
In articol:
Se pare că pensiile românilor ajung tot mai des pe lista negocierilor. Guvernul României încearcă să implementeze o reformă a întregului sistem de pensionare și, totodată, să desființeze pensiile speciale.
Recent, ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că românii vor ieși la pensie la vârsta de 65 de ani.
Citește și: Cât trebuie să plătească românii pentru a cumpăra polița RCA și 5 ani vechime în muncă?
Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament
În plus, ministrul anunță că valoarea pensiei va fi raportată la întreagă perioadă de activitate a beneficiarului și nici nu va putea să depășească salariul.
Cu toate acestea, Claudiu Năsui, vicepreședintele USR, consideră că toate aceste propuneri nu vor rezolva problemele legate de pensionare. De asemenea, el a adăugat și faptul că statul ar putea încălca această lege, așa cum s-a întâmplat și în trecut.
„Orice abordare graduală poate să însemne că doar vor să îndeplinească pe termen scurt un jalon şi pe termen lung să-şi asigure faptul că vor putea proroga termene, aşa cum au făcut-o cu nenumărate legi încălcate anual de către stat prin prorogare de termene şi deci să nu se întâmple niciodată, acesta este riscul principal pe care îl văd la această abordare graduală.”,
Citeste si: Calendar ortodox 5 iunie 2023. Sărbătoare importantă pentru credincioși- stirilekanald.ro
Claudiu Năsui trage un semnal de alarmă cu privire la reforma pensiilor
Vicepreședintele USR atrage atenția asupra faptului că anumite măsuri ar putea fi prorograte, astfel încât pensiile speciale să nu fie desființate, în realitate. Mai precis, Guvernul ar putea pierde câteva miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență, dacă nu îndeplinesc jalonul din PNRR care face referire la pensiile speciale, anunță Claudiu Năsui.
”Aș trage un semnal de alarmă și anume faptul că acel gradualism de care vorbea domnul Budăi, dar așteptăm să vedem amendamentele, să vedem exact unde se întâmplă acea trecere treptată, care poate fi folosită de o clasă politică interesată să mențină aceste pensii speciale, pentru a îndeplini temporar jalonul din PNRR, să spună uitați, am trecut legea, după care să se facă un lucru care în România se face extrem de des și anume să se proroge termenul, pur și simplu să zică prorogăm termenul de la care începe această creștere graduală a vârstei de pensionare până la 65 de ani sau diverse lucruri(...). Acesta este pericolul, pentru că la cât de mult am văzut că luptă acest Guvern să nu îndeplinească acest jalon, proiectul de lege pus pe circuit de exemplu, de desființare a pensiilor speciale nu desființează nici măcar o singură pensie specială, este o mică cosmetizare a sistemului, au crezut că pot să prostească Comisia Europeană să accepte, iată că CE nu a acceptat(…)”, a mai declarat Claudiu Năsui pentru sursa menționată anterior.