
In articol:
Ce sunt zilele bubatului. Vezi aici ce sfinți sunt sărbătoriți de Zilele Bubatului și care sunt tradițiile și superstițiile românești din această perioadă a lunii decembrie.
Ce sunt zilele Bubatului
Conform calendarului ortodox, Sfânta Mare Muceniță Varvara este serbată pe 4 decembrie, iar Cuviosul Sava cel Sfinţit este cinstit pe 5 decembrie.
Varvara și Sava sunt, în credința populară, apărători și vindecători de boli. Pentru că reușesc să scape credincioșii mai ales de bubele cauzate de vărsatul de vânt, li s-au dedicat zile de cinstire, între 3 și 6 decembrie.
Această perioadă mai este cunoscută și sub numele de Zilele Bubatului sau Savele Bubatului.
Citeste si: „Sunt o femeie tânără.” Denisa Filcea, judecată pentru ținuta pe care a purtat-o- kfetele.ro
Sfânta Muceniță Varvara a trăit in timpul împăratului Maximian (284-305), la Heliopolis. A fost fiica unui om foarte bogat, pe nume Dioscorus, care se închina la idoli.
Aceasta a fost închisă într-un turn de tatăl ei, datorită frumuseții sale, pentru a o ține departe de tentațiile de afară, loc în care a adoptat creștinismul.
Sfânta Varvara a fost omorâtă de tatăl ei, când acesta a aflat alegerea ei de a sluji pe Dumnezeu. Este cunoscută ca fiind ocrotitoarea minerilor și vindecătoare de boli.
Sava este ilustrat în tradiția populară atât ca bărbat, cât și ca femeie. Unii spun că Sfântul ar fi fost tatăl ori fratele Sfântului Nicolae. Alții cred că ar o sfântă trimisă de Dumnezeu să împartă boala bubatului (pojarul) printre oameni.
Citește și: În ce locații din România s-a filmat serialul „Wednesday". Castelul Cantacuzino a fost în prim-plan
Tradiții și superstiții de Zilele Bubatului
- Dimineața, se face semnul crucii cu miere curată în frunte, pe obraji și în barbă. Pentru a feri casa de boli și de pagube, nu este voie să coși, să speli, să faci treburi casnice.
- De asemenea, e bine să nu gătești și să nu mănânci în aceste zile porumb, linte, fasole, semințe, că vei face bube mari cât ele.
- Tot în aceste zile, mamele trebuie să-și spele copiii pe față cu apă sfințită sau cu apă în care s-a spălat o icoană, pentru a păstra curată fața copilului, precum icoana. Aceasta este o practică dedicată în special copiilor, dar și adulților în anumite zone ale țării.
- Se spune că, dacă prima persoană care îți trece pragul de ziua Sfintei Varvara este femeie, căminului îi va merge prost.
Surse: observatorulph.ro, ro.wikipedia.org