Ce trebuie sa stii despre protejarea drepturilor de autor si a drepturilor conexe

novalue

Distribuie pe:

In Uniunea Europeana legislatia cu privire la drepturile de autor include un set de 10 Directive prin care se doreste armonizarea drepturilor fundamentale ale autorilor, ale producatorilor radiodifuzorilor si interpretilor. Faptul ca Uniunea Europeana a stabilit astfel de standarde armonizate duce la reducerea diferentelor la nivel national, asigura protectia necesara cu scopul de stimulare a creativitatii si a investitiilor in creativitate, sustine si promoveaza diversitatea culturala si, de asemenea, asigura un acces facil pentru serviciile digitale in toata Europa.

 

Directivele ce fac parte din cadrul de reglementare al drepturilor de autor in UE privesc: armonizarea anumitor aspecte ale drepturilor de autor si ale drepturilor conexe in societatea informationala; dreptul de inchiriere si de imprumut si anumite drepturi conexe dreptului de autor in domeniul proprietatii intelectuale; dreptul la suita in beneficial autorilor unor opere de arta originale; coordonarea anumitor norme ce privesc drepturile de autor si drepturile conexe aplicabile difuzarii unor programe prin satelit si retransmisie prin cablu; protectia juridica a programelor pentru calculator; respectarea drepturilor de proprietate intelectuala; protectia juridica a bazelor de date; utilizari permise ale operelor orfane; gestionarea colectiva a drepturilor de autor si acordarea de licente multiteritoriale de drepturi asupra operelor muzicale pentru utilizarea online pe piata interna.

 

Principalul scop al Uniunii Europene este de a crea o legislatie care sa protejeze bunurile si serviciile cu drepturi de autor si sa faca posibila deplasarea libera a acestora pe piata interna.

Reforma ampla a reglementarilor privind drepturile de autor pe care Uniunea Europeana le are in vedere in scopul de a se forma o piata unica digitala a inceput in 2001 cu un raport al europarlamentarului Julia Reda. In acest raport, Julia Reda isi facea cunoscuta opinia spunand ca „reviziurea drepturilor de autor este esentiala pentru promovarea creativitatii si a inovarii, a diversitatii culturale pentru cresterea economica, competitivitatii si pentru a avea acces la cunostinte si informatii”.
De a lungul ultimilor ani a crescut in consens ideea ca actualului cadru legislativ al UE pentru drepturile de autor ii lipseste flexibilitatea necesara pentru a se potrivi intereselor emergente, in special cele care apar in legatura cu dezvoltarea tehnologica. In mod special a fost criticata directiv 2001/2009/CE din cauza ca nu a sporit certitudinea juridica in UE, fiind considerata prost elaborata.

Citeste si: Faimosul creator de modă Givenchy a murit la vârsta de 91 de ani - libertatea.ro

Citeste si: Un travestit a ţepuit bărbaţii pe bandă rulantă. „Am cunoscut-o pe Delia pe Facebook, ea m-a abordat…” - bzi.ro

 

Rolul protectiei drepturilor de autor este mai important decat promovarea creativitatii literare, muzicale si artistice, difuzarea produselor culturale si informarea publicului larg. Protectia drepturilor de autori ofera stimulente indispensabile pentru crearea de noi lucrari valoroase si pentru investitii in productia si distributia de bunuri culturale si de informare. Acest lucru se face prin acordarea de drepturi economice si morale autorilor, interpretilor, producatorilor si editorilor, prin stabilirea unui cadru adecvat pentru exercitarea acestor drepturi precum si prin oferirea unor mecanisme eficiente, proceduri, cai de atac si sanctiuni necesare pentru punerea lor in practica.

 

Un sistem eficient si bine echilibrat pentru protectia drepturilor de autor si a drepturilor conexe este necesar pentru pastrarea culturii si identitatii nationale. Fara o protectie adecvata a creatorilor nationali, producatorilor si editoritorilor, lucrarile si produsele culturale ale altor popoare pot inunda pietele din tara respectiva si pot sa creeze un fel de concurenta neloiala pentru orice creatii si publicatii interne. Acest lucru se poate intampla foarte usor, deoarece unii editorii pot prefera opere cunoscute care au dovedit ca au succes la nivel international - pentru publicarea carora nu au nevoie de nicio autorizatie si nu trebuie sa plateasca nicio remuneratie autorilor si editorilor originali - mai degraba decat sa investeasca in creatii locale, sa-si aume obligatii si, in acelasi timp, sa nu poata fi siguri de modul in care acestea vor fi primite de catre public.

 

De asemenea, un sistem adecvat drepturilor de autor este indispensabil pentru participarea cooperarii culturale si economice internationale. In caz contrar, o tara nu poate sa fie in masura sa atraga investitii straine intr-o serie de domenii importante si nu poate avea acces la anumite produse si servicii culturale si de informare intr-un mod lipsit de obstacole cum ar fi de dorit pentru accelerarea dezvoltarii sociale si economice.

Articol oferit de ACTE FIRMA

Abonează-te pe

Citește și:

Știrile Kanal D, din Prime Time, pe primul loc în topul preferințelor publicului

Caz halucinant în Italia! Bătrâni bătuți și agresați verbal de infirmierele care trebuiau să-i îngrijească

Tu știi ce conține cabanosul de la magazin? Iată câți nitriți are!

Dan Bittman susține că pandemia este, de fapt, o afacere: „E chiar bănoasă”

Este total interzis! Raed Arafat, anunţ la scurt timp după ridicarea restricţiilor

Otrava care ne intoxică organismul în fiecare zi, fără să știm! Renumitul medic Alin Scarlat avertizează: Duce la boli grave și cancer!

Vin stimulentele de risc pentru bugetari. Ce a anunțat Raluca Turcan

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies