Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți organizezi cununia civilă în aer liber. Acte necesare și condiții în 2022

Ce înseamnă cununia civilă în aer liber și cum o poți organiza. Iată condițiile pe care trebuie să le îndeplinești în 2022.

Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți organizezi cununia civilă în aer liber. Cununia civilă este un pas foarte important în relația amoroasă unor oameni, iar de aceea pregătirile trebuie să fie pe măsură.

Unii viitori însurăței vor să aibă o cununie civilă de poveste și de aceea aleg să organizeze ceremonia în alt loc decât instituția publică. Iată ce pași trebuie să respecți dacă își dorești o astfel de ceremonie.

Ce trebuie să știi despre cununia civilă în aer liber

Cununia civilă poate să fie organizată în locații în aer liber, cum ar fi parcurile, grădinile publice, plajele, pe malul mării sau alte locații de vis gândite de persoanele în cauză. Cu toate astea, viitorii însurăței trebuie să aibă în vedere câteva articole din legea care permite această desfășurare.

De pildă, persoanele care vor să organizeze cununia civilă în altă localitate față de domiciliu trebuie să vorbească cu primăria care va oficializa cununia și să obțină aprobarea cererii de oficiere din partea primarului.

conditii cununie civila in aer liber

Tot ce trebuie să știi despre cununia civilă în aer liber 2022

[Sursa foto: Pexels]

"Prin excepție de la prevederile alin. (1), căsătoria poate fi încheiată la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, la o altă primărie decât cea în a cărei rază teritorială

domiciliază sau își au reședința viitorii soți, cu aprobarea primarului unității administrativ-teritoriale unde se încheie căsătoria", conform art. 24 din Legea nr. 119/1996.

Citeste si: Cine este Sebastian Crăciunescu, bărbatul cu care și-a unit destinul Geta Sterp- kfetele.ro

Citeste si: Anunțul făcut de Andreea Marin, după 5 ani de relație cu Adrian Brâncoveanu: „Nu am regrete deloc”. Ce decizie a luat fosta „Zână a Surprizelor"..- bzi.ro

Un alt sfat de care ar trebui să țineți cont în vederea organizării ceremoniei este comunicarea și planificarea din timp a cununiei. Astfel, autoritățile recomandă comunicarea cu primăria cu cel puțin 10 săptămâni înainte de data stabilită pentru însurătoare.

Citeste si: Sensy este pregătită să devină mamă de băiat: "M-am gândit deja la nume". Dezvăluiri exclusive

Acte necesare pentru cununia civilă în aer liber 2022

Persoanele care se vor căsători în aer liber trebuie să aibă în vedere mai multe detalii în vederea îndeplinirii acestei dorințe. Actele necesare acestei cununii civile diferă în funcție de mai multe categorii, însă următoarele sunt cele de bază, pe care toate persoanele trebuie să le ducă la primărie:

 • act de identitate în original sau în copie
 • certificat de naștere în original sau în copie
 • certificate medicale valabile 14 zile (pentru ambele persoane)
 • documente din care să reiasă desfacerea căsătoriei anterioare sau certificatul de deces al fostului partener (dacă este cazul)

În cazul în care unul dintre soți este străin, persoanele care urmează să se căsătorească trebuie să prezinte următoarele acte:

 • dovadă eliberată de oficialul consular sau misiunea diplomatică ale țării al cărei cetățean este viitorul soț
 • declarație pe proprie răspundere autentificată de un notar ca viitorul soț nu este căsătorit și se poate căsători în România

Citeste si: Alex Velea, mai sincer ca niciodată! Îi controlează sau nu telefonul Antoniei? Răspunsul lui i-a lăsat mască pe toți

Condiții pentru cununia civilă în aer liber 2022

Înainte de marele eveniment, viitorii soți trebuie să îndeplinească unele condiții personale. Una dintre cele două persoane trebuie să aibă domiciliul în localitatea în care urmează să fie făcută căsătoria. Iată cum veți dovedi acest lucru:

conditii cununie civila in aer liber

Tot ce trebuie să știi despre cununia civilă în aer liber 2022

[Sursa foto: Pexels]

 • Pentru cetățenii români cu domiciliul în România- cartea de identitate sau cartea de identitate cu autocolant de ședere temporară
 • Pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate- cartea de rezidență temporară pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate (valabilă un an)
 • Pentru cetățenii străini- certificatul de înregistrare, cartea de rezidență sau cartea de rezidență permanentă


  sursă: libertatea.ro
Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cele mai pure zodii din horoscopul european. Femeile născute sub aceste semne zodiacale sunt de o gingășie rară

Cum a început Simona Halep să joace tenis. Românca a fost lider mondial în clasamentul WTA timp de 64 de săptămâni

Sfânta Parascheva 2022. Care sunt regulile de acces la pelerinajul de la Iași

Horoscop 6 Octombrie 2022. Berbecii fac față tuturor provocărilor, Leii vor avea unele conflicte cu prietenii sau familia

Se dau toți BANII ÎNAPOI! Este informația momentului în ROMÂNIA. S-a luat deja decizia

Beni nu a fost prezent la nunta Getuței Sterp. Mama Geta a clarificat situația în timpul petrecerii

Prețurile locuințelor ar putea să scadă semnificativ. „Avem o domolire a creșterii la câteva procente an la an”

Reghecampf, situație din ce în ce mai dificilă – Antrenorul este la un pas să își piardă slujba, din nou

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies