Ce trebuie să știi despre sumarul de urină?

Autor: Amalia Florea

Sumarul de urină este o analiză utilizată frecvent în practica medicală ce poate oferi informații esențiale despre starea ta de sănătate. Medicul poate recomanda acest test atât pentru a diagnostica sau monitoriza anumite afecțiuni medicale,

cât și pentru a-ți evalua starea generală de sănătate. Te invităm să descoperi în continuare mai multe detalii despre această analiză, cum se realizează, dar și când este indicată.

Ce presupune un sumar de urină?

Sumarul de urină presupune o analiză amănunțită a caracteristicilor fizice și chimice ale urinei, precum și un examen microscopic al sedimentului urinar. În cadrul examenului fizic se analizează culoarea, mirosul și aspectul urinei. O urină normală trebuie să fie de culoare galben deschis până la galben închis, cu un miros specific, dar nu foarte puternic și cu un aspect clar, limpede, fără particule sau sedimente vizibile. Modificări ale clarității urinei pot sugera o infecție sau o afecțiune renală [1].

În cadrul analizei chimice a urinei se determină pH-ul și prezența anumitor compuși chimici, precum proteine, cetone, glucoza, bilirubina, nitriți sau leucocite. Dacă apar, sau se găsesc într-un nivel crescut în urină, aceștia pot indica diverse afecțiuni, precum diabet, infecții, boli renale sau hepatice [2].

Sumarul de urină presupune și analizarea unei probe la microscop pentru a detecta bacterii, paraziți, diferite tipuri de celule sau cristale minerale. Toate aceste detalii vor oferi îi vor oferi medicului tău informații esențiale pentru diagnostic.

Cum colectezi urina pentru analiză?

Sumarul de urină este un test non-invaziv pentru care trebuie să colectezi o probă de urină într-un recipient steril. Medicul îți poate oferi mai multe informații despre cum trebuie să decurgă această etapă. În general, se recomandă colectarea primei urine de dimineață și trebuie să parcurgi următorii pași:

  • achiziționează de la farmacie sau din cadrul laboratorului de analize la care mergi un recipient steril în care să colectezi urina;
  • curăță cu atenție zona intimă, în special în apropierea uretrei;
  •  recoltează urina din jetul mijlociu în recipientul steril;
  • închide cu atenție capacul recipientului;
  • lasă proba în cadrul laboratorului de analize în cel mult 3 ore de la recoltare; dacă acest lucru nu este posibil, păstreaz-o la temperaturi de 2-8°C.

Ce informații oferă sumarul de urină?

Sumarul de urină poate evidenția anumite variații patologice, precum prezența:

  •  sângelui - acesta poate influența aspectul urinei și poate indica probleme la nivelul vezicii urinare sau a rinichilor. De asemenea, sângele poate apărea în urină dacă proba a fost contaminată cu sânge menstrual sau provenit din zona anală;
  • leucocitelor - poate indica infecția sau inflamația tractului urinar;
  • unui număr mare de celule epiteliale - sugerează, de asemenea, o infecție, o inflamație sau, uneori, o formă de cancer;
  • bacteriilor, drojdiilor sau paraziților - poate fi un semn de infecție urinară sau cu transmitere sexuală [2].
  • cristalelor - poate sugera pietre la rinichi [3].

Este important să înțelegi că, de cele mai multe ori, un sumar de urină nu este suficient pentru un diagnostic exact. Medicul va corela rezultatele obținute cu simptomele tale și poate recomanda teste suplimentare, dacă este cazul. De aceea, dacă te confrunți cu simptome ale unei boli sau vrei să-ți evaluezi starea de sănătate, trebuie să consulți un medic specialist.

Surse de informare:

[1]“Urinalysis (Urine Test).” WebMD, WebMD, 17 Apr. 2017, www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-urinalysis, accesat în data de 23 Feb. 2023.

[2] “Urinalysis: What It Is, Purpose, Types & Results.” Cleveland Clinic, 2021, my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/17893-urinalysis., accesat în data de 23 Feb. 2023.

[3] “Urinalysis - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2021, www.mayoclinic.org/tests-procedures/urinalysis/about/pac-20384907., accesat în data de 23 Feb. 2023.

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Estetica și funcționalitatea: două laturi ale aceleiași monede în amenajarea locuinței !

Căminele de bătrâni - o necesitate absolută pentru persoanele în vârstă care locuiesc singure

Detaliul ciudat în cazul morții lui DJ Lalla, găsită fără suflare pe plajă în Mamaia

Profesorii vor primi bani în plus! Când intră suma pe card şi la ce pot fi folosiți banii

Un matematician celebru spune că lumea riscă să fie anihilată din cauza a cinci oameni

„Ieri am avut un incident destul de neplăcut, dar nu sunt pregătită încă să vorbesc.” Ce i s-a întâmplat Ioanei Ginghină, la puțin timp după nuntă

Viviana Sposub, cerință bizară către George Burcea dupa despărțire: "Au făcut un pact ciudățel"

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies