Ce tradiții și obiceiuri se respectă de Pogorârea Sfântului Duh. Ce fac credincioși pentru a avea parte de sănătate și bani

Ce tradiții și obiceiuri se respectă de Rusalii?

Ce tradiții și obiceiuri se respectă de Pogorârea Sfântului Duh
Tradiții și obiceiuri Pogorârea Sfântului Duh[Sursa foto: MediaFax Foto]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Sărbătoarea de Rusalii este una dintre cele mai vechi sărbători creștine. La 50 de zile de la Învierea Domnului se celebrează Pogorârea Duhului Sfânt, numită în popor Rusaliile.

Tradiții de Rusalii

Rusaliile, conform calendarului ortodox, sunt sărbătorite la 50 de zile de la Înălțarea Domnului și au o importanță aparte în popor, tocmai de aceea, de aceste zile sunt legate numeroase tradiții și superstiții.

Astfel, de Rusalii, creștinii țin cont de anumite tradiții pentru a le merge bine tot anul.

Citeste si: Pe ce dată sunt Rusaliile în 2021? Marea sărbătoare se mai numeşte şi Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea

În anumite zone ale țării, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare leuștean, usturoi sau pelin, pentru a nu fi răniți de ielele neiertătoare, iar teiul este cel care ferește gospodăriile de grindină.

Dansul Călușarilor este un obicei întâlnit de Rusalii, în special, în Oltenia, fiind considerat un joc vindecător, care aduce sănătate și noroc. Creștinii obișnuiesc să-i întâmpine pe călușari cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă, sare și cu bani.

În zonele Ardealului întâlnim tradiția care poartă numele de „Împănatul boului”. Un bou împodobit cu fel și fel de ornamente din flori se plimbă pe ulite iar preotul are datoria de a-l sfinți când alaiul ajunge în fața bisericii, după care va da de băut participanților.

Citeste si: Nu mai puneti leustean la ciorba! Este cea mai frecventa greseala! Medicii trag un semnal de alarma- bzi.ro

Într-un final, boul este eliberat, iar o tânără va trebui să-l stăpânească și să ocolească o masă de trei ori. Tradiția spune că acea fată se va căsători în anul ce urmează.

Tot în zona Ardealului, după Rusalii, se practică „udatul nevestelor”.

Femeile sunt stropite cu apă, ca să fie sănătoase și frumoase în tot restul anului.

În unele gospodării se prepară unsori care se dau pe ugerele vacilor, pentru a le spori laptele, și se mai spune că dacă de Rusalii este vreme frumoasă atunci toată vara va fi frumoasă şi rodnică. 

Ce tradiții și obiceiuri se respectă de Pogorârea Sfântului Duh

Obiceiuri de Rusalii

Rusaliile sunt spiritele morţilor care au părăsit mormintele şi locuiesc în preajma izvoarelor.

Se spune că aceia care le aud cântecele îşi pierd minţile ori se îmbolnăvesc. Boala în sine seamănă cu o transă hipnotică care nu poate fi vindecată decât cu ajutorul căluşarilor.

În bătrâni se spune că, dacă eşti bolnav, te poţi face bine după ce vătaful căluşarilor trece cu pasul peste tine. Dansul căluşarilor, în general, are scopul de a apăra oamenii, vitele şi recoltele de influenţele negative. 

Citeste si: Pe ce dată este Înălţarea Domnului în 2021? Sărbătoarea va avea loc la 40 de zile de la Sfintele Paşti

Strigoii le provoacă necazuri oamenilor în anotimpul friguros al anului, iar ielele sunt prezente numai pe timpul verii. Se spune că acestea îi pedepsesc pe oamenii care fac fapte rele sau pe cei care nu le respectă zilele. În unele zone, Rusaliile urseau copiii la naştere şi preziceau moartea oamenilor.

În aceste zile se împodobesc locuinţele, porţile şi gospodăriile cu ramuri de tei, plop, stejar, se sfinţesc ramuri de tei, soc, mure, pentru a fi folosite în medicina populară.

Tot de Rusalii se împletesc cununiţe din spice de grâu şi flori de câmp pentru a fi purtate de tineri la celebrarea căsătoriilor, se pocnesc frunze de tei pentru alungarea spiritelor rele și se fac descântece.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

EXCLUSIV Sorin Pușcașu își dorește un copil cu Laura după ce s-a întors de la Survivor: ”Se va întâmpla în curând”

Cătălin Denciu, medicul erou din incendiul de la Piatra Neamț, premiat de Organizația Mondială a Sănătății

Calendar ortodox joi, 29 iulie 2021. Ce sărbătoare este joi: Sfântul Calinic, cel care a fost aruncat în cuptor pentru credința în Dumnezeu

Horoscop Zilnic Miercuri 28 Iulie 2021: Săgetătorii sunt epicentrul unor tranzacţii şi proiecte mari, Berbecii emană foarte multă pozitivitate

Se taie pensiile! Lovitură pentru toată România. Va fi cumplit

CUTREMUR ÎN SHOWBIZ! Cu cine a fost prins Cătălin Botezatu în ipostaze INTIME! De aceea a fost dat afară de la Kanal D!

Țigările electronice cu arome, un pericol mortal pentru copii!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies