Ce verificari include revizia de primavara a masinii?

Chiar daca nu este momentul pentru inspectia tehnica periodica, trebuie sa stii ca odata cu venirea primaverii masina ta necesita o revizie.

Distribuie pe:

Autor: A.M.

Chiar daca nu este momentul pentru inspectia tehnica periodica, trebuie sa stii ca odata cu venirea primaverii masina ta necesita o revizie. Temperaturile scazute, starea drumurilor sau stilul de condus atrag dupa sine degradarea unor componente ale autoturismului tau. Iata care sunt sfaturile specialistilor in ceea ce priveste verificarile auto de la inceputul sezonului cald.

Verificarea anvelopelor

La sfarsitul sezonului rece trebuie sa verifici starea anvelopelor urmarind gradul de degradarea al acestora. In acest fel vei observa daca anvelopele de iarna trecuta pot fi utilizate in continuare si in urmatorul sezon rece. De asemenea, este foarte important ca anvelopele de iarna sa fie schimbate odata cu primele semne ale primaverii. Daca vei folosi in continuare anvelope de iarna, spatiul de franare a masinii tale va creste si acest lucru iti va pune siguranta in pericol. Depozitarea anvelopelor de iarna necesita putina atentie, pentru ca ele sa fie pastrate in cele mai bune conditii. Astfel, nu lasa anvelopele expuse la soare sau in locuri umede, pentru ca ele se vor degrada inainte de a le putea refolosi.

De asemenea, este important ca la schimbarea sezonului sa iti dotezi masina cu anvelope de vara de calitate.

Verificari generale esentiale

Printre verificarile pe care trebuie sa le faci la masina la inceputul primaverii este si verificarea consumabilelor. Lichidul de frana, lichidul de servodirectie, uleiul pentru motor si cel de la cutia de viteze trebuie verifica si inlocuite unde este cazul. Acest lucru poate fi facut chiar de tine sau poti apela la un mecanic. De asemenea, este recomandata schimbarea filtrului dezumidificator, pentru a evita aparitia unui miros neplacut in masina. Pentru reimprospatarea aerului din masina se pot spala si husele. Bateria si contactele electrice sunt predispuse la defectiuni din cauza temperaturilor scazute. Astfel, la inceputul primaverii este bine sa verificati bateria auto sistemul electric al masinii pentru a nu te trezi ca farurile nu functioneaza sau chiar ca masina nu mai porneste. Odata cu venirea sezonului cald, vei folosi mai mult sistemul de climatizare al automobilului, dar inainte de toate verifica daca in instalatie mai este freon pentru a nu avea surprize neplacute. Mai mult, si placutele de frana pot prezenta anumite defectiuni. Pentru o verificarea acestui lucru, o vizita la service iti va spune daca trebuie sau nu sa schimbi placutele de frana. Datorita temperaturilor scazute si a substantelor folosite la deszapezire anumite piese se pot coroda si vor necesita inlocuirea. Dintre aceste, stergatoarele se pot crapa sau isi pot pierde din elasticitate si trebuie schimbate cu un set nou. In cele din urma, nu uita sa iti debarasezi masina de matura sau de racleta pentru gheata, iar covorasele de iarna le poti inlocui cu unele din material textil.

Remedierea zgarieturilor si a loviturilor

In timpul iernii, masinile sunt predispuse zgarieturilor sau diverselor lovituri. Mecanicii recomandă lustruirea caroseriei cu ceara speciala. In cazul in care vrei sa maschezi pentru o perioada zgarieturile poti apela la anumite creioane speciale peste care trebuie sa aplici un strat de polish. In plus, informeaza-te ce fel de detergenti foloseste spalatoria unde iti cureti masinia, pentru ca anumite substante pot interactiona intr-un mod nefericit cu vopseaua masinii.

In concluzie, la sfarsitul sezonului rece masina ta necesita mai multe verificare, printre care verificarea anvelopelor, a sistemului de franare, a bateriei sau a consumabilelor. Trebuie sa stii ca aceste verificarii se ridica la suma de aproximativ 800 de lei, dar daca masina ta va trece prin verificari periodice, vei fi scutit de cheltuielti suplimentare si de vizite de neprevazute la magazinul de piese auto sau la service.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO: