Ce va fi de pe 15 mai. Ce măsuri vor fi luate în starea de alerta

Starea de alerta intră în vigoare de pe 15 mai, când vor fi aplicate noi măsuri. Deciziile sunt specifice stării de alertă, notează Guvernul în document

Distribuie pe:

Autor: Radu C. Munteanu

Ce va fi de pe 15 mai. Ce măsuri sunt luate în starea de alerta


In articol:

România intră într-o nouă etapă din 15 mai, când starea de urgență urmează să se modifice în stare de alertă. Odată cu această schimbare, și modificările restricțiilor vor fi numeroase.

Guvernul a prezentat luni proiectul de act normativ prin care intenționează să legifereze noile măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, după expirarea pe 15 mai stării de urgență.

Guvernul precizează că rațiunea noii legi este tocmai aceea de a constitui temeiul legal al restrângerii exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți fundamentale pentru cetățenii României.

Românii nu vor scăpa de restricții nici în perioada stării de alertă.

Totuși, în proiectul de lege se precizează că noile măsuri restrictive întrunesc condițiile consacrate în Constituția României.

Măsurile de pe 15 mai, din starea de alertă, schimbate de hotărârea CCR

Premierul Orban a anunțat că a solicitat dezbaterea în regim de urgență a proiectului în Parlament.

”Suntem în situația în care Curtea Constituțională a lipsit autoritățile de pârghiile necesare pentru lupta împotriva acestui virus. Pe data de 15 se va încheia starea de urgență. Trebuie să avem garanția că vom avea la dispoziție toate instrumentele necesare pentru a putea continua activitatea desfășurată în ultimele trei luni.

Ce va fi de pe 15 mai. Ce măsuri sunt luate în starea de alerta

Lupta împotriva epidemiei a început înaintea declarării stării de urgență. E clar că decizia Curții Constituționale limitează foarte mult marja de mișcare și, pentru a avea deplină legitimitate, am decis să elaborăm acest proiect de lege”, a declarat luni Premierul.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ionel Dancă, a anunțat redeschiderea magazinelor sau a centrelor comerciale care au „acces asigurat din afara incintei”, dar și noi reguli pentru desfășurarea activităților economice.

Cea mai importantă măsură după 15 mai

”Sunt prevăzute reglementări în ceea ce priveşte desfăşurarea unor activităţi economice şi sociale. În domeniul economic, va fi permisă organizarea activităţilor de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu presupun rămânerea clienţilor în aceste spaţii, aşa cum sunt cele de tip drive-in, room service sau livrare la clienţi.

Pe perioada stării de alertă, se pot suspenda comercializările cu amănuntul şi serviciile în centre comerciale, cu câteva excepţii, cum ar fi magazinele de electronice şi electrocasnice.

Este permisă activitatea operatorilor economici din centrele comerciale cu acces asigurat din afara incintei, fiind întrerupt accesul cu restul centrului. Aici sunt prevăzute câteva excepţii.

Pentru operatorii care îşi desfăşoară activităţile în centrele comerciale, precum cele de îngrijire personală, stomatologice, optică medicală, curăţătorii şi altele”, a declarat luni Dancă.

Galerie foto  Urmatorul articol
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate