Ce sunt Zilele Bubatului? Tradiții și superstiții de Zilele Bubatului

Ce sunt Zilele Bubatului? Vezi unde se păstrează această tradiție.

Autor: Alina Petre

In articol:

Ce sunt zilele bubatului. Vezi aici ce sfinți sunt sărbătoriți de Zilele Bubatului și care sunt tradițiile și superstițiile românești din această perioadă a lunii decembrie.

Ce sunt zilele Bubatului

Conform calendarului ortodox, Sfânta Mare Muceniță Varvara este serbată pe 4 decembrie, iar Cuviosul Sava cel Sfinţit este cinstit pe 5 decembrie.

Varvara și Sava sunt, în credința populară, apărători și vindecători de boli. Pentru că reușesc să scape credincioșii mai ales de bubele cauzate de vărsatul de vânt, li s-au dedicat zile de cinstire, între 3 și 6 decembrie.

Această perioadă mai este cunoscută și sub numele de Zilele Bubatului sau Savele Bubatului.

Citește și: ”Ajunsesem să fac obsesiv” Francisca recunoaște ce făcea pentru o imagine ca cea dată de filtrele din online. Vedeta este acum împotriva acestora

Citeste si: „Sunt o femeie tânără.” Denisa Filcea, judecată pentru ținuta pe care a purtat-o- kfetele.ro

Sfânta Muceniță Varvara a trăit in timpul împăratului Maximian (284-305), la Heliopolis. A fost fiica unui om foarte bogat, pe nume Dioscorus, care se închina la idoli.

Aceasta a fost închisă într-un turn de tatăl ei, datorită frumuseții sale, pentru a o ține departe de tentațiile de afară, loc în care a adoptat creștinismul.

Sfânta Varvara a fost omorâtă de tatăl ei, când acesta a aflat alegerea ei de a sluji pe Dumnezeu. Este cunoscută ca fiind ocrotitoarea minerilor și vindecătoare de boli.

Sava este ilustrat în tradiția populară atât ca bărbat, cât și ca femeie. Unii spun că Sfântul ar fi fost tatăl ori fratele Sfântului Nicolae. Alții cred că ar o sfântă trimisă de Dumnezeu să împartă boala bubatului (pojarul) printre oameni.

În unele regiuni, ţăranii spun că Sava a fost „o sfântă care a zăcut de vărsat şi a rămas chioară”.

Citește și: În ce locații din România s-a filmat serialul „Wednesday". Castelul Cantacuzino a fost în prim-plan

Tradiții și superstiții de Zilele Bubatului

  • Dimineața, se face semnul crucii cu miere curată în frunte, pe obraji și în barbă. Pentru a feri casa de boli și de pagube, nu este voie să coși, să speli, să faci treburi casnice.
  • De asemenea, e bine să nu gătești și să nu mănânci în aceste zile porumb, linte, fasole, semințe, că vei face bube mari cât ele.
  • Tot în aceste zile, mamele trebuie să-și spele copiii pe față cu apă sfințită sau cu apă în care s-a spălat o icoană, pentru a păstra curată fața copilului, precum icoana. Aceasta este o practică dedicată în special copiilor, dar și adulților în anumite zone ale țării.
  • Se spune că, dacă prima persoană care îți trece pragul de ziua Sfintei Varvara este femeie, căminului îi va merge prost.

Surse: observatorulph.ro, ro.wikipedia.org

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Calendar Creștin Ortodox, vineri, 2 decembrie 2022. Acatistul Sfântului Porfirie 

Calendar Creștin Ortodox DECEMBRIE 2022. Sărbători cu cruce roșie în luna decembrie

Calendar Creștin Ortodox 4 decembrie. Astăzi sunt sărbătoriți Sfânta Mare Muceniță Varvara și Sfântul Cuvios Ioan Damaschin

Zodia vedetă a zilei! Descoperă cine sunt nativii care au probleme în viața profesională! Ratează o șansă importantă și riscă să piardă mulți bani

Este cutremur total la Moscova! L-a găsit mort. Doliu imens în Rusia

De ce să pui sare în mașina de spălat rufe: trucul mai puțin cunoscut care te ajută să economisești timp și energie

Oana Roman a rămas cu ochii în soare. Marius Elisei a plecat de acasă. Definitiv!

Calendar Creștin Ortodox 4 decembrie. Astăzi sunt sărbătoriți Sfânta Mare Muceniță Varvara și Sfântul Cuvios Ioan Damaschin

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies