scăzute în ultimele luni, iar este un moment bun pentru eliminarea subvențiilor, care oricum au fost gândite ca o măsură temporară.
"Adevărul este că în momentul de față prețurile la energie au scăzut foarte mult și în Europa și în România.
Oricum, aceste subvenții au fost o măsură cu caracter temporar. Ea așa a fost anunțată de la început și este clar că pe termen lung ar fi imposibil ca guvernele să-și asume povara plății facturilor pentru întreaga populație.
Energie Electrică
Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro
Ce riscuri implică decizia Comisiei Europene
Totodată, Aurelian Dochia atrage atenția asupra faptului că există o serie de riscuri și în această situație, însă ele pot fi ușor ameliorate de noile metode de furnizare a energiei, ce au căpătat amploare în ultimul timp.
"Sigur că există și riscuri pentru că piața energiei a cunoscut oscilații foarte mari în ultimii ani și cine știe ce se întâmplă cu piața internațională a petrolului în următoarele luni, cine știe ce se întâmplă cu furnizarea de hidroenergie, de energie eoliană, care a început să aibă o pondere importantă în furnizarea totală.
Pe de altă parte, se fac investiții în continuare și în panouri solare, deci cred că în timp lucrurile vor evolua spre bine, în sensul că prețul la energie va fi mai mic, dar pot să apară temporar perioade cu prețuri mai și oamenii să vadă facturi mai ridicate la energie, dar nu aș găsi un motiv de îngrijorare, în momentul acesta situația este favorabilă pentru a renunța la acele subvenții", a mai precizat Aurelian Dochia, pentru WOWbiz.ro.
Ai un pont WOW? Daca deții mai multe informații despre acest subiect ne poți scrie la adresa [email protected]!